Порто Санто, Мадейра

С дължина 12 километра и ширина 6 километра, Порто Санто е вторият по големина остров в архипелага Мадейра. Той се намира на приблизително 46 километра североизточно от големия остров и на почти 800 километра югозападно от крайбрежието на Португалия. За разлика от по-гъсто населения остров Мадейра, Порто Санто е дом на едва 4500 души. Малобройното население на острова е разпиляно в няколко малки селища, най-голямо от които е едноименното градче Порто Санто, разположено на южното крайбрежие.

Историята на острова започнала през 1418 година, когато португалският мореплавател Жоао Гонсалвеш Зарку случайно попаднал на тук по време на силна буря в Атлантика. Подобно на всички други острови в архипелага, Порто Санто бил напълно необитаем. Година по-късно, през 1419-та, започнали да пристигат първите преселници, но те били привлечени по-скоро от по-големия съседен остров Мадейра, защото той предлагал прясна вода и по-големи възможности за земеделие.

golden beach porto santo madeiraПорто Санто е известен с това, че тук ще откриете най-красивите плажове на архипелага Мадейра. На практика цялото южно крайбрежие на острова е заето от прекрасен плаж с дължина от над 8,5 километра. Той притежава прекрасен златист пясък и привлича голям брой зажаднели за слънце туристи, особено от Северна Европа. Северното крайбрежие на Порто Санто е напълно различно от южното. Бреговата линия е скалиста, плажове почти напълно липсват, а вълните връхлитат назъбеното крайбрежие дори когато вятърът не е много силен.

Чистите тъмносини води, които заобикалят Порто Санто, в комбинация с причудливите и многоцветни морски създания, правят острова атрактивна дестинация за всички, които обичат да се гмуркат. Ако прозрачните води и разнообразието от морски животни не са достатъчна причина за да се гмурнете в океана, може би ще ви привлекат останките от кораб, който бе умишлено потопен в Атлантика за да привлича гмуркачи от близо и далеч.

Пейзажът на Порто Санто е предимно сух, лишен е от реки и езера и е доста различен от този на големия остров Мадейра. Тук преобладават открити пространства с хълмист релеф и малка надморска височина, покрити с оскъдна тревиста растителност. На места се открояват силуетите на огромни турбини за производство на електроенергия от вятъра. Повече зеленина има единствено в околностите на Пико до Кастело (438 метра) и Пико до Фашо (517 метра). Това са същевременно най-високите точки на острова. Намират се в североизточната част на Порто Санто и предлагат зрелища панорама към целия остров. Релефът и пейзажът на Порто Санто са създали отлични условия за изграждането на превъзходни голф игрища. Островът е привлекателна голф дестинация на световно ниво, а ярко зелените игрища се открояват силно на околния жълто-златист пейзаж.

Климатът на Порто Санто е субтропичен океански. Лятото е топло, но не горещо. Зимата обикновено е прохладна. Във ветровити и влажни дни може да ви се стори дори студена. Температурите варират от около 17°C през януари и февруари, до около 25°C през август и септември. Валежите са по-скоро оскъдни, особено през летните месеци. Водата в океана варира от 17 до 23°C.

Как да стигнем до Порто Санто? Най-лесният начин да стигнете до Порто Санто е с полет до международното летище на остров Мадейра и от там да хванете ежедневния ферибот, който пътува от Фуншал за Порто Санто всяка сутрин. Друг вариант е да летите със самолет директно до Порто Санто, но тук повечето линии са сезонни, а изборът от дестинации е по-малък. Сред най-редовните са линиите до Лисабон, Лондон, Париж и Брюксел.

Кога да посетим Порто Санто? От юни до октомври включително дневните температури на острова са по-високи от 22°C и това създава отлични възможности за туризъм. Времето през тази част от годината е отлично за плаж. Океанската вода е обикновено над 20°C през целия период.

Какво да не пропускаме? Макар че е малък и рядко населен, островът предлага доста неща, които си струва да се видят.

Къщата-музей на Христофор Колумб е може би най-голямата забележителност на Порто Санто. Не пропускайте да се изкачите и по каменната пътека до Пико до Кастело, от където местните жители някога наблюдавали за пиратски кораби. Куинта дас Палмейрас е малка ботаническа градина, която притежава невероятна притегателна сила по отношение на търсещите сянка и екзотика туристи. Тя е рай от свежа зеленина насред сухите пейзажи на острова. Препоръчва се да посетите също и Фонте да Арея – скална формация, изваяна от силите на природата.

Какво да похапнем? Порция телешки кебаб и салата от свежи зеленчуци е добро начало ако сте решили да опознаете местната кухня. Препоръчително е да си отделите и дни само за морска храна, особено за миди. Всичко това върви чудесно с чаша превъзходно вино от грозде, израстнало на самия морски бряг.

Опасности. Тъй като времето рядко става много горещо, а морският бриз създава допълнително усещане за свежест, хората често подценяват слънчевите лъчи. Но внимавайте – Порто Санто се намира по-близо до тропиците в сравнение с Южна Европа, така че слънчевата радиация на острова е по-силна. За да избегнете изгаряния използвайте качествени слънцезащитни продукти и избягвайте продължителен престой на открито в най-горещите часове.