Мамая, Румъния

mamaia romaniaМамая е най-големият и популярен морски курорт на Румъния. Намира се на брега на Черно море и е разположен непосредствено на север до най-големия крайбрежен град в страната Констанца. Поради географските си дадености мястото представлява голям интерес от страна на румънски и чуждестранни посетители, а поради специфичното си местоположение често го сравняват с мексиканския курорт Канкун. Въпреки че летният туристически сезон тук е сравнително кратък и трае само три месеца мястото се преврща в най-привлекателната дестинация за забавления в цяла Румъния.

Курортът. Пристигайки в Мамая курортът ще ви направи доста добро впечатление. Хотелите са подредени покрай брега, а от всички страни има много зеленина. Крайбрежната алея, която се движи успоредно на плажа е най-атрактивното място за разходка и забавление. Големите корони на дърветата предлагат приятна сянка и прохлада през горещите обедни часове от деня. Мамая се слави с великолепните си плажове, многобройни лъскави хотели и привлекателни ресторанти. За любителите на нощния живот mamaia sunsetкурортът предлага отлични нощни клубове, барове и доскотеки. Възможностите за забавление тук наистина са многобройни. В Мамая бихте могли да се отдадете на плажни забавления и водни спортове, да разглеждате многобройните природни и културни забележителности в околността и какво ли още не. На север от курорта ще можете да видите каналът, който свързва река Дунав с Черно море. Целта му е да скъси плавателния път до морето.

Природни дадености на Мамая. Румънският курорт Мамая се отличава със своето доста характерно местоположение. Намира се между езерото Сют гьол и Черно море на тясна ивица суша, широка най-често между 300 и 500 метра. На разположение на туристите е плажна ивица с дължина над 12 километра. Мамая разполага с доста зеленина, което в комбинация със светлия и фин пясък на плажа прави мястото предпочитано за лятна почивка за множество туристи от Великобритания, Германия, Русия и от самата Румъния. Една от най-значимите природни атракции в близост до Мамая е делтата на река Дунав, която се намира на около час път с кола на север. Там ще откриете невероятна флора и фауна, тъй като влажният и мек крайречен климат благоприятства както растителния, така и животинския свят. Разнообразието от птици е изумително, а дървесните видове са представени главно от влаголюбиви видове като върби и тополи, които традиционно виреят около речни корита. Мамая е известна със своите минерални извори, които са добра предпоставка за развитието на балнеологията и спа туризма.

mamaia stormy weatherКлимат на Мамая. Мамая има умерен климат. Летата са изключително приятни поради разхлаждащото влияние от страна на Черно море. Температурите през периода от юни до септември обикновено са в интервала 23 – 25°C, като най-топло е през август. Понякога през страната преминават горещи въздушни маси и температурите се повишават до около 30°C. Плажният сезон в този черноморски курорт трае от първите дни на юни до началото на месец септември, след което времето започва да става по-хладно и температурата на морската вода се понижава. Есента е доста мека и продължава до късно, защото все още топлите морски води не позволяват на времето да стане твърде хладно. Температурите през есента се движат между 10 и 20°C. Зимата тук започва по-късно в сравнение с останалата част от страната. Понякога дори и декември започва с меко и слънчево време! Обикновено най-студените дни са не през януари, ами през февруари, когато и морската вода също е най-студена. Въпреки това дневните температури най-често са около 2 – 3°C. Снеговалежите са по-рядко явление в сравнение с вътрешността на страната, а когато се образува снежна покривка тя обикновено е нетрайна и се топи бързо. За разлика от топлата есен, пролетта в Мамая започва късно и е сравнително хладна. Едва през април дневните температури успяват да надхвърлят 10°C.

Кога да посетим Мамая и какво облекло да си носим? Най-добре е да посетите Мамая през месеците юни, юли и август, защото тогава ще видите този очарователен курорт в най-добрата му светлина. През тази част от годината всичко е окъпано в зеленина, а температурите са приятно топли. За този период от годината се нуждаете единствено от тънки летни дрехи и леки отворени обувки (най-добре чехли или сандали).

Транспортът. Пристигането до Мамая е изключително лесно, тъй като в близост до курорта има международно летище. То приема чартърните полети към румънското Черноморие през летните месеци и осигурява бърз и лесен достъп до курорта. Добре е обаче да summer night mamaia resortпомислите за транспорта в самия курорт и неговите околности. Въпреки че автобусният транспорт е добре уреден, е добре да знаете, че разстоянията тук не са много малки е за предпочитане ако имате възможност да наемете автомобил. Така ще разполагате сами с времето си и ще можете да пътувате когато ви се прииска. Така освен близките забележителности в Констанца и делтата на река Дунав, ще можете да разгледате в удобно за вас време и северното черноморско крайбрежие на България и прилежащите курорти. От 1-ви януари 2007 година и двете страни са членове на Европейския съюз, така че преминаването за граждани на ЕС през границата става само с показване на лична карта без други необходими документи.