Русия

saint basil cathedral moscowРусия е най-голямата страна в света. Във военно и икономическо отношение е сред световните лидери. Дължи своя просперитет главно на огромните си запази от полезни изкопаеми. Тя е един от най-важните източници на нефт и природен газ за най-големия пазар в света – Европейския съюз. Русия заема огромна площ и има излаз на три океана – Тихия океан, Северния ледовид и Атлантическия (посредством Балтийско море). Красивата природа на страната предлага много добри възможности за туризъм. Това важи с особено голяма сила за крайните източни райони на Русия, които са един истински рай за любителите на дивата природа.

История. Русия е сред най-старите европейски държави. Предполага се, че е основана през 9-ти век (862 година). Днес Русия е най-многолюдната славянска страна в света, макар че първоначално била основана от викинги. През 988 година (малко повече от век след своето основаване) така наречената тогава Киевска Рус приема християнството. Това се случва по време на управлението на княз Владимир 1-ви Святославич. Първоначално Русия не била толкова голяма, колкото я познаваме днес. Тя се простирала на север от Черно море и не излизала от очертанията на континента Европа. Въпреки че и тогава не била малка, земите, които обхващала били неколкократно по-малки по територия в сравнение с тези, които заема днес. Но истинското териториално разрастване baikal russiaнастъпило през 16-ти и 17-ти век, когато страната постепенно достигнала до бреговете на Тихия океан. Постепенно руснаците се разселили из всички краища на страната, но дори и днес през 21-ви век много места в далечния изток остават неатрактивни за живеене и са слабо населени. През 1867 година Русия продала на младата американска нация огромни територии възлизащи на милиони квадратни километри – това били земите на днешна Аляска. Тези земи по-късно се оказали изключително богати на полезни изкопаеми, в това число злато и петрол.

Русия през 20-ти век. През 20-ти век Русия играе важна роля на световната политическа сцена. Участва активно и в двете световни войни. През този момент от историята са загинали толкова много млади хора, че практически и до днес страната не може да се възстанови напълно от човешките загуби. През първата световна война Русия е съюзник с Великобритания, Франция и много други държави. Войната се води срещу Централните сили (Германия, Австро-Унгария и други). Основен противник на Русия от страна на Централните сили обаче е Османската империя. Малко повече от две десетилетия след като военния конфликт е прекратен започва втората световна война, която се оказва много по унищожителна. Войната започва когато на 1-ви септември 1939-та година Германия нахлува в Полша, което отключва цяла поредица от събития. Войната приключва през 1945 година като Русия е един от победителите. Така страната става най-великата сила на Изтока, а САЩ стават хегемон на Запада. Въпреки победата си обаче, Русия никога не успява да превъзмогне напълно последиците. Човешките жертви са огромни. Предполага се че руския народ е дал около 20,000,000 жертви, което е безпрецедентно в цялата човешката история!

Русия и СССР. Съюз на съветските социалистически републики (СССР) е основан на 30-ти декември 1922 година. Руската комунисктическа партия прави икономическа революция и поема по един нов и непознат път, който изолира страната от останалата част от света. През годините се провеждат редица реформи, които целят ограничаването на частната собственост и преминаването на всички сектори на икономиката в ръцете на държавата. През 60-те и 70-те години на 20-ти век СССР достига своя апогей. Постепенно обаче се оказва, че Западът отделя много по-големи суми за иновации, стимулира се развитието на технологиите и се инвестират огромни суми в наука. В СССР за сметка на това икономиката е планова. Предварително се решава какво количество hermitage saint petersburg russiaстоки ще се произведе в срок от 5 години като се пренебрегва пазарния принцип. Същевременно СССР отделя невъобразими по размер суми за въоръжаване за да бъде конкурентен във военно отношение на Съединените щати. Всичко това заедно води до разоряването на СССР и неговото разпадане през 1991 година. За краят на съветския режим обаче се носи усещане във въздуха още през 80-те години на 20-ти век, когато започват първите едва доловими промени. Това е така наречената „перестройка”, когато остарелият в технологично и инфраструктурно отношение СССР започва една метаморфоза, която можем да наречем „края на една епоха“.

