Санкт Петербург, Русия

Hermitage the biggest landmark of Sankt PetersburgСанкт Петербург е основан през 1703 година от Петър 1-ви. Днес се смята за един от най-красивите градове в света. За това имат заслуга както живописното му местоположение, така и грандиозната градска архитектура. Градът е бил столица на Руската империя повече от 2 века. Носи името на светите апостоли Петър и Павел. С многобройните си културни паметници, музеи, дворци, паркове и канали, градът е дестинация за туристи с добър вкус, които търсят духовно израстване и културно обогатяване.

Наричат го „северната Венеция“, защото на света има само три града, при които водата играе толкова важна роля и заема толкова голяма площ от града – Венеция, Сидни и разбира се Санкт Петербург.

Имената на Санкт Петербург. През различните исторически етапи Санкт Петербург е носил различни имена. Така например в периода от 1914 до 1924 година се нарича Петроград, а през годините на Съветския съюз е наричан Ленинград по името на Владимир Илич Ленин, който бил една от най-влиятелните фигури заставали на чело на СССР по време на режима. Галено жителите на града често го наричат просто Питера.

Peterhof fountain Sankt Petersburg RussiaМестоположение на Санкт Петербург. Градът е разположен на 59° северна геогравска ширина и на 30° източна дължина в най-западните части на огромната Руска федерация. Намира се на брега на плиткия Фински залив (част от Балтийско море), чиято дълбочина рядко минава 100 метра, а недалеч от него са разположени границите Финландия и Естония. На североизток от Петербург се намира Ладожкото езеро, което е най-голямото на континента Европа. Специфична черта на местоположението на Санкт Петербург е това, че се намира в делтата на река Нева. Местоположението на града е важно за неговото развитие. Той се намира на едно от най-благоприятните места в страната по отношение на търгувията, защото излазът на Балтийско море позволява на Петербург бърз и евтин транспорт по море до някои от най-богатите страни в света, намиращи се в този район. Санкт Петербург е най-северният милионен град в света.

Релеф и природа на Санкт Петербург. Питера е разположен насред местност с малка надморска височина и равнинен релеф. Специфична черта на Санкт Петербург е, че подобно на други големи съвременни градове той е разположен върху блатиста местност. По същия начин големи части от Маями, Флорида и Сентръл парк, Ню Йорк са изградени върху блатисти местности. Наред с обработваемите земи, около Санкт Петербург има и множество гори. Хладният и влажен климат стимулира развитието на растителността. Преобладават смесени – широколистни и иглолистни гори.

Nevski Prospect in November RussiaФинския залив и Санкт Петербург. Този не дълбок залив е връзката на Русия с Атлантическия океан. Той е доста студен и замръзва в периода ноември – март. Все пак през краткото лято водата може да стане сравнително топла – до повече от 20 градуса. Въпреки това крайбрежието не е особено популярно място за плажуване на жителите на града, тъй като плажовете са малко на брой, не са много големи, а натовареното градско пристанище и постоянния трафик на кораби и фериботи не помага особено на репутацията на местните плажове.

Големина на Санкт Петербург. Днес този огромен град се разпростира на много по-голяма площ от когато и да било. Старата част на града днес фактически представлява градския център, а от всички страни са изникнали множество квартали, застроени основно с големи и еднообразни жилищни сгради. В двете си най-отдалечени точки Санкт Петербург е дълъг повече от 95 километра. За нуждите на все по-бързо нарастващото население през 1955 година се изгражда метрото на Петербург. Днес то е най-дълбоко прокопаното метро в света. Причината е в особеностите на местния терен и в това, че метрото трябва да мине под река Нева. Днес то има 5 линии и всички те се пресичат в центъра на Санкт Петербург.

Население на Санкт Петербург. Това е вторият по големина град в Русия. Има население от почти 5 милиона жители. Смята се за един от най-космополитните градове в страната, защото като важен научен и икономически център, след падането на желязната завеса Петербург привлича множество млади и амбициозни хора от цял свят с многобройните си висши училища и нарастващи възможности за реализация.

