Катар

qatar al zubarahКатар е малка арабска страна, която се счита за една от най-богатите в света. Като форма на управление тя е абсолютна монархия. Държавен глава е емирът на Катар, а министър председател е неговият брат. Официална валута в страната е катарски риал (QR). Природните условия тук са доста сурови. Местните форми на живот са се адаптирали отлично към природните условия тук. Въпрки това сушата и нетърпимата горещина поставят на изпитание всичко живо.

Географско положение, граници и големина. Катар се намира в Азия, на западното крайбрежие на Арабския полуостров. Страната заема цялата площ на сравнително малкия Катарски полуостров, вдаден на 190 км във водите на Персийския залив, както и няколко малки обитаеми и необитаеми крайбрежни островчета. Катар заема площ от 11 437 кв км и има сухопътна граница единствено със Саудитска Арабия. Близки съседи на Катар са Бахрейн и Обединените арабски емирства. Тъй като площта на Катар е сравнително малка, тук няма места отдалечени на повече от 100 км от столицата Доха.

Климат. Катар попада в тропиците на северното полукълбо. Местният климат е сух и горещ, пустинен. Валежите са изключително рядко явление, а температурите са високи през цялата година, варирайки между 22°C през януари и 42°C през юли. През периода декември – февруари нощите са хладни. През зимните месеци е възможно да се разразят силни бури.

Природа. Катар е изцяло зает от безплодна камениста пустия и е почти напълно напълно лишен от растителност. Изключение са някои сухолюбиви пустинни тревисти растения и финикови палми, както и изкуствено поддържаните градини с цветя и дървета. Пейзажът е сух и еднообразен, а оазисите са рядкост. Релефът е изцяло равнинен. Най-високата точка е връх Курейн Абу ал-Баул и се издига на едва 103 метра надморска височина. В страната няма гори и течащи реки.

doha qatar architectureБрегът. Бреговата линия на Катар е умерено разчленена с някои ясно изразени малки полуострови и заливи. Крайбрежието е равно и в по-голямата се част е заето от обширни пясъчни плажове. Морето в близост до брега е много плитко, макар че има изключения. На някои места заради пясъчните натрупвания е възможно да се влезе на стотина или повече метра навътре в Персийския залив и водата да е все още до коляното. Препоръчително е да бъдете внимателни, защото по-голямата част от плажовете на Катар са неохраняеми и почти безлюдни. Това означава, че в случай на опасност човек може да разчита единствено на себе си.

Морето. Морето около Катар е топло през цялата година. Плитките води се затоплят изключително бързо и в разгара на лятото температурата на морската вода може да достигне до 35 и дори до рекордните 37°C! Водите около Катар са доста прозрачни, а в близост до брега има коралови рифове. Добре е обаче да сте предпазливи, защото коралите са не само изключително красиви, но също и остри. Това означава, че при контакт с тях човек може лесно да се нарани.

Забележителности. Пристигайки в Катар има доста забележителности, които не бива да пропускате. Добрата новина е, че страната има малка площ и за кратко време ще можете да обиколите доста места. Вероятно първото място, което ще посетите ще е крепостта Доха, тъй като тя е разположена в самото сърце на катарската столица. Крепостта е построена по време на османското нашествие през 19 век и е издържана в типичен марокански стил. Само на няколко крачки от крепостта ще видите часовниковата кула на Доха. Тя е изящна и оцветена в бяло и розово, а най-интересни са нейните странни арабски цифри, които за повечето чуждестранни туристи са напълно неразбираеми. Отново в централните части на града се намира Перлата. Това е прекрасен фонтан, който изобразява разтворена мидена черупка с перла в нея. На фона на този фонтан се виждат залива и модернистичните небостъргачи на отсрещния бряг. На около 19 км северно от центъра на столицата Доха се издига красивата крепост от 19-ти век Ум Салал Мохамед. Освен че е изключително атрактивна, тя е и много лесно достъпна поради своето местоположение в северните покрайнини на столицата. Може би най-интересен от културна гледна точка е районът на град Ал-Зубра, който е изключително наситен на археологически находки. Мястото се намира в един от най-отдалечените северозападни райони. За една от най-големите атракции тук се счита крепостта Ал-Зубара. Историческите паметници на Ал-Зубра са под егидата на ЮНЕСКО като част от световното културно наследство.