Географско положение, граници и големина. Русия е най-голямата страна в света. Има площ от 17,075,200 квадратни километра. Заема огромни територии между Балтийско море на запад и Тихия океан на изток. От север на юг се простира между Северния ледовит океан и степите на Централна Азия.Обхваща напълно северните части на азиатския континент, който е най-големия по площ на планетата. Въпреки това Русия е европейска страна първо, защото столицата и най-големите и градове са в Европа и второ, защото в културно отношение страната е много различна от държавите в Азия и същевременно не се отличава особено от останалите народи в Европа. В състава на Руската федерация влизат 21 републики, най-голямата от които се нарича Якутия и се намира в далечния изток на Русия. В пределите на страната попада и ексклавът Калининград, който е разположен изцяло в границите на Европейския съюз. Калининград няма общи граници с останалата част от федерацията и граничи съответно с Литва на север и Полша на юг. Русия притежава множество острови в Северния ледовит океан и в Тихия океан. Най-известни са Курилските острови (между Япония и полуостров Камчатка) и най-големия руски остров, намиращ се на север от Сибир – Новая Земля, който разделя Берингово море и Карско море. Много голям е също така и остров Сахалин, който се намира в Охотско море (част от Тихия океан). Въпреки че повечето острови, които се намират сред водите на Северния ледовит океан са доста големи по територия, те са почти безлюдни заради суровите климатични условия. Русия граничи с множество държави, като пет от тях са страни членки на Европейския съюз (Финландия, Естония, Латвия, Литва, Полша). Освен с Европейския съюз Русия граничи с още девет държави – Норвегия, Беларус, Украйна, Грузия, Азербайджан, altai mountains southern russiaКазахстан, Монголия, Китай и Северна Корея. Предвид огромната територия на страната някои от съседите на Русия се намират в съвсем различни краища на света (за пример могат да послужат Норвегия и Северна Корея, които се намират на повече от 6000 километра една от друга. Русия притежава също и големи територии на ледения континент Антарктида, които се ползват основно за научно изследователска дейност.

Климат. Огромната територия на Русия попада в границите на четири климатични пояса – субтропичен, умерен, субполярен и полярен.

В субтропичния климатичен пояс попадат единствено крайните югозападни райони на страната, където се намира най-известния морски курорт Сочи. Там на брега на Черно море се намира най-топлото място в Русия. Крайбрежието на Сочи е защитено от нахлуващите от север студени въздушни маси посредством високата планинска верига Кавказ. По тази причина лятото е по-дълго и топло в сравнение с други части на света, които се намират на същите географски ширини. Пролетта и есента са приятни, а зимата – мека и влажна. Много от растенията остават зелени дори и през януари.

На север от субтропиците се намират умерените ширини. Те обхващат най-голяма площ от територията на страната и са дом на основната част от населението на Русия. В умерените ширини попадат такива градове като Москва, Санкт Петербург, Омск, Екатеринибург, Нижни Новогрод и много други. Въпреки че условията в умерените ширини на Русия силно варират все пак бихме могли да обобщим, че лятото е топло до горещо, но кратко, а зимата изключително студена и дълга с рекордно ниски температури. Друга особеност е, че климатът в западните европейски части на Русия е чувствително по-топъл от този в крайните източни райони. За сравнение Владивосток, който се намира в най-южните части на Източна Русия на брега на Тихия океан е разположен на 43° северна географска ширина и има средна дневна температура около 23 – 24°C през август и (-9) – (-10) °C през януари. В същото време също на 43° северна ширина, но на Черноморието в западна русия се намира Сочи, за който вече споменахме, че има топъл средиземноморски климат и температури от 11°C през януари до 27°C през август.

baikal lake russiaНа север от умерените ширини се намират субполярните райони на страната. Те се отличават със сурови и неприветливи климатични условия. Зимите са много дълги, а когато най-накрая свършат обикновено лятото е кратко и прохладно. Малката му продължителност и ниски температури дори не позволяват на почвата да се размрази в дълбочина.

В най-северните части на Русия климатът е полярен. Зимата и ниските температури траят 12 месеца в годината. В пейзажите доминират сняг и лед, а през зимните месеци всичко се потапя в пълна тъмнина, защото слънцето изобщо не изгрява над хоризонта. За Русия може да се каже, че е най-студената страна в света. Не само защото разполага с огромни по територия земи отвъд полярната окръжност, но и защото тук са измерени най-ниските температури на нашата планета извън Антарктида. В близост до Оймякон, Якутия се е случвало температурите да паднат под (-71) °C! Освен това едва ли има друга страна в света, в която толкова голяма част от населението да живее в субполярните и полярни райони на страната.