Климат на Санкт Петербург. Градът е разположен в умерения климатичен пояс, но северното му Nevski Prospect St Petersburgместоположение и близостта на Балтийско море са оставили дълбок отпечатък върху него. Тук единственият дълъг сезон е зимата, когато Петербург остава за дълго време под много дебела снежна покривка. Зимата в Санкт Петербург е легендарна. Много истории са се разказвали за прословутите студове, които всяка година сковават най-красивият руски град. Може би една от най-впечатляващите истории е тази, която разказва за студа през втората световна война. Говори се, че тогава зимата била толкова сурова, че цели танкове преминавали през замръзналите води на река Нева. Тук климатът е по-студен от този в Москва, а мрачните дни са доста повече в сравнение с руската столица. Така например летата тук са къси, хладни и влажни. Температурите достига до около 22 – 23°C, като разбира се има и прекрасни дни, когато слънцето е в изобилие и температурите могат да доближат дори 30 градуса. Юни и юли са месеците с най-приятното време и с най-високите температури. Август също е топъл, но валежите се увеличават, а слънчевите дни чувствително намаляват. Есента започва да се усеща, въпреки температурите от 20°C. Август е месецът с най-обилни валежи през годината. През септември есента вече е започнала. Количеството валежи е намаляло, но с тях и температурата, която през този месец вече рядко надвишава 15°C. През октомври дори и през деня вече е под 10°C, а времето е по-студено отколкото е по средиземноморието дори и през януари. Ноември е първият мразовит месец с дневни температури между 0 и 2°C. Ноемврийските нощи са много студени и това кара Финския залив и водите на река Нева да започнат да замръзват. Декември, януари и февруари са най-лютите и студени месеци, като декември е най-тъмен и мрачен, а януари най-студен. Средните дневните температури през декември са между (-1) и (-5) °C, а през януари (-5) – (-10) °C. След януари живакът в термометрите започва едва доловимо да пълзи нагоре, но все пак до края на март времето остава доста мразовито. Април е първият пролетен месец, който настъпва след дългата и студена зима. Средната дневна температура за април е около 7-8°C, а през май градусите много бързо се увеличават от 10°C в началото на месеца до около 20°C в края му. Поради близостта на Финския залив тук климатът е стабилен и за него не са характерни големи денонощни температурни амплитуди. Така например тук няма месец в годината, в който нощните температури да са с повече от 10°C по-ниски от дневните.

Белите нощи в Санкт Петербург. Смята се, че това са най-красивите дни в годината. През този период дните са най-слънчеви и дълги, а ноща практически не настъпва. Причината за белите нощи е северното географско положение на Петербург и близостта му до арктическия кръг. И все пак градът не се намира отвъд северната полярна окръжност, така че слънцето все пак се скрива зад хоризонта, макар че остава достатъчно близо до него за да останат нощите светли.

Санкт Петербург и река Нева. Макар и с дължина само 75 километра, река Нева е доста пълноводна и служи като натоварена пътна артерия на този оживен град. Тя извира от Ладожкото езеро и влива водите си във Финския залив. Точно в центъра на града се разделя на няколко ръкава, които до голяма стемен формират облика на Санкт Петербург и са причината за неговата слава като „северната Венеция“. Действително Питера Sankt Petersburg in the winter(както го наричат галено руснаците) доста напомня на романтичния италиански град. Многобройните речни ръкави и канали са причина да бъдат изградени почти 350 моста в града на Петър 1-ви. Реката обикновено не е плавателна през мразовия период на годината от ноември до април. След края на март ледовете бързо се разтапят от повишаващите се температури.

Икономика на Санкт Петербург. Градът е доста развит. Това е вторият най-богат град в Русия след Москва. Въпреки, че икономиката на Петербург е всестранно развита, все пак голяма част от приходите на му идват от промишлеността. Петербург има по-развита промишленост от Москва, което е естествено за един голям крайбрежен град. Втори по значение е секторът на услугите (туризъм, медицина, образование). Много големи имена от историята на науката са свързани със Санкт Петербург. Тук трябва да споменем Димитрий Иванович Менделеев (създателят на Менделеевата таблица), който бил професор в Петербургския университет и Петербургския технологичен институт. Туризмът също е от голямо значение. Всяка година милиони туристи от цял свят се стичат тук, привлечени от безбройните архитектурни забележителности на града.

