Калета, Мадейра

С площ от над 111,50 квадратни километра и население от около 12 000 души, Калета е една от най-обширните по площ общини на остров Мадейра. Тя обхваща най-югозападните части на острова. По-голямата част от населението живее в крайбрежните райони. Малките селища, подобно на мъниста, изникват едно след друго по протежение на стръмния скалист бряг. Атмосверата по местните улички, завладяна от спокойствие и тишина, не се различава съществено от Канарските острови и Средиземноморието. И докато някои градчета са разположени на обширни заравнени тераси високо над океана, то други като Пол до Мар и Жардим до Мар са сгушени в тясна ивица суша между Атлантика и отвесните склонове на вулканичния остров.

църква в пол до мар калетаПейзажът в тази част на Мадейра се доминира от красиви планински гледки. В по-голямата част от общината планинските склонове се спускат зрелищно във водите на Атлантика. Макар и гледаща на юг, Калета е много по-зелена в сравнение с южните склонове на Канарските острови. Причината е в малко по-хладното и влажно време на остров Мадейра. В по-ниските райони ще откриете обширни лозя и други обработваеми земи, докато през високите части на Калета преминават очарователни туристичеки пътеки заобиколени от гъстите лаврови гори, известни като Лаурисилва.

На брега на Атлантическия океан, ограден от палмови дървета, се намира известният плаж Калета. Той е изкуствено създаден, а пясъците за неговото изграждане са донесени от Мароко. Днес това е най-красивият плаж на остров Мадейра. През летните месеци тук се стичат не само хиляди туристи, но и хора от всички краища на острова. Плажът представлява две не много големи пясъчни ивици със златист цвят разположени една срещу друга. Те са защитени от големи морски вълни чрез огромни бетонени блокове. Непосредствено до златистите пясъци на Плая де Калета се намира малко яхтено пристанище. В района на плажа се намират някои доста атрактивни хотелски комплекси.

Калета е много приятно място за почивка. Тук няма твърде много хотели или огромни тълпи туристи, а местната кухня е много добра. Основна част от менюто се състои от пресните морски дарове и дъхави вина, които съчетават всички предимства от плодороните почви и мек климат. Тази част на острова е известна с разнообразието от морски спортове, които могат да се практикуват тук. Големите вълни създават условия за каране на сърф, а богатството на подводния свят прави тази част на Мадейра атрактивна за гмуркане. Ако излезете с лодка около бреговете на Калета можете да наблюдавате някои прекрасни морски създания като китове и делфини в естествената им среда.