Острови Мадейра

Островите Мадейра предлагат много добри условия за практикуване на кулинарен туризъм, дегустация на превъзходно вино, голф туризъм и почивки на море. Те са идеално място за търсещите вълнуващи горски маршрути и екопътеки, където да отидете с приятели или да останете на саме със себе си сред прекрасната природа. Чистите морски води около островите ще ви предложат отлични възможности за сърф и гмуркане. Тук ще откриете незабравими, шумни и колоритни фестивали, но също така и идилични спокойни места, подходящи за хора, търсещи усамотение. Въпреки че се намира на само една ръка разстояние от Европа и предлага куп невероятни развлечения, архипелагът е все още слабо познат на турстите.

Островите Мадейра са малък архипелаг, разположен в Атлантическия океан, на около 430 км северно от Канарските острови и на около 640 км западно от Мароко. Заемат обща площ от 801 кв.км и се състоят от един голям остров Мадейра и няколко по-малки острова – Порто Санто, островите Дезертас и други миниатюрни скалисти островчета. Архипелагът представлява автономен регион в границите на Португалия.

madeira archipelagoОстровите са заслени от почти 600 години, а основната част от населението се състои от португалци и преселници от Северна Африка. Днес архипелагът Мадейра е дом на около 270 000 жители, но те са крайно неравномерно разпределени по неговата територия. Най-гъсто е населен остров Мадейра, макар че Порто Санто е открит преди това, а острови като Дезертас са напълно безлюдни. Архипелагът е също дом на не малко чужденци, които се заселват тук заради мекия климат. Много възрастни хора от Германия, Великобритания и Скандинавия избират островите за да прекарат тук своите златни години след пенсия, тъй като островите са място, което предлага наистина много спокойствие.

Архипелагът Мадейра е най-известен със своите природни красоти и с голямото си разнообразие от пейзажи. Всички острови се различават значително един от друг. Например големият остров Мадейра е известен с високите си планини, живописни пейзажи и древни дъждовни гори. Остров Порто Санто е съвсем различен – сух и слънчев, с оскъдна растителност и превъзходни златни плажове. Островите Дезертас напълно отговарят на името си. Те представляват една почти напълно лишена от растителност безлюдна пустиня от кафеникави скали насред Атлантическия океан. Архипелагът Мадейра всъщност представлява връх на голям вулкан, който се издигнал от океанското дъно преди около 20 милиона години. Последното вулканично изригване се случило сравнително неотдавна, преди около “само” 6500 години. А ако сте запланували да посетите островите по време на следващата си почивка, ще видите, че следите от вулканичното минало са навсякъде.

Архипелагът се отличава с благословен субтропичен климат с ясно изразен океански характер. Тъй като се намира не далеч на север от Канарските острови, климатът който ще откриете на островите Мадейра поразително наподобява на този на Канарите, но с разликата, че на Мадейра всеки месец е с около 3°C по-хладен. Температурите на архипелага варират от 18°C през зимните месеци до около 25-27°C през лятото. Въпреки това, на различните острови и на различна надморска височина разликите могат да са значителни. Така например температурите на Порто Санто през зимата са малко по-ниски от тези на остров Мадейра. Освен това островите Дезертас са сухи, докато северното крайбрежие на Мадейра е доста влажно. Понякога през юли и август са възможни югоизточни ветрове, които за кратко да повишат температурите на архипелага до 35 – 40°C.