Качество на живота в Санкт Петербург. Петербург има чувствително по-високо качество на живот в сравнение с останалите руски градове. Единствено Москва го конкурира успешно. След падането на комунизма тук, подобно на всички други големи градове в бившия соцлагер, населението премина през много трудности, причинени от променящата се икономическа среда. Днес Питера е град с големи перспективи. Населението вече отдавна е забравило за онези времена, в които хората са имали приблизително еднакъв жизнен стандарт. Днес има ясно разграничени класи. Броят на богаташите стремително нараства, защото все още има много бизнес ниши, които не са заети. Има ясно изразена средна класа, чиято покупателна способност бързо се увеличава. За нещастие разслоението на обществото след падането на режима е довело и до някои негативни черти като увеличаване на престъпността, предизвикано от формирането на една нова Sankt Petersburg is the northern Veniceдоста бедна класа, която няма нужното образование и квалификация да се конкурира в условията на съвременната пазарна икономика. Днес средния доход на глава от населението е почти $700 на месец, което е един доста добър жизнен стандарт за страна от Източна Европа. Заедно с предимствата от това да живееш в един от най-перспективните и бързо развиващи се руски градове обаче, има и много недостатъци. Местното население масово страда от депресия и различни по-леки форми на депресивни състояния. Причината за това е мрачното и студено време през голяма част от годината, както и липсата на достатъчно слънчева светлина. Предполага се, че това кареа много хора да посягат към антидепресантите и алкохола. Популярен начин за измъкването от зимната депресия в Санкт Петербург е ходенето на солариум. Това се практикува от доста време в Скандинавските страни, но вече много години е част от ежедневието и на жителите на Питера.

Туризъм в Санкт Петербург

Ето какво споделя пред екипа на TOURISTMAKER един млад мъж за своето първо пътуване до Санкт Петербург:

За първи път пътувах към Санкт Петербург в началото на ноември. Наближаваше време да се приземим, а градът още не се виждаше от плътните сиви облаци. Кацнахме на летището и първото, което ми направи впечатление беше това колко е студено. Все още беше есен, а температурата на въздуха беше около нулата. Останах в града две седмици и за това време слънцето не се показа нито веднъж.Небето постоянно беше покрито с облаци, подобни на пелена, през които светлината едвам се процеждаше. Може би заради времето хората по улиците ми се сториха доста забързани, сериозни и замислени.А градът….. беше най-красивото място, което някога съм виждал. Не можете да си представите колко внушителна, тежка и аристократична е неговата архитектура! Истински шедьовър под открито небе! Дворци, музеи, площади, фонтани и всичко изградено с толкова много вкус и внимание към детайлите! Единственото, което би могло да липсва на човек в град като този е слънцето. Видях го за първи път, когато си тръгвах и самолета отново се издигна над облаците. Две седмици в Петербург ми бяха достатъчни за да реша, че искам със сигурност да го посетя отново и да опозная колкото се може повече от него!“

Забележителности на Санкт Петербург

The Saver of the Blood Sankt Petersburg RussiaГоляма част от Санкт Петербур е в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Старата част на града е дело на архитекти от цяла Европа, в това число Франция и Италия. Има три елемента, които описват Питера най-добре – дворци, канали и катедрали.

Ермитаж. Построен през 1764 година, Ермитажът е най-голямата забележителност и символ на Санкт Петербург. Построен е по нареждане на императрица Екатерина Велика. В онези времена френският бил салонен език – било въпрос на аристократизъм, престиж и висока култура ако някой го владеел. Не случайно и името Ермитаж идва от френски и означава „място за уединение“. Името било избрано умишлено. Точно това било предназначението на Ермитажа – да се създаде място, на което императрицата да се усамотява и да остава сама със себе си. Днес Ермитажът е музей. Смята се за един от най-добрите в света и със сигурност най-атрактивен, що се отнася до неговата архитектура.Ермитажът е известен също и под името Зимен дворец.

Спасителя на кръвта. Това е най-красивата и известна катедрала в Русия и ако посетите Санкт Петербур в никакъв случай не бива да я пропускате! С керамидените си цветове и многоцветни кобета тя е може би най-известната структура в Русия след Ермитаж. Тя гордо се извисява над старинния силует на Петербург и мигновено грабва погледа на посетителите. Строена е цели 24 години – от 1883 до 1907 година.

