Папуа-Нова Гвинея

diving papua new guineaНезависима държава Папуа-Нова Гвинея е бивша британска, немска и австралийска колония, която окончателно придобива независимост през 1975 година. Днес тя е със статут на независима страна в състава на Британската общност, а държавен глава е кралицата на Великобритания. Папуа-Нова Гвинея е слабо позната по отношение на своята природа и местна традиционна култура, но въпреки това крие голям туристически потенциал. За сега местната икономика разчита основно на това, което природата е създала, а мнозинството от местните жители вероятно ще запазят и в бъдеще традиционния си начин на живот.

Географско положение, граници и големина. Папуа-Нова Гвинея заема площ от 462 840 кв.км. Обхваща по-голямата източна част на втория по големина в света остров Нова Гвинея. Спада към географския регион Океания, към който се числят държави като Австралия и Нова Зеландия. Граничи с Тихия океан и прилежащите му Соломоново море и море Бисмарк. На юг е обширнбия залив Папуа. Островната държава има сухопътна граница с Индонезия на запад. port morsby papua new guineaДо преди 60 000 години Папуа-Нова Гвинея е била свързана с австралийския полуостров Карпентерия, но след повишаване на нивото на световния океан връзката между тях се прекъсва. Страната притежава редица острови, особено в посока към Соломоновите острови. По-големи по площ са о-в Нова Британия, о-в Нова Ирландия, о-в Бугенвил, о-в Манус, о-в Нов Хановер и други.

Релеф. Папуа-Нова Гвинея има изключително разнообразен релев. От една страна са ниските и заблатени крайбрежни низини, които едвам се надигат над нивото на океана, а от друга страна е Централната планинска верига, чиято надморска височина достига достига 4 509 метра при връх Вилхелм. Планинската верига разделя острова на две части, които имат предимно равнинен релеф. Бреговата линия на страната е силно разчленена на юг и на изток и слабо разчленена на север. По-голяма част от островите, които Папуа-Нова Гвинея притежава също имат планински релеф.

Климат. Папуа-Нова Гвинея попада в два климатични пояса. Земите на юг от Централната планинска верига попадат в границите на субекваториалния климатичен пояс. Тук има два сезона – сух и дъждове. Дъждовете падат главно през летните месеци от декември до март. Останалата част от годината е чувствително по-суха. Температурите са високи през цялата година – между 28 и 32°C. На север от Централната планинска верига климатът е екваториален. Макар че температурите не се отличават значително, валежите са обилни през цялата година.

Природа. На юг от Централната планинска верига субекваториалният климат и сезонните засушавания са оформили природна среда от саванен тип. На север от планинската верига, където валежите са обилни през цялата година страната е покрита от гъсти екваториални гори, които са дом на удивително cristal clear waters papua new guineaбиологично разнообразие. Едно от най-чудните и красиви създания, които обитават местните гори без съмнение са райските птици. Поради своята уникалност те са изобразени на националния флаг на страната. Това са група от над 40 вида птици, които поразяват с красотата на своето оперение. Действително в приказните им цветове и неповторими пера има нещо неземно и нереално. Освен в Папуа-Нова Гвинея, популации от тези удивителни създания има единствено в австралийския щат Куинсланд, който някога е имал сухоземна връзка с остров Нова Гвинея и по тази причина двете места са подобни по отношение на своето видово разнообразие. Освен райските птици, тук се среща и един от най-свирепите представители на птичия свят – бягащата птица казуари. Тя е твърде тежка за да полети във въздуха и по тази причина е загубила тази своя способност, но за сметка на това е толкова свирепа и нападателна, че малко са хората или животните, които биха дръзнали да я доближат. Ноктите и клюнът и са толкова опасни, че държат всеки настрана всеки натрапник! Възрастна птица казуари би могла да разкъса с лекота възрастен човек.

Население и селища. Населението на Папуа-Нова Гвинея възлиза на около 6,5 милиона души. Въпреки това е трудно да се назове конкретна цифра, тъй като голяма част от населението на страната живее на племена в откъснати райони на тропическата джунгла. Много от тези малки селища са неизвестни и скрити за външния свят, а хората в тях водят начин на живот и спазват обичаи, непроменени от стотици и дори от хиляди години. Този начин на живот силно контрастира на много по-модерната столица Порт Морсби, която има население от около 300.000 жители. Въпреки че Папуа-Нова Гвинея е била първоначално владение на Великобритания и Германия, а в последствие и на Австралия, тук броят на жителите с европейски произход е изключително малък – едва около 2 – 3%. Официален за страната е английският език, но голяма част от местните жители говорят местни езици. Християнството се смята за официална религия, макар че хората, които изповядват различни местни традиционни вярвания никък не са малко.

