Саудитска Арабия

mecca saudi arabiaКралство Саудитска Арабия е най-богатата на петрол страна в света и е сред най-сухите и горещи места на планетата. Страната е духовен център на арабския свят и на ислямската религия. Именно тук през 540 година в град Медина се ражда пророкът Мохамед. В Саудитска Арабия всичко започва и свършва с религията. Тя е изключително силно вплетена в начина на живот и законите. В страната се изповядва едно от най-строгите направления на исляма, наречено уахабизъм.

Форма на управление. Саудитска Арабия е кралство и по-точно абсолютна монархия. Цялата власт в държавата, в това чусло и религиозното управление, е съсредоточена в ръцете на монарха, а в този случай в ръцете на династията на Саудитите. Както се подразбира от самото звучене, страната носи името на династията Ал Сауд.

Географско положение, граници и големина. Саудитска Арабия е най-голямата арабска страна в Азия. Заема площ от 2.218.000 кв.км. и е 13-та по medina saudi arabiaголемина страна в света. Разположена е изцяло в тропиците и заема почти цялата площ на Арабския полуостров. Разположена е приблизително между 32,09° и 16,22° северна ширина и между 34,34° и 55,40° източна дължина. Граничи с Йордания, Ирак, Кувейт, Катар, Обединените Арабски Емирства, Оман и Йемен. Освен това се намира в непосредствена близост до други три държави – Бахрейн, Египет и Израел. С Бахрейн е свързана посредством мост. Има излаз на Червено море и на Персийския залив.

Климат и води. Саудитска Арабия попада изцяло в границите на тропичния климатичен пояс. Местният климат се характеризира с целогодишно високи температури, постоянно слънчево време и оскъдни валежи. Температурите в столицата Риад са много високи. Варират между 21°C през най-студения месец януари и 40 – 45°C през летните месеци от май до септември. Валежите достигат своя максимум от 25 мм през април. В периода от юни до края на септември обикновено не пада нито капка дъжд. За цялата година падат едва около 100 мм дъжд, но на места в страната не вали с години. Саудитска Арабия е много бедна на води, а на огромната и територия няма нито една постоянна река или езеро. Основни източници на прясна вода са обезсоляването на морска вода и артезианските кладенци.

jeddah arabic architecture saudi arabiaРелеф. Саудитска Арабия има преобладаващо равнинен релеф в източните си части, но на запад е заета предимно от планини с различна височина. Планините Хиджас и Асир следват бреговата линия на Червено море, от което го дели тясна, суха и гореща равнина. Най-високият връх в страната се нарича Джебел Сауда. Намира се в югозападните части на Саудитска Арабия в планината Асир, на около 70 км от Червено море и се издига на височина 3133 метра. Бреговата линия на страната е умерено разчленена както на Червено море, така и на Персийския залив. В непосредствена близост до крайбрежието има множество малки островчета с малка надморска височина и пустинен облик.

Природа. Пейзажите на Саудитска Арабия наподобяват на тези в Египет, Либия и Алжир. Почти цялата страна е заета от пустини и полупустини. Обширни пясъчни дюни се простират до където стига погледа. Гори на практика няма. Единственото изключение са оазисите, които представляват буйна зеленина насред пустинята около някой случаен извор. Планините също са голи и безплодни. Дори и на по-голяма надморска височина растителността е голяма рядкост. Това не е случайно – Саудитска Арабия е сред най-сухите и горещи държави на планетата. Пейзажът на тази арабска страна се доминира от две големи пустини – Голям Нефуд на север и още по-суровата Руб ал Хали на юг. В някои части на страната благодарение на обезсоляването на морска вода са отвоювани от пустинята големи площи, които са превърнати в обработваеми земи. Малко създания могат да оцелеят в подобни условия. Най-добре адаптирани са камилите и различните видове змии, гущери и насекоми. Те могат да издържат без вода доста дълго време, а това е най-важното условие за оцеляване в тази сурова среда. Постоянно топлите морските води около крайбрежието на Саудитска Арабия са пълни с живот. Малко под повърхността на Червено море има красиви коралови рифове. Водите са бистри и прозрачни. Тук живеят хиляди видове риби и други морски обитатели. На места по крайбрежието (особено на Червено море) са се оформили красиви плажове със златист пясък.