Статуята на Петър 1-ви. Създадена е през 1782 година по нареждане на Екатерина Велика в чест на Петър 1-ви. Статуята го изобразява Winter Palace Hermitage Sankt Petersburgяздещ кон. Този монумент често е наричан от туристите и гостите на града просто „бронзовият конник“. Конникът се намира насред малка градинка, непосредствено до река Нева.

Катедралата Свети Исак. Разположена е непосредствено до мястото, на което се намира и монумента на Петър 1-ви. Тя е изключително красива, а куполът и е покрит със злато. Завършена е през 1858 година и е дело на френския архитект Аугуст Монтферанд. Строежът и продължил 40 години!

Невски Проспект. За Санкт Петербург Невски Проспект е като Шанс Елисеес за Париж, Пето авеню за Ню Йорк, Родео Драйв за Лос Анджелис или Ла Рамбла за Барселона. Това е една от най-скъпите улици в Русия. Тук са най-скъпите магазини и, разбира се, офиси. Дължината на улицата е около 4 километра и 400 метра. Простира се между Адмиралтейството и площад Александър Невски.

Зимният дворец е завършен през 1762 година. Дело е на италианския архитект Растрели. Сградата е изключително красива. Построена е в стил Барок. По фасадата и преобладават резидавите нюанси. Счита се за една от най-красивите сгради в Русия. Фасадата и е обърната към река Нева.

Дворецът Строганов. Разположен на Невски Проспект, в една от най-интересните части на Санкт Петербург, дворецът Строганов също е дело на италианския архитект Растрели, подобно на други големи забележителности като Зимния дворец например. И действително италианският отпечатък се усеща в много сгради в Санкт Петербург, включително и в тази. Дворецът е завършен през 1754 година. Днес в тази сграда се помещава Държавният руски музей.

Sankt Petersburg winter stormМузеят Кунцкамера. Това е най-старият музей в Питера. Основан е от Петър 1-ви. Тук можете да научите повече за живота и бита на различни народи по света. Освен това има специална зала, в която бихте могли да видите потресаващи аномалии – експонати на хора, имащи ужасяващи увреждания. Музеят Кунцкамера е известен с това, че някога на всички посетители давали по чаша с водка.

Петродворецът. Това е едно от най-красивите места в Петербург, което по ирония на съдбата се намира извън самия град. Тук ще ви впечатлят разкоша и разточителството, които ви заобикалят от всякъде. Разкошни фонтани със златни статуи (така наречените фонтани Петерхов), великолепни градини с най-различни цветя, прелестни алеи и перлата в короната Петродворецът, който по красота и великолепие трудно може да бъде сравнен с нещо познато.

Крепостта Шлиселбург. Разположена в близост до мястото където пълноводната река Нева влива водите си във Финския залив, крепостта Шлиселбург е впечатляваща структура с каменни стени дебели над 2 метра.Тя е използвана за място на което се затваряли политически затворници, в това число и един цар.

Смолни събор е катедрала в Санкт Петербург, построена по нареждане на Екатерина Велика. Първоначалната идея на великата императрица, била да се построи манастир. Днес сградата привлича много туристи, но вече като катедрала. Синьо-бялата и фасада и царствено излъчване са я превърнали в една от най-харесваните катедрали в Европа. Издига се гордо на сегашното си място от 1865 година.

Катедралата Троицки събор е една от най-оригиналните. Фасадата и е бяла, а куполите са оцветени в синьо и са обсипани със златисти звездички, напомняйки нощно небе. Катедралата е шедьовър на неокласицизма. През 2006 година тя пострада тежко при пожар по време на реконструкция, но днес вече всичко е възстановено.

Зайчият остров. Ще го откриете сред водите на река Нева. Тук е приятно място както за разходка, така и за Senate and Synod buildingразглеждане на забележителности. На този малък остров ще откриете както Петропавловската крепост, така и забележителната катедрала Св.Св.Петър и Павел, която трудно може да остане незабелязана, имайки предвид, че нейният връх наподобяващ игла изглежда сякаш се е забил в небето. От Зайчият остров се разкрива красива гледка към старите сгради на Петербург, разположени на другия град.

Дворцовият площад. Това е едно от най-величествените места в Петербург. Много напомня на някой от големите площади в Рим. Това е мястото на което всяка година по време на коледните празници се поставя едно от най-големите и красиви коледни дървета в Русия. В центъра на Дворцовия площад се издига Александровската колона, висока приблизително 47 метра.

