Румъния

romania cultural tourismРумъния е член на Европейския съюз от 1-ви януари 2007 година. Страната е атрактивна туристическа дестинация, която предлага внушително многообразие от възможности за туризъм. Това привлича в страната посетители с разностранни интереси, правейки туристическия сезон практически целогодишен. Природата на Румъния е една от най-дивите на континента. Гъстите гори, които покриват Карпатите са дом на впечатляващо биологично разнообразие. На територията на страната са се развили и процъфтяли множество различни култури и всички те са оставили следа.

Географско положение, граници и големина на Румъния. Румъния е разположена в Югоизточна Европа и в североизточните части на Балканския полуостров. Това е най-голямата страна на Балканите (с изключение на Турция, която заема съвсем малка част от площта на полуострова). Заема площ от 238,391 кв.км. Граничи с Украйна на север и на североизток, с Молдова също на североизток, с Унгария на северозапад, със Сърбия на югозапад, а на юг граничи изцяло с България. Границата с България минава в по-голямата си част по течението на река Дунав.

Релеф на Румъния. Румъния е страна с изключително разнообразен и живописен релеф. Тук се срещат различни релефни форми, вариращи от ниски крайбрежни и крайречни равнини и низини до високите carpathians romaniaпланински върхове. Южната част от Румъния е заета от Дунавската равнина, а северозападната част – от Панонски равнини, известни със своето плодородие. На изток в района на делтата на река Дунав има блатисти местности и влажни гористи низини с много малка надморска височина. През централните части на Румъния преминава голяма част от внушителната планинска верига на Карпатите. Тук се намира и най-високата точка в страната – връх Молдовиану, висок 2544 метра. Бреговата линия на Румъния е слабо разчленена и с множество крайбрежни езера.

Климат на Румъния. Румъния попада в умерения климатичен пояс, а местният климат притежава доста континентални черти. Зимата е студена. Често падат обилни снеговалежи, а през януари и февруари температурите могат да паднат до рекордно ниски стойности от порядъка на (-20) и дори (-30) °C. През 1942 година в страната била измерена рекордно ниска температура от (-38,5) °C. Разбира се, това са студове, които се случват сравнително по-рядко и не са ежедневие дори и през най-студените зими. Иначе обичайната средна дневна температура в Букурещ през януари е около 1°C. През лятото времето е доста горещо, особено в сравнение със страните от Западна Европа. Температурите достигат средно до около 30°C, но често надхвърлят и 40°C особено във вътрешността на страната. По крайбрежието на Черно море условията са доста по-приятни. Зимите не са толкова студени, а летата предлагат доста по-ниски температури и обикновено са доста свежи и приятни. През пролетта и есента времето е силно променливо, а през различните години тези преходни сезони доста се различават. Често се сменят слънце и облаци, както и по-влажно със сухо време. Валежите са сравнително равномерно разпределени по сезони, но все пак се наблюдава слабо повишение през пролетта и есента.

Икономика на Румъния. От скоро Румъния спада в групата на развитите страни. Въпреки това стандартът на winter in romaniaживот все още е значително по-нисък от този на другите страни в Европейския съюз. Единствено България има по-нисък доход на глава от населението от Румъния. В самата Румъния също се наблюдават твърде големи контрасти. Често разликата в стандарта на живот между големите градове и провинцията е фрапираща. На фона на развити градове като столицата Букурещ и Тимишоара ярко се отличава изостаналата в икономическо отношение провинция с остаряла инфраструктура. Румънската икономика е разностранно развита, но въпреки това един от най-важните отрасли е много добре развитото селско стопанство. На юг в Дунавската равнина се намират едни от най-продуктивните зърно производителни раьони в Европа. Трябва да споменем също и развитата туристическа индустрия. В страната се практикува зимен, летен и културен туризъм, а културният туризъм се развива много добре.

Днес официалната валута на Румъния е все още румънска лея, но страната постепенно прави постъпки за присъединяването си към Еврозоната и приемането на еврото като официална валута. Този процес е дълъг и за целта е необходимо Румъния да отговаря на редица икономически фактори и да покрие множество изисквания.