Население и селища. Населението на Саудитска Арабия надхвърля 25,7 милиона души. Въпреки това предвид огромната си площ страната е много рядко riyadh saudi arabia modern architectureнаселена. Огромни площи са безлюдни. В градове като столицата Риад има голямо струпване на население. Градът доближава 5.300.000 жители, а градската агломерация е дом на още 1.500.000 души. Други по-големи градове са Джеда, Мека и Медина. Всички те се намират в западните части на страната, а Джеда е разположен на самия бряг. Населението на Саудитска Арабия се състои изцяло от мюсюлмани. Това е може би най-религиозните арабска страна. Не случайно тук се намира и най-важния за мюсюлманите град – Мека. Официален език в страната е арабски. Характерна особеност на местното население е липсата на равноправие между мъжете и жените.

Икономика. Саудитска Арабия е богата страна, която дължи икономическото си благоденствие изцяло на огромните пертолни находища. По залежи и добив на петрол страната е на първо място в света и по тази причина Саудитска Арабия може да се похвали с брутен вътрешен продукт, който през 2010 година надхвърля 24.000$ на глава от населението. В местната икономика участват основно мъже, а жените са изключение. В страната работят голям брой чужденци (около 1/3 от всички работещи в Саудитска Арабия). Те са също мъже и предимно от ислямските страни в района. Грамотността при мъжете достига близо 85%, но при жените е доста по-ниска – около 71%.

Консервативно общество. Саудитска Арабия често е критикувана заради отношението си към жените. Все още ролята им в саудитското общество е изключително слаба и неравностойна. Те нямат право да пътуват освен ако не са придружени от съпруг или роднина мъж. Освен това не могат да работят без разрешение от своя съпруг. Най-смущаващ е фактът, че жените в Саудитска Арабия не могат да се подлагат на медицински операции без разрешение на съпруг! В страната е забранено да се слуша музика или да се пуши. Изповядването на друга религия е престъпление, а хомосексуализмът се наказва със смърт!

Туризъм в Саудитска Арабия

saudi arabia desertСаудитска Арабия не е много популярна туристическа дестинация. Броят на западните туристи е незначителен. Въпреки това туризмът е значим отрасъл за местната икономика, особено по време на Хадж – най-голямото религиозно поклонение в света. То се извършва между 10 и 15 число на месец Зу ал Хиджа. Характерна особеност на Саудитска Арабия е това, че за разлика от повечето държави по света страната използва ислямски календар, чиято година е с 11 дни по-кратка от годината според Григорианския календар. По тази причина Хадж не е обвързан с конкретна дата в западния календар. По време на Хадж в свещенния за мюсюлманите град Мека се изливат милиони посетители. Важна особеност е факта, че Мека, светите места, както и втория по значение за мюсюлманите град Медина са абсолютно забранени за немюсюлмани!

Най-популярният морски курорт в Саудитска Арабия се намира на брега на Червено море. Нарича се Джида и разполага с множество хотели. Тези, които търсят красиви и обширни плажове обаче могат да останат малко разочаровани от Джида. Градът наистина има живописно крайбрежие, но липсва плажна ивица. Красиви плажове и прекрасни за гмуркане коралови рифове наистина има, но те се намират на север от Джида. Там ще откриете яхтени пристанища и дори хотелски комплекси със собствени плажове, от които можете да стигнете до кораловите рифове без дори да се налага да излизате извън хотела.

Най-големи преимущества на Саудитска Арабия:

Саудитска Арабия е слънчева страна. Без значение през коя част от годината ще пътувате слънчевото и топло време е гарантирано. Подводното биологично разнообразие в крайбрежните коралови рифове е удивително, а пейзажите и архитектурата са като от „Аладин и вълшебната лампа”.

Най-големи недостатъци:

Културата и начинът на живот в Саудитска Арабия са твърде различни от всичко, което човек може да види в западните държави. Местното общество е saudi capital riyadhизключително консервативно и по тази причина човек рискува да си навлече сериозни неприятности за поведение, което се счита за съвсем нормално и приемливо в Европа, Америка или други части на света. Освен това не всеки може да се адаптира към прекалено високите температури, които през летните месеци не е изключено да достигнат и 50°C!

http://www.youtube.com/watch?v=FWD4KzSpj_g