Полша

tatra mountains polandПредполага се, че Полша възниква на картата на Европа през 960 година. Тя се намира в северните части на Източна Европа и е разположена на културен кръстопът между Изтока и Запада. Това местоположение на страната е оставило дълбоки следи в нейното изкуство, традиции и кулинария. На изток Полша граничи с Беларус и Украйна, на запад с Германия, на юг се намират централно европейските страни Словакия и Чехия, а на север са Балтийско море, Калининградска област и Литва. Страната е външна граница на Европейския съюз. Заема площ от 312 685 кв.км. Разположена е между 49 и 54 градуса северна ширина и между 14 и 24 източна дължина.

Природни дадености. В по-голямата си част Полша е равнинна страна, заета от обширни обработваеми земи. На юг обаче, около границите с Чехия и Словакия, ще откриете внушителните планински вериги на Судетите и Татрите. Най-високата точка в Полша е връх Риси. Той се намира в пределите на Татрите, които сами по себе си представляват дял в Западните Карпати. Връх Риси се издига на височина 2499 метра, не далеч от границата със Словакия. Ако сте запалени катерачи и планирате да посетите мястото е добре да знаете, че отрицателните температури по върховете в тази част на Полша се задържат повече от 6 месеца в годината. Бреговата линия на Полша е слабо разчленена и предлага обширни пясъчни плажове. Отличава се единствено полуостров Хел, който се вдава на повече от 34 километра в посока на изток в Балтийско море. Приблизително около 30% от територията на страната е заета от гъсти гори. Малко повече от половината от тях са иглолистни. Горите на Полша са изключително богати на животински видове. Тук на практика се срещат почти всички едри бозайници, характерни за Европа, но също така и много видове, които са ендемични за Полша. Страната е изключително богата на води. През нейната територия преминават множество големи реки като Одра и Висла. Северните части на страната, особено Мазурското поезерие и Поморското поезерие, са изключително популярни сред туристите със своите хиляди езера. Тук можете да наблюдавате птиците, да ловите риба или просто да лагерувате край брега на някое езеро. Ако пък търсите ледникови езера и студени бързотечащи реки можете да ги откриете в изобилие в Татрите.

warsaw from aboveКлимат. Полша има умерено континентален климат с меко лято и дълга, студена зима. Температурите през годината варират средно между 2°C през януари и 21°C през юли в Гданск, на брега на Балтийско море и между 1°C през януари и 24°C през юли в Краков, в южните части на страната. Както се вижда, Балтийско море оказва влияние върху местния климат повишавайки слабо зимните температури, но прави летата чувствително по-хладни. Климатичните условия в Полша обаче много силно варират от година до година. Равнинният релеф на страната позволява нахлуване на топли въздушни маси от юг през летните месеци и студени въздушни маси от север през зимния сезон. Макар че зимните температури тук са умерено ниски, понякога се случват екстремни студове, които при подходящи условия могат да се задържат със седмици. Така например най-ниската температура в Полша е (-41)°C и е измерена на 11 януари 1940 година в град Шедълце, на около 80 км източно от столицата Варшава. Рекордни жеги също не са невъзможни, макар че не са ежедневие. Въпреки традиционно свежите лета, тук понякога термометрите с дни не падат под 30°C. В град Пружков, разположен в околностите на Варшава е измерена рекордна жега от 40,2°C на сянка. Това се случило на 29 юли 1921 година. Валежите в Полша са умерени по количество през цялата година, движейки се между 30 и 80 мм на месец. Традиционно зимните месеци са малко по-сухи , а през летните месеци се наблюдава увеличение на валежите най-съществено през юли и особено през август. Сняг е възможен през един доста дълъг период между ноември и март. Снежната покривка в страната варира силно от година до година. През по-сухи и меки години земята едвам побелява, а през по-студени и снежни години се натрупва снежна покривка с дебелина над 1 метър.

