Сигишоара, Трансилвания

panoramic view of Sighisoara RomaniaСигишоара е малък град в Трансилвания, централна Румъния. Той има старинно средновековно излъчване, а уличките му са в по-голямата си част тесни и калдъръмени и много по-удобни за пешеходци, отколкото за придвижване с автомобил. И наистина тук хората се придвижват основно пеш. Това не е много трудно за един 35 хиляден град, където рядко има места отдалечени на повече от 2 километра. Тъй като градът е разположен в хълмисто планинска местност, отделните му части изглеждат доста разпиляни и подобно на ръкави се провират между високите хъмове и ниски планини в местността.

Често тесните и криволичещи улички започват да пълзят нагоре по хълмовете и това прави малкото градче много живописно и чаровно. В старите сгради се приютяват множество кафенета и ресторантчета, които през активния туристически сезон обикновено са пълни с посетители.

Забележителности на Сигишоара. Старинната част на Сигишоара е наистина изключително красива и е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Освен с красивата си старинна архитектура и средновековен дух, Сигишоара привлича тълпи от посетители и с още нещо – това е градът в който е роден и живял Влад Дракула Цепеш, по-известен по света като граф Дракула. Той е роден тук на 7 декември 1431 година. По-късно става известен като изключително коварен и свиреп владетел. Но не оставайте с погрешни впечатления – Влад Дракула не е обикалял по тесните улички на Сигишоара за да пие с вампирските си зъби кръвта на закъсняли минувачи. Всъщност историята е доста по-различна и в общи линии се състои в това, че Влад Цепеш обичал да нанизва на кол живи хората, които по някакъв начин застрашавали неговия трон. Този и други факти всъщност показват дори, че действителността понякога е по-сурова и от художествената измислица, защото едва ли набучването на кол е по-малко страшно от пиенето на кръв. Днес неговата къща е основната туристическа атракция на града. Друга интересна забележителност на Сигишоара е часовниковата кула. С островърхия си покрив тя се разпознава много лесно и се вижда от далеч. Не пропускайте също и катедралата „Света тройца“, както и Църквата на хълма, която е чудесен пример за готическа архитектура в Румъния. Музеят на оръжията също не бива да се пропуска. Там е изложена богата колекция от най-различни оръжия, а да не пропуснем да споменем и факта, че той се помещава на първия етаж в къщата на Влад Цепеш.

Климат на Сигишоара. Градът има умерен континентален климат. Летата са горещи, зимите студени, а преходните сезони имат умерени температури. Най-добрият сезон за туризъм е лятото от май до септември, когато температурите през деня не падат под 20°C. Най-горещо е през юли и август – около 27°C. Това обаче са clock tower in Sighisoaraсредни стойности. Реалните температури често стават много по-високи и понякога могат да достигнат дори 40°C. Това обикновено се случва през втората половина на юли. Зимата е студена и снежна. Тук през януари термометрите рядко показват над 0°C. Обикновено езерото, което се намира в близост до града се заледява и понякога дори младежите от областта отиват да карат кънки там. Пролетта и есента са променливи. Края на пролетта и началото на есента са сравнително топли и някои дни напомнят за лятото, докато началото на пролетта и края на есента са почти зимни, макар и не чак толкова студени, колкото е истинската зима.

Население и икономика на Сигишоара. Този малък град, колкото и невероятно да звучи е доста космополитен. Тук освен румънци живеят също и много германци, унгарци, роми и др. Основен поминък на местното население е туризма, но и тук подобна на другите малки градове в Румъния населението намалява, тъй като се ориентира към по-големите градски центрове и други страни от Европейския съюз, търсейки работа и образование. Макар че в района на Сигишоара има висши учебни заведения, в самия град няма нито един университет и това влияе негативно на избора на младите хора, които много по-лесно се решават да потърсят късмета си на друго място. Важен отрасъл за местните жители е селското стопанство. Не малка част от населението на Сигишоара се занимава със земеделие.