Води. Предвид голямата си площ, Русия притежава огромни водни ресурси. През страната протичат множество пълноводни реки. Най-голямата река в Русия е Енисей. Тя има дължина 5539 километра, а речната и система може да бъде проследена през езерото Байкал чак до територията на Китай. Тази огромна река подобно на повечето големи и пълноводни руски реки тече на север през Сибир и се влива в Северния ледовит океан. Известна с красотата на земите през които протича е река Амур. Тя е наистина огромна с дължина около 4440 км и е една от десетте най-големи реки на планетата. Протича през едни от най-красивите местности в цялата страна, но въпреки това тя е погранична река и през Русия преминава само долното и течения. Голяма част от течението на Амур играе ролята на държавна граница между Русия и Китай. Трета по големина е река Об. Тя пресича от юг на север Западно – сибирската равнина и се влива в Северния ледовит океан чрез внушителна делта, която формира много дълбоко врязан в сушата залив. Дължината на река Об е 3700 километра и макар, че е трета по дължина, река Об заедно с река Иртиш формират най-внушителната речна система в Русия. Четвърта по значимост река в страната е пълноводната Лена. Тя тече от юг на север през студените земи на Източен Сибир и се влива в море Лептеви, което е част от Северния ледовит океан. Това е най-голямата река в тази част на Русия. Най-голямата река в Европейска Русия и в цяла Европа пък е река Волга. Тя се намира в югозападните части на Русия и има дължина от 3530 км и огромен по площ водосборен басейн. Оттича се към вътрешноконтиненталното Каспийско море. Голяма част от долното течение на реката преминава през земи разположени под нивото на световния океан. Много по-малка от реките, за кото споменахме е река Нева. Въпреки това няма как да я пропуснем, защото тя преминава през Санкт Петербург превръщайки града в северната Венеция. Многобройните канали и ръкави, които преминават през града го превръщат в една истинска романтична приказка. Освен с пълноводните си реки и внушителната гъстота на речната мрежа, Русия е известна като страна, която разполага с множество и големи по площ езера с различен произход. Най-голямо от всички езера в Русия и едно от kremlin moscow russiaнай-големите в света е Байкал. То се намира сред планинските хребети в източните части на Русия и достига дълбочина 1642 метра. Това го прави най-дълбокото езеро, което съществува днес на нашата планета. Формата му е тясна, но издължена. Езерото замръзва почти напълно за няколко месеца през зимата. Други големи езера в Русия са Ладожското езеро, от което извира река Нева (намира се в близост до Санкт Петербург), Онежкото езеро, езерото Селигер (което е много популярно място за туризъм) и други.

Релеф. Русия има разнообразен релеф, който варира от ниски и блатисти равнини, разположени на и под нивото на световния океан до високи и непристъпни планински върхове. Най-ниските райони в страната ще откриете около долното течение на река Волга и около бреговете на Каспийско море, докато най-високата точка в Русия е връх Елбрус в Кавказ. Това е също така и най-високата точка на европейския континент. Той се издига на 5642 метра надморска височина в югозападна Русия и е отдалечен на малко повече от 100 километра от бреговете на Черно море. Иначе бихме могли да поделим Русия мислено на 3 части според релефа в различните части на страната. С най-малка надморска височина са западните части на Русия (така наречената Европейска Русия), въпреки че там се намират високите и непристъпни Кавказки планини. Тази част от Руската Федерация се простира на изток до планината Урал. По-голяма надморска височина имат централните части на страната, които са разположени на континента Азия. Тук попадат ниската Западно – Сибирска равнина и Средносибирското плоскогорие. С най-голяма надморската височина са земите в далечния изток на федерацията. В тази част на страната преобладава планинския релеф. Тук се намират Яблоновий хребет, хребетът Колимский, Веркоянский хребет, хребет Черсково и други. Бреговата линия на Русия е силно разчленена с множество дълбоко врязани в сушата заливи и безброй големи и малки полуострови. Един от най-големите и известни полуострови е Камчатка. Той се намира в далечния изток на Русия, има планински релеф и е рядко населен.

