Сочи, Русия – туристически пътеводител

Разположен на източния бряг на Черно море, южно от високата планинска верига Кавказ, на приблизително 1360 километра южно от Москва, Сочи е със сигурност най-пъстрият, колоритен и екзотичен град в цяла Русия. Заради мекия субтропичен климат, пищна зеленина, палмови дървета и ваканционна обстановка често наричат това място на южното крайбрежие на красивия Краснодарски край Руската ривиера (или също Кавказка ривиера). Действително, за разлика от повечето руски градове доминирани от големи и безцветни жилищни сгради останали след разпадането на СССР, Сочи е град-градина потънал в изобилна растителност, с прекрасни алеи за разходка, красиви сгради, църкви, площади, фонтани, европейско излъчване и многобройни атракциони. Сочи е известен и с още нещо. Градът, чието население според данни от 2010 година възлиза на 343,334 души, е център на градска агломерация простираща на цели 145 километра покрай брега на Черно море. правейки го най-дългия град в цяла Европа.

сочи русияПървото което прави впечатление на туристите когато се разхождат за първи път по улиците на Сочи е усещането за екзотика. Тук, необичайно за Руската федерация, виреят огромно разнообразие от субтропични топлолюбиви видове растения, много от които вечнозелени. Чувствителни южни видове като финиковите палми са се адаптирали чудесно към климатичните условия в района, макар че това не местен вид. Основната притегателна сила на Сочи е съчетанието от мек климат и море. През летните месеци местните плажове са препълнени с туристи от чужбина и от други части на Русия. Самите плажни ивици са сивкави на цвят и са предимно покрити с малки овални камъчета. Те придават на морската вода характерен светло син цвят със сребристи нюанси и са отлично решение на проблема с високите летни температури. Крайбрежната зона на Сочи е притегателен туристически център с яхтено пристанище, многобройни хотели, увеселителни заведения и всичко това разположено в сенчеста паркова обстановка от местни и чуждестранни видове растения.

Забележителности. Най-големите забележителности на Сочи са прекрасната ботаническа градина Дендрари (дендрариум), Акуатеатърът (делфинариумът), както и Историческият музей на Сочи и Музеят на изкуствата. Заобиколен от море и планини курортният град Сочи предлага природни красоти и картини, които си струва да се видят. Не пропускайте да посетите Сочийския национален парк, разположен в Западен Кавказ, не далеч от града, Националното убежище за диви животни на Руската федерация, както и Кавказкия национален биосферен резерват, известен с удивителната си природа.

Климат. Сочи се радва на изненадващо мек за Русия климат. Попадайки в субтропичния климатичен пояс, градът е считан за най-топлото място в Руската федерация. Тук има два ясно изразени сезона, лято и зима. Преходните сезони, пролет и есен, са много кратки и не много ясно изразени. Лятото е приятно топло, но не много горещо с дневни температури достигащо около 27 – 28°C през юли и август. Сезонът с дневни температури над 20°C продължава от май до октомври, а от май до края на септември условията са отлични за плаж. Морската вода е топла като в разгара на лятото достига до около 24, понякога дори до 26°C. Зимите в Сочи са меки с температури около 10°C през деня и около 3 – 4°C през нощта. Температури около и под нулата тук са голяма рядкост. Климатът в Сочи е много влажен. Обикновено през всички сезони падат обилни валежи, като най-големи са количествата през ноември, а най-малки през юни. В редките случаи когато температурите в Сочи паднат около и под нулата може да се образува пухкава и дебела, но нетрайна снежна покривка. Във високите части на планините край Сочи ски сезонът трае по 7 – 8 месеца, започвайки още през октомври и продължавайки до април – май.

сочи панорамна гледкаКога да посетим Сочи? Най-добри за туризъм са летните месеци от май до септември. Тогава градът е най-красив, времето – най-приятно, а възможностите за забавление са най-големи.

Как да стигнем до Сочи? Международното летище в Сочи обработва полети предимно до съседни страни като Турция, Беларус, Казахстан, но също и по-далечни дестинации, например Израел. Значително преобладават вътрешните полети от и до градове като Москва, Санкт Петербург, Екатерининбург, Тюмен, Омск и други. Столицата Москва би могла да се опише като свързваща точка между Сочи и почти всички страни по света. Освен това бихте могли да пътувате с ферибот от турския пристанищен град Трабзон.

Значими събития.

– Двайсет и вторите зимни олимпийски игри (7 – 23 февруари 2014 година);

– Международния филмов фестивал в Сочи (всяка година през юни);

– Фестивал на бирата (всяка година през май);

– Кръг от Формула 1 за голямата награда на Русия (от 2014 година за срок от 7 години);