Мадейра, Острови Мадейра

Когато става въпрос за архипелага Мадейра, повечето хора се сещат предимно за най-големия остров Мадейра. Той има население от над 260 000 души, предимно португалски заселници, и заема площ от 741 кв км или около 93% от територията на архипелага. Намира се на около 970 километра югозападно от португалската столица Лисабон, на около 56 километра югозападно от Порто Санто и на двайсетина километра северозападно от островите Дезертас. Макар и по-малко популярна от Канарите или многобройните туристически острови в Средиземно море, Мадейра е добре позната, особено сред по-заможните среди, като изтънчена туристическа дестинация за хора с вкус и усет към добрата храна и напитки.

madeira traditional homeМадейра е замя на изключително разнообразие. По-голямата част от острова е заета от високи вулканични планини, достигащи височина от 1862 метра при връх Пико Руиво. Между планинските ридове се спускат дълбоки и сенчести каньони. Сред планинските склонове са сгушени малки селца и градчета с традиционна за Мадейра архитектура. Обичайна гледка из провинцията на острова са белите двуетажни къщи с триъгълна форма и покриви покрити със слама. Повечето туристи остават силно впечатлени от изумрудено зелените градини и прекрасни растения, които са неразделна част от дворовете на всяка местна къща.

Остров Мадейра е обсипан с пищна зеленина. Не случайно е известен като “Островът на цветята”. Тук виреят различни видове палми, цветя, папрати, разкошни хибискуси, фикуси, смокини, цитрусови дървета, маслини и какво ли още не. Във високите планински части виреят удивителни реликтни лаврови гори. Заради своята уникалност те са защитени от ЮНЕСКО като част от световното природно наследство.

За разлика от съседния остров Порто Санто, крайбрежието на Мадейра е предимно скалисто. Плажове почти напълно липсват, а малкото съществуващи са черни и каменисти. В Калета на югозападното крайбрежие на острова ще откриете два плажа със златист пясък. Те са изкуствено създадени, а пясъкът е донесен от пустинята Сахара в Мароко и от Португалия.

Мадейра е място, което може да предложи наистина много забавления на своите посетители, особено на почитателите на гастрономията. Подобно на всички градове в Южна Европа, столицата на островите Фуншал е известна със своите многобройни кафенета и ресторанти. От чаша ароматно кафе на някой сенчест площад до вечеря в ресторант с традиционна музика и танци, този остров е истинско бижу за туристите. Местните заведения могат да предложат внушително многообразие от ястия и деликатеси, но ако искате да се докоснете до най-типичната част на местната кухня трябва да опитате кебаб от говеждо месо. Освен че е един от най-характерните специалитети в Мадейра, говеждият кебаб притежава невероятен вкус, който се дължи на уникалният сос с който месото се овкусява. Ако предпочитате морската храна, ресторантите в Мадейра няма да ви разочароват. Тук се сервира огромно многообразие от морски специалитети, но най-популярни са може би мидите. Поднесени като предястие или като част от основното ястие, те са неделима част от менюто на местните жители. Ако сте традиционалисти по отношение на алкохола и предпочитате виното пред останалите напитки, Мадейра е същински рай за вас. Тук ще откриете прекрасни вина, много от които се приготвят по начини, непроменени през вековете. Някои производители дори все още считат тъпченето с крака за най-добрият начин да се извлече сок от ароматното грозде. Ако предпочитате да пиете нещо по-нестандартно, остров Мадейра предлага един вид традиционна алкохолна напитка, наречена понша. Тя се приготвя от захарна тръстика, лайм, мед и различни видове ароматни тропически плодове. Вдин кулинарен тур на острова няма да бъде завършен без удоволствието на местните десерти. Островът е известен със своя вкусен и апетитен кейк, наречен “queijada”. Той се приготвя по уникална рецепта със захар, мляко и яйца, а основната съставка е висококачествената местна извара.

Едно от най-странните и същевременно интересни преживявания, които човек може да има на острова е спускането с тобоган по стръмните улици. Това необичайно транспортно средство е вид шейна и е изработено от масивно дърво така че да бъде много здраво и да издържа на високата скорост. Всеки тобоган е бутан от двама души с бели униформи, които умело се справят с острите завои на столицата Фуншал. Ако целта ви е да се изкачите нагоре, най-вероятно ще ви бъде доста интересно да се повозите на лифта. Той тръгва от ниско разположените части на островната столица и преминавайки над целия град достига до предградието Монте на повече от 560 метра надморска височина. Преживяването е най-интересно в натоварените часове на деня, защото имате възможност да се понесете над натоварените градски улици без да мислите и да се съобразявате с градския трафик.

Мадейра се радва на мек и лесно поносим субтропичен океански климат, наподобяващ вечна пролет. Летата са дълги, но не горещи, а зимите са по-кратки и прохладни. Температурите през годината варират в приятни граници от 19°C през януари до около 25 – 26°C през август и септември. Винаги всичко е зелено, а цветя, дървета и храсти цъфтят целогодишно. Плажният сезон на остров Мадейра трае приблизително от юни до октомври – ноември (според личните ви предпочитания и разбирания за топло и студено). Това е периодът с дневни температури около и над 22°C. Високите и северни части на острова имат по-хладен и значително по-влажен климат, докато южното крайбрежие е по-слънчево, топло и сухо. Най-доброто време за туризъм на остров Мадейра е в разгара на лятото през август и септември, зощото така ще видите това място в най-добрата му светлина.

Остров Мадейра е най-лесно достъпен от всички острови в архипелага. Тук се намира международното летище, а най-редовни са полетите до Лисабон и други големи международни градове като Лондон. Освен със самолет, другият начин да се стигне до остров Мадейра е с ферибот. Има редовни линии, които свързват столицата Фуншал с Портимао (Португалия), Лас Палмас (Гран Канария) и Санта Круз (Тенерифе).