Икономика на Русия. След падането на комунистическия режим в Русия през 1990 година страната пое напълно нова и различна посока в своето икономическо развитие. Това беше началото на труден и мъчителен преход от планова към модерна капиталистическа икономика. Това се оказа по-трудно отколкото някой е очаквал. През 90-те години Русия се сблъска с изключително много проблеми, като най-ключова роля изиграха бедността и безработицата. По тази причина милиони руснаци потърсиха щастието си в чужбина и това бе още един мъчителен удър върху тази голяма страна, защото в такива моменти в чужбина обикновено заминават най-конкурентно способните, най-образованите и амбициозни хора – с други думи цвета на нацията. Постепенно обаче kamchatka russiaРусия започна да става все по-атрактивна за инвестиции, като същевременно и самата страна се превърна в голям изтчоник на инвестиции. Днес Русия е разностранно развита страна с промишлено аграрна икономика, която се управлява от принципите на капитализма. Идеята, че всички трябва да са равни отдавна по отношение на стандарта на живот е останала в миналото и днес се наблюдават огромни контрасти. В страната все повече нараства броя на милионерите и милиардерите. Оформя се все по-ясно изразена средна класа, която може да си позволи добро качество на живот, в това число и ежегодни пътувания зад граница с цел почивка. За съжаления все по-развиващото се капиталистическо общество в Русия плаща и своята цена. Във времена, в които всеки отговаря сам за себе си и за живота, който може да си осигури живеещите в бедност стават наистина много.

Днес в центъра на руското икономическо развитие са огромните залежи от полезни изкопаеми – петрол, природен газ, благородни метали, скъпоценни камъни, различни видове руда и други. В страната се произвеждат автомобили, самолети, кораби, различни технически средства. Много важно за икономиката на Русия е също и селското стопанство. Както винаги важно място продължава да заема науката. Все по-важен за руската икономика става и сектора на услугите. Финансите и туризмът се развиват с пълна сила. Важно е да споменем, че днес Руската рубла (официалната валутна еденица на Русия) е една от световните конвертируеми валути. Днес най-близките икономически парньори на Русия са бившите съветски републики, както и някои от страните в Европейския съюз (в това число Германия). Русия изнася за Европа предимно газ и петрол, а внася стоки за бита, техника, автомобили, хранителни продукти и други. Развиващата се Руска Федерация е важна за развитието на туризма в Европейския съюз. За все повече страни в общността руснаците стават най-желаните и обичани туристи, тъй като имат висока средна продължителност на престой в избраната от тях дестинация и са носител на платежоспособно търсене. Сред най-желаните за руските туристи се очертават Средиземноморието (Гърция, Турция, България, Италия, Испания, Франция, Тунис, Египет, Хърватия) и в по-малка степен Карибския басейн.

Население. Населението на Руската Федерация е около 142,000,000 души. То е изключително неравномерно разпределено по територията на страната. Най-голяма концентрация на население има в западните части. Там се намират повечето големи градове в Русия. Населението на страната е много разнообразно по отношение на етническия си произход – най-голям дял се пада на руснаците, следвани от татарите и украинците. В Русия живеят също голям брой белорусци, арменци, азербайджанци и други. Руската Федерация е дом на повече от половин милион германци. Освен традиционните за Русия етноси, в страната пристигат също така и хора от най-различни краища на света, които желаят да правят тук бизнес, да работят или да получат добро образование. Русия е християнска страна, в която се изповядва източно православие. Характерна особеност е, че повечето руснаци са религиозни, а процентът на атеистите е по-малък в сравнение с други страни в Европа. Това се вижда с просто око още щом пристигнете в Русия. Едва ли има друга страна в Европа, която да притежава толкова голям брой църкви и храмове. Освен това именно някои от по-големите и известни храмове са сред главните забележителности в страната. Населението на Русия е известно с по цял свят с две russian forest in winterнеща – първото са красивите жени, а второто е прекалено високата консумация на алкохол. Според някои хора това се дължи на твърде студения климат, но тежкия преход, който страната преживя вероятно също допринася за това.

Градове. Тъй като Русия е доста многолюдна страна тук ще откриете множество градове с население над 1,000,000 души. Повечето от тях са разположени в западните райони на страната, но разбира се има и изключения. Най-големите градове в Руската Федерация са Москва (10,500,000 души), Санкт Петербург (5,000,000), Нижни Новоргод, Омск, Самара, Волгоград, Ростов на Дон, Екатеринибург, Казан, Уфа, Перм, Челябинск, Новосибирск и много други. Макар и по-малък от изброените трябва да споменем също и Владивосток, който е най-известния градски център на тихоокеанското крайбрежие на Русия.

Туризъм в Русия

Макар че Русия е една от най-известните страни в света малко хора я възприемат като туристическа дестинация. Сред основните причини за това е, че Русия е една от най-северните и студени страни в света. Това обаче не бива да спира потенциалните туристи, защото има периоди от годината, през които времето в по-голямата част от страната е доста приятно за туризъм. От друга страна Русия може да предложи изключително много на своите посетители. Един от основните проблеми, които трябва да решите е въпросът с огромните растояния. Добре е да отделите по-голям период от време и да го разделите на няколко етапа, в които да посетите отделни кътчета на страната. Друга много атрактивна алтернатива би било да наемете каравана и с нея да обиколите цялата страна. За това обаче не е нужно да споменаваме, че ще ви бъдат необходими доста по-големи финансови възможности.

