Острови Дезертас, Мадейра

Островите Дезертас са три малки скалисти острова (Ilhéu Chão, Bugio Island и най-големият – Deserta Grande) със силно издължена форма и са част от архипелага Мадейра. Те се намират на около 25 километра югозападно от големия остров сред водите на Атлантика и са напълно безлюдни, без каквито и да било селища. Образуват тясна ивица суша с дължина от север на юг около двайсетина километра.

Пейзажът на островите Дезертас е изключително суров. Те са планински и почти напълно лишени от растителност. В по-голямата си част са доста трудно достъпни, защото бреговете са изключително стръмни и скалисти. Тук преобладават два цвята – синьо (морето) и кафяво (скалите). Техните нюанси се сменят в зависимост от времето и слънчевата светлина. Тъй като от 1990 година островите са със статут на защитена територия, ако решите да ги посетите ви е нужно специално разрешително.

Въпреки че принадлежат на Португалия, от географска гледна точка островите са част от Африка. Това място гъмжи от живот и е важен хабитат за различни видове птици, особено морски. Липсата на хора и хищници създава безопасна среда за гнездене на безбройните птици, а богатият на риба океан е много важен източник на храна. Островите са дом на морски лъвове и тюлени. Тези животни колонизират крайбрежията на архипелага и се чувстват доста сигурни тук. Изненадващо, сред каменистия пейзаж могат да се видят дори диви кози. Те се хранят с оскъдната тревиста растителност и са доста маневрени когато става въпрос за изкачване и тичане по стъмните склонове.