Население на Румъния. Освен най-голямата, Румъния е също така и най-населената Балканска страна. Тя е romanian parliamentдом на повече от 22 милиона души. Преобладаващата част от населението са румънци, но в страната живеят също така и значителен брой унгарци, украинци и роми. Румъния е известна с това, че заедно с България и Унгария е страната, в която ромското население съставлява най-голям процент. Най-големите градове в Румъния са Букурещ (2,500,000 жители), Иаси (360,000 жители), Констанца (350,000 жители), Тимишоара (340,000 жители) и Клужнапока (320,000 жители).

Туризъм в Румъния

Румъния е атрактивна туристическа дестинация, която предлага огромно разнообразие от възможности за почивка практически през цялата година. Страната притежава красиво крайбрежие с великолепни пясъчни плажове, а перлата на румънското крайбрежие – курортът Мамая – се ползва със славата на една от топ дестинациите по Черноморието. Плажният сезон е кратък – от юни до началото на септември, но за сметка на това през тези няколко месеца на туристите се предлагат неизброими възможности за забавление.

rural tourism romaniaСтраната притежава отлични условия за любителите на планината и зимните спортове. В Карпатите ще откриете десетки курорти и курортни градчета, които предлагат ски писти както за начинаещи, така и за напреднали. Зимният туристически сезон е по-дълъг от летния. Снежната покривка в ски курортите в Карпатите се задържа от ноември до април. Един от най-старите и добри зимни курорти не само в Румъния, но и на Балканите е Синая. Името произлиза от полуостров Синай в Египет. Едно от големите му предимства, което не е за подценяване е близостта до столицата Букурещ. Планинското курортно градче е разположено на около и над 800 метра надморска височина. То е заобиколено от красиви планини, покрити с красиви гори. Тъй като се намира между планински склонове градът има тясна и силно издължена форма.

Природата на Румъния е впечатляваща. Планините са покрити с гъсти иглолистни, широколистни и смесени гори, а животинският свят е впечатляващ. Срещат се сърни, елени, зайци, язовци, диви свине, както и внушително разнообразие от птици. Горите са дом също така на доста хищници като лисици, чакали, вълци и кафеви мечки. Освен че ще можете да практикувате зимни спортове и с повече късмет ще видите изключителни диви животни, планините в Румъния са сърцето и душата на местната култура.

Една от най-големите европейски реки е сред най-значимите туристически забележителности на Румъния. constanta romaniaСлед като поеме своя дълъг път от планината Шварцвалд в Германия река Дунав изминава огромно разстояние през територията на целия континент за да се влее в Черно море, оформяйки невероятна делта. Там където река Дунав среща морето се е оформило едно от най-важните местообиталища за птиците в Европа. Местността има характерен влажен микроклимат и голямо разнообразие от влаголюбиви видове. Известен факт е, че на подобни места с обилна влага по поречията, устията и делтите на реките биологичното разнообразие процъфтява. Подобно е положението и тук. Заради своята уникална природа през 1991 година делтата на река Дунав стана част от световното природно наследство на ЮНЕСКО.

Ако все още не сте решили от къде да започнете със своята обиколка на Румъния, столица Букурещ е отлично решение. Градът се смята за един от най-красивите в Източна Европа. Известен е като източно европейския Париж. Притежава неустоим чар и забележителна архитектура. Въпреки че градът е изстрадал няколко десетилетия комунистически режим, той все пак не е загубил и частица от своята красота. Днес Букурещ излъчва класа, стил и величие повече от всякога. Една от най-импозантните сгради в тази част на континента е Палатът на парламента или както още наричат сградата Дворецът на народа. Преди да зърне тази забележителност човек трудно би могъл да си представи истинските и мащаби, но заставайки пред величествената и фасада всеки се изпълва с възхищение.

Освен столицата Букурещ, Сигишоара е друго място, което не бива да пропускате. Освен че голяма част от града е под закрилата на ЮНЕСКО, Сигишоара е изветен и с нещо доста любопитно. Вероятно всеки е чувал за легендите за граф Дракула, който според разказите бил толкова жесток, че хората се ужасявали от мисълта да замръкнат на открито и бързали да се приберат преди залез слънце. Той се прочул с невижданата си жестокост. Обичал да забожда на кол всеки, който дръзне да оспорва неговата власт. Живял тук през средновековието, а истинското му име било – Влад Цепеш.

castle of draculaОсвен малкото провинциално градче Сигишоара, в Румъния има и други места, които се асоциират с личността на граф Дракула. На около половин час път с кола от град Брашов се намира още едно място свързано с Влад Цепеш. Замъкът Бран, в който се предполага, че граф Дракула е живял е разположен сред местност покрита с гъста гора на склоновете на Карпатите. Мястото прави легендите да изглеждат дори още по-страховити. Мрачните сенчести гори, през които трудно преминава слъчева светлина карат туристите да потреперят докато слушат оживените разкази на екскурзовода дори преди да са достигнали до внушителните каменни зидове на замъка.