Икономика. Папуа-Нова Гвинея е развиваща се страна с нисък стандарт на живот. Въпреки че до 1975 година страната е била част от Австралия, papua new guinea rainforestПапуа-Нова Гвинея е твърде различна по отношение на жизнения стандарт в сравнение със своята богата южна съседка. Местната икономика все още разчита осново на износ на полезни изкопаеми, както и на износ на някои селскостопански стоки като кафе и чай. Подобно на много други страни от Океания, Папуа-Нова Гвинея получава сериозни приходи от износа на кокосови орехи. Страната изнася също така и някои видове риба и други морски деликатеси. За сметка на това другите икономически отрасли все още изостават. От полезните изкопаеми най-важни за икономиката са находищата на нефт и природен газ, както и на някои благородни метали като злато и сребро. Най-голямото пристанище в страната е в столицата Порт Морсби. Това е основната отправна точка на корабите със стоки за износ.

Туризъм в Папуа Нова Гвинея

Папуа-Нова Гвинея е вълнуваща дестинация за любителите на непознатото и неизвестното. Причината? Ами много просто – това е една от най-слабо познатите страни в тази част на света, а нейните природни дадености са огромни! Предполага се, че местните джунгли са дом на около 5% от биологичното разнообразие, което съществува днес на прекрасната ни планета. Райските птици, които споменахме по-рано са само малка частица от всичко онова, което може да направи вашата почивка незабравимо преживяване. Най-атрактивни за туристите са малките острови, които с великолепните си плажове, гъсти тропически джунгли, живописни селца и самобитна култура са истински рай. Това е идеално място ако желаете да се откъснете възможно най-далеч от суматохата на съвременната цивилизация.

coral reef papua new guineaНа територията на страната има някои прекрасни морски курорти, които предлагат отлични възможности за почивка сред красотата на природата. Едно от най-забележителните места е разположено непосредствено до северозападното крайбрежие на големия остров Нова Ирландия. Става въпрос за изключително красивия остров Лисенунг, който е покрит с пищна тропическа растителност. Райското кътче разполага с удивителни плажове с бял пясък и кристално чисти води. Всичко това го прави перфектното място за почивка.

Далеч от Лисенунг в най-източните части на Папуа-Нова Гвинея се намира Туфи Дайв Ризорт. Мястото се слави като вълнуваща туристическа дестинация за любителите на гмуркането, а условията са отлични през цялата година. Видимостта под водата е значителна, а кораловите рифове – невероятни! Самият курорт е разположен в живописна местност, където множество заливи се врязват дълбоко в сушата, образувйки фиорди.

Кога да посетим Папуа Нова Гвинея? Въпреки че Папуа-Нова Гвинея се радва на целогодишно топло време, най-добрите месеци за туризъм са през зимното полугодие, особено в южната част на страната, където се наблюдава ясно изразена сезонност на валежите. Предвид факта, че страната е разположена изцяло в южното полукълбо, това са месеците от април до ноември.

Какви дрехи да си носим? Температурите са винаги много високи, така че облеклото трябва да бъде леко и проветриво, най-добре в светли цветове. Носете си достатъчно слънцезащитен крем, тъй като около екватора слънчевите лъчи са най-силни. Пригответе си здрави и удобни обувки ако желаете да се впуснете в опознаване на гъстите и трудно проходими дъждовни гори. Ако планирате да изкачвате виоките части на планините е наложително да си носите и топло облекло, тъй като на голяма надморска височина температурите могат да са много ниски дори и около екватора!

Папуа-Нова Гвинея и канибализмът. Канибализмът в Папуа-Нова Гвинея е забранен в средата на 20-ти век. Въпреки това се предполага, че в papua new guinea villageотдалечените райони на Папуа-Нова Гвинея тази ужасяваща практика, която е табу за съвременното общество все още съществува. Преди да бъде въведена забраната жертви на канибалите ставали най-често хора от други племена, живеещи някъде в дълбоката джунгла, но това не отрича и възможността да изядат хора от собственото си племе след смъртта им. Не по малко страшна е практиката, наречена „лов на глави”. Това означава, че след като канибалите убият някой, те взимат неговата глава! Предполага се, че ако днес канибализмът все още съществува, той най-вероятно има ритуален характер и се извършва само с вече починали хора.