Икономика. През последните години Катар се смята за най-богатата страна в света. Покупателната способност и стандартът на живот на местните жители са изключително високи. За 2012 година средният доход надвишава 88 000 долара годишно, тоест е приблизително 2 пъти по-висок в сравнение със средния доход на някои от най-развитите страни в Западна Европа. Единствено Люксембург може да се мери с Катар по доходи, макар че през последните години леко му отстъпва. Освен че местните жители се радват на изключително висок жизнен стандарт, те не плащат данъци върху своите доходи, нито пък сметки за вода и електричество. Несметното богатство на Катар се дължи на огромните залежи от природен газ, петрол, както и на правилно инвестиране на парите, придобити от износа на черното злато. Благодарение на своите огромни ресурси страната е сред най-бързо развиващите се в света. Освен това въпреки малобройното си население и малка площ Катар привлича, но също и инвестира в чужбина десетки милиарди долари. През територията на Катар няма прокарани железопътни линии. За сметка на това автомобилният и особено въздушният транспорт са много добре развити. Qatar Airways (Катар Еъруейс) се счита за един от най-добрите авиопревозвачи в света.

qatar desertНаселение. Приблизително 1,760,000 е населението на Катар. То е изключително неравномерно разпределено по територията на страната. Голямо струпване на население има в източните крайбрежни райони, където се намира столицата Доха. Тя е дом на около 1,450,000 жители. Населението на Катар е доста космополитно. Състои се от около 20% катарци и 80% чужденци – индийци, араби, източно-азиатци, европейци и много други. Официален език на Катар е арабски, но имайки предвид, че по-голямата част от местното население се състои от преселници от различни части на света, английският е основно средство за комуникация между хората от различните националности. Официална религия в Катар е ислям. От всички мюсюлмани, които живеят в страната около 90% са сунити, а шиити са едва 10%. По отношение спазването на човешките права Катар е сред най-развитите страни в региона. Жените имат право да гласуват и да се кандидатират за престижни държавни постове. Въпреки това страната има пред себе си дълъг път преди да достигне нивото на демократичност и толерантност, които са характерни за Запада.

Кухня. Сухият и горещ климат на Катар в комбинация с бедна почва съсдава неблагоприятни условия за отглеждане на растения и животни. За сметка на това полуостровната страна е заобиколена от топлите и богати води на Персийския залив. По тази причина не бива да се изненадвате, когато видите колко са важни морските дарове за ежедневния живот на местните жители. Риба, раци, скариди и миди присъстват на трапезата почти всеки ден, макар че агнешкото също присъства доста често. Тъй като арабските народи са поддържали тесни търговски връзки със страни от различни краища на света, днешната катарска кухня притежава черти, характерни за Средиземноморието и Южна Азия. Овче сирене и мляко също присъстват често на трапезата. Подобно на другите арабски народи, Катар е известен със своите изключително вкусни сладкиши и хрупкав хляб. Съвременното напояване прави възможно отглеждането на домати, краставици, салата, пъпеши, дини и други. Условията са добри за топлолюбивите финикови палми, чиито плодове, фурмите, се смятат за една от най-силните и даващи енергия храни от растителен произход.

Местните жители се хранят три пъти дневно. За да избегнат непосилната жега и да се възползват максимално от по-хладните часове, хората в Катар обикновено стават много рано сутрин. По тази причина и закуската се сервира много рано. Тя е сравнително лека и се състои от плодове, млечни продукти, хлебчета и други. Обядът е основното ядене за деня. Тогава се консумират най-често риба или месо със зеленчуци, поднясят се десерти. Обикновено хората отделят повече време за обяд, стремейки се да не излизат под изгарящото слънце. Вечерята обикновено е доста по-лека в сравнение с обяда. Хапват се повече салати и други не много тежки храни.

Кога да отидем в Катар? Декември, януари и февруари със сигурност са най-добрите месеци, в които да посетите Катар. През тази част от годината климатичните условия са най-приятни и леко поносими. Месеците от май до септември включително са най-неподходящото време за туризъм, защото температурите тогава са екстремно високи. През летния период е почти невъзможно човек, който не е свикнал на тези условия да устои на жегата без климатик. Едно от предимствата да пътувате през зимните месеци е националният празник на Катар, който се отбелязва на 18 декември.

doha marinaКакво да си носим в Катар? През зимните месеци от годината е необходимо лятно облекло и леко пролетно яке за през ноща. Ако планирате да пътувате в Катар през летните месеци обаче, трябва да обърнете сериозно внимание на облеклото. Носете си дрехи от леки, проветриви материи, които покриват възможно най-голяма част от тялото. Така няма да ви е горещо и ще предпазите кожата си от силните и изгарящи тропически слънчеви лъчи. Слънчеви очила и шапки са изключително важни аксесоари, които до известна степен ще ви предпазят от слънчасване. Обърнете много голямо внимание на слънцезащитните кремове.

Исторически данни. Земите на днешен Катар са заселени преди около 50 000 години. В своето историческо минало малката страна многократно е попадала в границите на различни велики сили. Първоначално е част от Персийската империя, а на по-късен етап Катарският полуостров е завладян от Османската империя. Независимост от Османската империя страната придобива през 1913 година, а само 3 години по-късно през 1916 година става Британски протекторат. Катар добива независимост от Британия чак през 1971 година. Междувременно през 1961 година става член на ОПЕК (организацията на страните износителки на петрол), а през 1996 година се присъединява към Световната търговска организация (СТО).