Интересни места. Русия подобно на всички други европейски държави може да ви предложи огромно многообразие от архитектурни паметници. В страната ще откриете удивителни дворци, музеи, църкви и катедрали. Те са строени през различни периоди от време, но общото е това, че всички притежават свой собствен стил характерен като цяло за Руската Федерация. Една от най-значимите забележителности на Русия е грандиозният музей Ермитаж. Той е сред най-големите и популярни музеи в света и оставя без дъх saint petersburg streetвсички ценители на красотата и изкуството. Задължителна спирка в опознавателната обиколка на Русия трябва да бъде и музеят Кунцкамера, който също се намира в културната столица на Русия – Санкт Петербург. Отново в Санкт Петербург се намира и най-големия шедьовър в Русия (поне според нашия екип)- дворецът Петерхоф, известен със своите уникални фонтани. Не остава по-назад и столицата на Руската Федерация – Москва. Тук най-големите забележителности са Кремъл и катедралата „Свети Василий Блажени” на фундаменталния Червен площад.

Природа на Русия. Русия притежава удивителна природа с разнообразие, което трудно би могло да бъде открито на друго място. Местните пейзажи изключително напомнят на тези, които човек би могъл да открие в Канада например. Това се дължи от една страна на огромната територия на двете държави, а от друга страна на сходствата в климата. Най- югозападни части на Русия са заети от степи. Това включва земите около Черно море и на север от Кавказ. В тези части от страната растителността е главно тревиста. На юг от Кавказ обаче в една тънка крайбрежна ивица природата е съвсем различна. Там виреят субтропични и средиземноморски видове – вечнозелени дървета, храсти, топлолюбиви видове цветя, както и някои видове палми, които иначе не са типични за района Черноморието. Природата в най-западните части от Русия наподобява на тази в Германия и Полша. Тук преобладават обширни широколистни гори, които през зимата губят листата си. В тази част на Руската Федерация зимите са сурови, но летата понякога стават дори горещи.

Ако има нещо, което олицетворява руската природа обаче, то това е тайгата. Тя заема много широк пояс от Балтийско море до Тихия океан. Това са изключително красиви предимно иглолистни гори, които са дом на уникални видове. На север от тайгата в субполярния пояс се намира тундрата. Там растителността е оскъдна и виреят главно тревисти видове с плитка коренова система. Причината е, че почвата остава замръзнала в дълбочина дори и през лятото. На север от тундрата се намира царството на вечния лед и студ.

Природни забележителности. Русия е страна, която разполага с неизброими природни красоти и спиращи дъха пейзажи. vladivostok russiaЕдинственият недостатък е, че много от местата, които си струва да се посетят се намират на хиляди километри едно от друго. Някои от най-живописните кътчета се намират в крайните източни райони на страната, тоест в точно противоположната посока в сравнение с най-атрактивните за туризъм градски центрове. В списъка с най-атрактивните туристически дестинации на Русия влизат полуостров Камчатка, езерото Байкал, басейнът на река Амур, Беринговия проток, реките Лена и Енисей и много други. Тази недокосната част на странната е покрита с гъсти иглолистни гори и притежава уникално видово разнообразие.

Животински свят. Животинският свят на Русия е удивителен. Тук ще откриете кафявата мечка, която е широко разпространена в тази част на света. Можете да я срещнете на територията на цялата страна с изключение на най-крайните северни райони. Далечният север е царството на още по страшен хищник – полярната мечка. Нейният ареал на разпространение на територията на Русия обхваща земите около Северния ледовит океан и се простира от Беринговия проток на изток до така нареченото Бяло море (залив на Баренцово море) на запад. В Русия живее също така един вид тигър – Амурски (Сибирски) тигър. Той е разпространен в югоизточните части на страната в горите около река Амур (от където идва и името му). На територията на страната има също така големи популации от вълци и лисици, а в далечния изток отново около река Амур се среща амурския леопард, който е един от най-красивите хищници на планетата. В Русия има огромно разнообразие и от едри и дребни тревопасни животни. Тук се срещат големи популации сърни и елени, зайци, диви свине и много други. Русия е дом на огромен брой птици, някои от които внушават със своите големина и сила. Срещат се орли, соколи, ястреби, бухали, сови и други. Най-едрата и тежка птица в Русия се нарича глухар. Предвид теглото си тя прекарва повечето време на земята и сред клоните и лети само когато ще нощува или за да избяга от хищници. В Русия се срещат също различни видове земноводни и влечуги. Противно на очакванията в страната се срещат и отровни змии. Най-известна е усойницата, която има много широк ареал на разпространение, обхващащ по-голямата част от страната. Освен усойницата в страната се срещат още 9 вида отровни змии, които обаче имат по-малък ареал на разпространение.