Какво да не пропускаме докато сме в Полша?

malbork castle polandКрайбрежието. Дори и да звучи изненадващо, докато сте в Полша не пропускайте да посетите местните плажове. Страната може да се похвали с най-светлия и фин пясък в цялата северна половина от Европа. Разбира се, понякога времето е хладно и не е съвсем подходящо за плаж, но повечето летни дни са наистина много приятни. Температурата на морската воода през юли и август достига най-често до около 20 – 22 градуса и е най-топла през първата половина на август.

Мазурските езера. Една от най-големите прелести на полската природа са прословутите Мазурски езера, които наброяват повече от 2000. Те се намират не далеч от Литва, в североизточните части на страната. Езерата в района са изключително красиви, заобиколени с гъсти широколистни и иглолистни гори. Тази част от Полша може да се похвали с удивително биологично разнообразие. Езерата са дом на голям брой водоплаващи птици, а сред по-отдалечените места могат да се видят мечки, вълци, лисици, рисове, сърни, елени, диви свине, зайци, бобри, язовци и едри грабливи птици.

Беловежката гора. Разположена на границата между Полша и Беларус, Беловежката гора е под егидата на ЮНЕСКО като част от световното природно и културно наследство. Гората е дом на уникални животни, като например популация от бизони – вид, който в наши дни е изключително рядък в Европа.

Варшава. Не пропускайте да посетите старата част на столицата Варшава. Основан през 13-ти век, старият град бил частично разрушен през втората световна война. Въпреки това много от сградите са се запазили в своя първоначален вид и днес привличат тълпи от посетители.

Дървените църкви в южна Малка Полша. Това място си струва да бъде посетено не само защото е в списъка на ЮНЕСКО, но също така защото ще ви предложат един съвсем нов и неочакван поглед върху това как трябва да изглежда една църква.

oswiecim polandОсвиенцим. Ако имате здрави нерви и искате да се запознаете с най-черните и зловещи страници от европейската история, тогава можете да посетите малкото градче Освиенцим, разположено в южните части на Полша. Тук се намират лагерите на смъртта Аушвиц 1 и Аушвиц 2 (известен като Биркенау). Тук са намерили смъртта си над един милион души, повечето от тях евреи.

Паркът Силезия. Разположен на огромна площ в Катовице, паркът Силезия се счита за един от най-големите в цяла Европа. Известен е с неограничените си възможности за рекреация и забавление. Потънал в пищна растителност, паркът предлага истински контакт с дивата природа в градски условия.

Национален парк Татра. Разположен в крайните южни райони на Полша, Национален парк Татра е известен със зрелищните си планински пейзажи. Сурови планински върхове, свежи борови гори и кристално чисти ледникови езера оформят местния пейзаж и правят това място просто идеално за любителите на дивата природа и екотуризма.

Старият Краков. Старият град на Краков е нещо, което не бива да пропускате докато пътувате из Полша. Павирани улици, многобройни кафенета, стари сгради, музеи и катедрали правят Краков рай за пътешествениците. Тук всичко излъчва история и култура. Многобройните занаятчийски работилници често предлагат изненадващо интересни стоки, които да отнесете у дома за вас или да подарите на приятели.

Дворецът Малборк. Разположен на брега на река Ногат, Малборк е най-голямата тухлена конструкция в Европа. Замакът е много красив и представлява истински архитектурен шедьовър. Неговите червеникави цветове ярко контрастират на околния изумрудено зелен пейзаж. Той е под егидата на ЮНЕСКО като част от световното културно наследство от 1997 година.

Опасности:

warsaw old town streetТаксита. Препоръчително е да внимавате когато използвате таксиметрови услуги, защото някои таксита взимат неколкократно повече от други. Нашият съвет е винаги преди да се качвате в такси да попитате ориентировачно колко ще ви излезе да пътувате до дадено място.

Джепчии. На места и площади, където се струпват много хора се пазете от джепчии. Те най-често се възползват от блъсканицата в тълпата за да се доближат до вас.