Синият мост. Макар че преминава над един от сравнително тесните канали на река Нева, Синият мост се счита за един от най-широките мостове в света. Той се явява главната връзка между Мариинския дворец и Исаакската катедрала. Създаден е както за превозни средства, така и за пешеходци.

Аквапарк Вотервил. В центъра на Петербург, до хотел Прибалтийская се намира аквапарк Вотервил. Той е чудесно решение за местните жители и гостите на града, които желаят малко водни забавления. Това е особено интересно място през зимните месеци, защото докато навън температурите са няколко десетки градуса под нулата, а тук вътре те са около 30°C. А какво по-приятно от малко жега и плуване в топъл басейн в студените и мрачни зимни дни в Петербург?

sunset in Sankt Petersburg RussiaПетербург и неговата култура. Санкт Петербур е град с впечатляващо културно минало. Като основател на града Петър 1-ви бил обсебен от идеята да превърне Санкт Петербург в град подобен на Венеция. За строежа на много сгради били поканени френски и най-вече италиански архитекти. Така че ако разхождайки се сред улиците на Питера почувствате атмосферата малко италианска – не сте се заблудили. Това наистина е така. Може би най-силно е влиянието върху чертите на града от италианския архитект Растрели, който има може би най-голяма заслуга за шедьовъра, който е Петербург днес. Растрели за Петербург е това, което е Антони Гауди за Барселона. Тук е може би най-значимият център на руската култура, тъй като в културно отношение е по-богат дори от Москва. Така например е в литературата. Най-големите руски имена като Достоевски, Пушкин и Гогол са живели и творили в Санкт Петербург. Това едва ли е случайно. Ако сте имали удоволствието да обиколите повече места няма начин да не сте забелязали, че има градове, които вдъхновяват и подтикват към творческа дейност. Ето например Ню Йорк, Париж или Венеция. Те някак отприщват творческият дух на човека. Същото е и със Санкт Петербург. Старите масивни сгради със своето царствено излъчване, каналите, прорязващи града, десетките музеи, катедрали и дворци няма как да не развихрят въображението. И ето го днес. През 21-ви век Петербург е един модерен град, но вървейки по неговите улици бихте могли да си представите какво са чували, виждали и усещали хората, които са минавали от тук няколко века по-рано. Макар че изглежда много стар и достолепен, Санкт Петербур може да бъде и много модерен.

Какви дрехи да си носим ако пътуваме до Санкт Петербурт? Ако сте избрали „северната Венеция“ за the home of Pushkin Sankt Petersburg Russiaследващата си ваканция, е добре да си приготвите повече топли дрехи. В периода от ноември до края на март е наистина много студено и е твърде вероятно да нямате толкова топли дрехи, колкото би изисквал вашият престой в Петербург. За месец април си носете зимни дрехи, но все пак знайте, че тогава не е чак толкова студено, колкото е било през изминалите месеци. През май, септември и октомври е добре да имате топли дрехи, макар и не прекалено. Едно не много дебело яке би било адекватно за тези месеци от годината. През юни, юли и август си носете летни дрехи с къс ръкав, но не пропускайте да сложите в багажа и дънково яке и анорак – най-вероятно ще ви се наложи някой път да ги използвате. Не забравяйте и чадъра – лятото в Петербург е доста влажно.

Как да стигна до Санкт Петербург? Питера е много голям град и като всеки такъв предлага много голямо разнообразие от възможности за транспорт на туристите. Тук се намира едно от най-големите и натоварени руски летища – международното летище Пулково. То се намира в най-южните части на града. Освен със самолет до Питера може да се стигне и с влак, както от други руски градове, така и от чужбина. Много европейски страни продават билети за влак до Петербург, а ЖП транспортът се явява много по-евтин от самолета. За тази цел, разбира се, трябва да отделите и повече време. Автобусите също са вариант, макар че отдалечеността на Петербург от повечето европейски столици прави автобусния транспорт по-малко популярен от самолетния. Тук трябва да споменем, че в района на Балтийско море фериботите са доста добра алтернатива за удобно и интересно пътуване. С ферибот може да се стигне до Санкт Петербург през повечето големи прибалтийски градове.