Опасности. Добре е при пътуване в Русия да се информирате за това кои са опасните райони на големите градове, защото в годините на преход в мегаполиси като Москва и Санкт Петербург се заформиха градски райони, които е добре да бъдат избягвани. Така например в Москва е за предпочитане човек да бъде доста предпазлив вечер след 21 часа, тъй като тогава улиците на града стават доста по-опасни. Добре е в по-късните часове да сте предпазливи в районите на жп гарите. Препоръчително е да избягвате крайните южни и югоизточни квартали на руската столица. В Санкт Петербург за най-безопасни се смятат централните градски части, защото това е туристически град и в тази част на града има голяма концентрация на забележителности и респективно на чужденци. Това от своя страна означава и по-засилено полицейско присъствие и по-голяма безопасност. Подобно на Москва и тук обаче е добре siberia russiaда не се мотаете твърде късно вечер по улиците (особено след 21 часа). Един от най-големите проблеми в Русия е с така наречените „скинхедс”, които създават проблеми на местни жители от чуждестранен произход. Тяхна жертва биха могли да станат и чуждестранни студенти или туристи.

Цени. Цените на потребителските стоките и услуги в големите градове на Русия (Москва, Санкт Петербург) като цяло са по-високи в сравнение със страни като Съединените щати или Канада, но равни на тези в по-богатите страни на Европейския съюз. Не бива да забравяте, че столицата на Руската Федерация заедно с Токио, Лондон и Осло са най-скъпите градове в света, така че когато седнете в някой ресторант първо прегледайте цените в менюто за да не останете неприятно изненадани, когато получите сметката. Всъщност може би тук е мястото да кажем, че славата на Източна Европа като евтина дестинация е абсолютна илюзия и тук цените за много стоки и услуги са многократно по-високи в сравнение със САЩ или Канада. Всъщност цените в Русия гонят, а в някои отношения дори надминават тези в Западна Европа, което още веднъж служи като потвърждение, че Европа е доста скъпа туристическа дестинация. Между $800 и $900 например се движат цените на апартаментите в нескъпите московски квартали (тук става въпрос за жилище с една спалня).

Какъв сувенир да си вземем от Русия? Има стотици и дори хиляди неща, които човек би могъл да си вземе за спомен от Руската Федерация, но може би най-интересно и неповторимо изделие е традиционната дървена руска кукла, наречена Матрьошка. Характерно за дървената играчка е, че в украсата и се използват главно (но не само) червени и жълти бои. Най-интересното е, че във всяка Матрьошка има множество други по-малки фигурки, които се показват щом отворите по-голямата. Тази кукла е чудесен сувенир и подарък от Русия и ще ви напомня дълго за вашето пътуване.

По кое време в годината да пътуваме до Русия? Ако искате да видите страната в най-добрата и светлина най-добре е да се спрете на месеците юни, юли и август. Тъй като това е студена и северна страна е добре да се възползвате от най-топлите месеци в годината. Имайте предвид, че в северните части на Русия още през втората половина на август есента започва да напомня за себе си. През по-голямата част от годината времето в Русия е много студено, а обилните снеговалежи се задържат с месеци.

Какви дрехи да си носим за туризъм в Русия? За много хора е трудно да направят правилния избор на дрехи, когато им предстои st. petersburg russiaпътуване в Русия. Наистина страната е доста на север и по тази причина доста студена. Това означава, че независомо до коя точка от федерацията пътувате през зимното полугодие вие трябва да си носите топло зимно облекло. Въпреки това температурите през януари могат да варират в интервал от над 70°C! Докато в Якутия през януари термометрите често сочат под (-60) °C, то в Сочи дневните температури достигат до 11°C. Същото е и през лятото. Докато по Черноморието е горещо (поне 25 – 30°C), то има части от Федерацията, които са сковани в сняг и лед. За това нашия съвет е да обърнете лично внимание на климатичните особености за конкретното место, на което ще ходите.