Бедни предградия. Въпреки, че Полша е спокойна страна, тук също има места, които е по-добре да бъдат избягвани. Стойте далеч от места, квартали и райони, които очевидно изглеждат бедни, изоставени или неподдържани.

Хранене. Когато огладнеете внимателно подбирайте местата за хранене. Това важи не само в тази страна, но за всяко място, което посещавате. Въпреки това рисковете в Източна Европа от хигиенна гледна точка са почти винаги по-високи в сравнение със Западна Европа.

Кърлежи. Ако обичате да прекарвате много време сред природата внимавайте за кърлежи. Те обичат влажно и меко време. Рисковете са най-големи през пролетта и летните месеци. Климатичните условия в Полша предоставят идеални условия за тези опасни гадини.

Кога да посетим Полша? Като типична страна от Северна Европа, Полша предлага най-добри условия за туризъм през летните месеци от годината. Избирайки месеците юни, юли и август, вие ще попаднете на безупречно време с дневна температура между 21 и 24‘С. Избирайки летните месеци за почивка в страната трябва да знаете също, че през тази част от годината се провеждат многобройни музикални фестивали.

Как да стигнем до Полша? Полша е изключително добре осигурена в транспортно отношение. Страната разполага с 14 международни летища, някои от които са съвсем нови, а други са все още недовършени. Най-големият и натоварен център на въздушния транспорт е столицата Варшава. Тук се осъществяват редовни и сезонни полети до почти всички големи европейски градове, както и до многобройни важни международни дестинации. По отношение на автомобилния транспорт страната е най-добре свързана с своите съседи Германия и Чехия. Немският град Дрезден е свързан с полските градове Катовице и Краков чрез европейски път Е40, който пресича от запад на изток целия континент. Железопътната мрежа в страната е гъста и предлага транспортни връзки с почти всички съседни държави, но за съжаление няма изградени високоскоростни линии, които да конкурират въздушния и автомобилния транспорт.

Политика, население и икономика. Полша е една от големите и многолюдни европейски страни. Населението и възлиза на около 38,2 милиона жители, които са сравнително равномерно разпределени по територията на страната. Общо 14 полски града имат население от над 250 000 жители. Най-големи градове са Варшава (градска агломерация над 3 милиона души), Краков (760 000 жители, градска агломерация 1,5 милиона), Лодз (740 000 души с градската агломерация от около 1 430 000 души), Вроцлав (634 000 жители), Познан (над 565 000) и агломерацията Гданск – Гдина (710 000 жители).

wroclaw poland architectureМежду 1945 и 1989 година Полша попада в сферата на влияние на СССР. Въпреки че никога не станала една от републиките в Съюза, страната намала избор и била принудена да спазва правилата на комунистическия блок, поддържайки тесни връзки с него. Полша винаги е считана за един от най-големите вътрешни противници на комунистическия режим. Една от основните причини вероятно се крие в силно развитото чувство за индивидуализъм, присъщо на местното население.

След 1989 година Полша премина през повече от десетилетие на промени, засягащи местната икономика в дълбочина. Днес страната e част от Европейския съюз и се нареди в групата на развитите държави заедно с много свои съседи. Тя е сред 6-те водещи икономики в Евросъюза и значително повиши качеството на живот на своите граждани. През последните години най-близките търговски партньори на Полша са ЕС (най-вече Германия), САЩ и Китай. Полша е предимно промишлена страна. Водещи за местното стопанство са секторите машиностроене, хранително-вкусова промишленост, химическа промишленост, корабостроене, производство на платове и дрехи и много други. Счита се, че Полша има реален потенциал да се превърне в най-големия производител на хранителни продукти в Европейския съюз.

Допълнителна информация: Официална валута – полска злота (PLN); официален език – полски; шофиране – в страната се шофира от дясната страна на пътя, както в по-голямата част от Европа; Национален празник – 3 май; площ – Полша е 69 по големина страна в света;