Подобна на повечето страни в Южна Европа, Румъния има изключителен потенциал по отношение развитието на винения туризъм. Обилното слънчево греене и умереният климат допринасят за високото качество на гроздето, а от там и за божестената напитка. Районите, където бихте могли да практикувате винен туризъм за разпилени по територията на цялата страна, но ако все пак се опитане да открием закономерност трябва да отбележим, че в северна Румъния се отглеждат повече бели сортове грозде и респективно се произвеждат повече бели вина, докато в южната половина от страната преобладават червените сортове. Въпреки че по земите на днешна Румъния вино се произвежда от хилядолетия, виненият туризъм е нещо ново за страната, което я прави още по-непозната и вълнуваща в това отношение.

Селският туризъм е още една възможност да се потопите в обичаите и културата на Румъния. Подобно на sinaia romaniaдругите балкански страни тук провинцията е запазила един начин на живот, който е твърде непознат и далечен за западните туристи. Модерното общество все още има изключително слабо влияние в селските райони на Румъния. В други времена това би могло да бъде недостатък, но днес е една изключителна възможност да видите и опознаете отблизо какви са традициите и миналото на тази стара европейска държава. Всеки един ритуал и обичай в ежедневието (особено по време на празници) си има своето историческо обснение и води началото си някъде назад във вековете.

Румъния е атрактивна дестинация за практикуване на шопинг туризъм. Цените в страната все още са атрактивни в сравнение с по-развитите страни от Западна Европа. През последните години бяха построени редица търговски центрове и молове. Най-впечатляващият е открит през 2005 година в Тимишоара. Днес този шопинг център се смята за един от най-големите в Европа.

Кое е най-доброто време за туризъм в Румъния? Тъй като Румъния предлага много голямо разнообразие от възможности за практикуване на различни видове туризъм, вие трябва да съобразите целта на престоя си с най-подходящата част от годината.

romanian province in winterАко планувате да се излежавате на красивите Румънски плажове тогава трябва да изберете месеците юни, юли и август. Тогава температурите са най-високи, а слънцето е в изобилие. В началото на септември също има прекрасни дни за плаж, като същевременно можете да откриете и доста добри оферти на добри цени.

Ако планирате ски почивка в планините на Румъния трябва да пътувате от ноември до април, защото това е периодът със снежна покривка в повечето румънски ски курорти.

Ако желаете единствено да разглеждате забележителности, тогава е най-добре да пътувате през април, май, септември и октомври. През тези месеци времето е най-меко – без студове и без горещини. Така ще можете да прекарате на открито най-много време на без да се притеснявате от твърде ниски или високи температури.

Какви дрехи да си носим за туризъм в Румъния? През летните месеци юни, юли и август се нуждаете единствено от тънки летни дрехи, тъй като става много горещо. През по-голямата част от времето бихте могли да ходите единствено с чехли или сандали. През септември също е топло, но понякога захладнява и по тази причина е добре да имате в багажа си по някоя връхна дреха за всеки случай. За октомври се подгответе за transylvania churchпроменливо време и вече задължително затворени обувки – някои дни са много топли и можете да излезете по къс ръкав, докато други са доста хладни и с топло облекло ще ви бъде много комфортно. От ноември до края на март облеклото е зимно. През април времето е доста меко през деня, но все още доста студено през нощта, така че е добре да подготвите както по-леки, така и по-топли връхни дрехи. През май е добре да вземете със себе си дрехи както за доста топло, така и за облачно, хладно и дъждовно време. Като цяло този месец е много мек, слънчев и приятен, а слънцето се усмихва през повечето дни, но друг път можете да останете изненадани колко хладно може да бъде през май.