Скандинавия

scandinavia sweden stockholmСкандинавия е географски регион, който заема площ от 1 320 323 кв.км. Намира се в северните части на континента Европа. Състои се от 6 държави – Исландия, Дания, Норвегия, Швеция, Финландия и Гренландия, която е със статут на самоуправляващо се владение на Дания. Впрочем много хора погрешно смятат, че Гренландия, Дания и Исландия не са скандинавски страни. Всъщност причината за тази заблуда е, че трите държави не са разположени на Скандинавския полуостров. Въпреки това те принадлежат на този регион, който се характеризира с общи природни и културни особености. Реално Скандинавия обхваща Скандинавския полуостров, п-в Ютландия, о-в Исландия, о-в Гренландия и стотици други по-малки острови в Северно море (Атлантическия океан), Баренцово и Балтийско море. Най-известни са прословутите Фарьорски острови.

Скандинавия заема най-студените части на континента Европа и малка част от Северна Америка. От тази гледна точка това е регион, разположен на два континента. Голяма част от Скандинавия попада в умерените ширини, но северните части са разположени отвъд северната полярна окръжност и имат субполярен и полярен климат. В по-голямата част от Скандинавия зимите са дълги, тъмни и сурови, а летата приятни с температури над 20°C, но са много кратки. През зимните месеци термометрите в региона падат десетки градуси под нулата. През зимата на 1966 година например температурата в Швеция scandinavia finland castleпаднала до (-52,6) °C. Това е най-ниската температура измервана в Скандинавия извън Гренландия. На ледения остров рекордът е дори още по-впечатляващ. На 9 януари 1954 температурата в Гренландия паднала до смразяващите (-66,1) °C. Обикновено през зимните месеци в Скандинавия се формира доста дебела и дълготрайна снежна покривка. Много често замръзват водите на Ботническия залив в Балтийско море, но всяка година климатичните условия са различни и ледената покривка варира като дебелина и обхват. През летните месеци отвъд северната полярна окръжност слънцето грее 24 часа в денонощието. През зимата точно обратното – в продължение на седмици то изобщо не изгрява.

Природата на Скандинавския полуостров е изключително красива. Гъсти широколистни и иглолистни гори покриват огромни площи от Норвегия, Швеция и Финландия. Пейзажите на Дания са една пасторална картина от живописни ферми и малки градчета, полета и зелени широколистни гори. Исландия е очарователна със своите магически изумрудени пейзажи, вулкани, ледници и спиращи дъха водопади. Гренландия е почти изцяло покрита от огромен ледник и поразява със своята безупречна белота. Топлото течение Гълфстрийм силно влияе върху климатичните условия на Скандинавия и е създало един оазис там, където в други части на света земята е скована от вечни ледове. Животинският свят е изключително разнообразен – срещат се полярни и кафеви мечки, вълци, лисици, scandinavia iceland waterfallсеверни елени и други удивителни животни. В по-северните части на региона могат да се видят моржове, които са любима храна на страховитите полярни мечки. Една от най-известните птици в региона е тъпоклюната кайра, която е най-широко разпространена в Исландия. Тя е с черно-бяло оперение, но притежава ярко оцветен клюн с причудлива форма.

Релефът на Скандинавия силно варира от предимно равнинен в Дания и Финландия до планински в Норвегия. Най-високата точка на Скандинавия е връх Гунбьорн в Гренландия. Той се издига на височина 3694 метра. Извън ледения остров най-високият скандинавски връх е Галхьопиген. Той се извисява на височина 2469 метра в планините на Норвегия. Най-ниската точка в Скандинавия е в Дания и се намира на 7 метра под морското равнище. Най-характерна обща черта на региона е силно разчленената брегова линия, която свидетелства за някогашното наличие на глетчери, покриващи тази част от света. В резултат от действието на ледниците страни като Норвегия имат стръмни брегове от фиордов тип с дълбоко врязани в брега заливи и многобройни крайбрежни острови.

Населението на географския регион Скандинавия е над 25 000 000 души. Макар че звучи много, всъщност тази цифра показва, че Скандинавия е сред най-рядко населените региони в Европа. Причина са суровите климатични условия. Най-многолюдната скандинавска страна е Швеция, а страните с най-малобройно население – Исландия и Гренландия. Най-гъсто населени са южните части на региона, където се намират големите столични градове medieval scandinaviaСтокхолм, Копенхаген, Хелзинки и Осло. Стокхолм е най-големият скандинавски град. Градската агломерация има население от над 2,000,000 души. Населението, което днес живее в Скандинавия в по-голямата си част има немски произход и се е преселило в тази част на света от юг. Новопристигналите племена постепенно заселили най-северните части на Европа, а с течение на времето се появили разлики в езиците и културата, формирайки се различни нации. В северните части на Скандинавия, където се намира географския регион Лапландия коренни жители са саамите. Тези от тях които днес все още живеят в Лапландия изкарват прехраната си предимно от отглеждане на елени и туризъм. Скандинавците винаги са се славели като едни от най-добрите мореплаватели, а връзката им със заобикалящите водни басейни винаги е била много силна. Те използвали морето като източник на храна, но също и за завладяване и изучаване на нови територии. Отдавна е известно, че скандинавците са първите европейци достигнали до Северна Америка. Днес Скандинавия е притегателен център на емигранти от различни части на света.

Скандинавия е един от най-богатите региони на планетата. Тук няма бедни държави, а стандартът на живот е изключително висок. С по-нисък жизнен стандарт се отличава единствено покритата с лед Гренландия. Въпреки това островът също не може да се нарече беден. Скандинавия е добре позната със своята социална политика. Престъпността е изключително ниска, а освен високите доходи местните жители се радват на множество социални придобивки. От шестте скандинавски страни 3 са членове на ЕС – Швеция, Финландия и Дания. Повечето държави имат различни валути – шведска крона (Швеция), норвежка крона (Норвегия), датска крона (Дания и Гренландия), исландска крона (Исландия) и евро (Финландия).

reykjavik islandТуризмът в Скандинавия процъфтява. Най-големите забележителносто на този регион са исландските горещи минерални извори, норвежките фиорди, красивата шведска столица Стокхолм, финландските езера и Лапландия (особено финландския дял), както и ледниците на Гренландия. Не бива да се пропуска също и Норд Кап – най-северната част от континента Европа. Скандинавия привлича чуждестранни посетители с възможността да се карат ски дори и в разгара на лятото. Дори и през юли някои норвежки ски курорти са покрити с пухкав сняг. Скандинавия е атрактивно място за любителите на културния туризъм, които биха могли да се насладят на огромно разнообразие от културни паметници и музеи, замъци, църкви и катедрали, както и прословутата статуя на малката русалка, която се издига над водите край брега на датската столица Копенхаген. Пътуването из Скандинавия е изключително лесно поради отличната инфраструктура и поради факта, че всички скандинавски страни с изключение на Гренландия са членове на шенгенското споразумение, което улеснява преминаването от една страна в друга.