Шотландия

pine trees and lake in scotlandШотландия е една от най-вълнуващата част от Великобритания. Вълшебните и пейзажи привличат милиони туристи от цял свят всяка година. Освен за туризъм, Шотландия се превръща и в най-привлекателната точка в Европа за младите хора, които идват тук за да получат най-доброто образование, да живеят в една изключително привлекателна за младежите космополитна среда и не на последно място – да се забавляват.

Географско положение, граници и големина. Шотландия заема площ от 78 772кв.км. На юг Шотландия граничи с Англия и с alone castle   scotlandИрландско море, на запад и на север има широк излаз на Атлантическия океан, а на изток – Северно море. Това е вторият по големина историко-географски регион във Великобритания. Най-южната част на Шотландия е разположена на 54° северна географска ширина, а най-северната – на 58°. Има обаче острови, които се намират на североизток от брега на Шотландия и някои от тях достигат до 60-тия паралел. Намира се изцяло в западното полукълбо. Шотландия представлява историко-географски район на Великобритания, който макар и да е част от нея, все пак има право на известна автономия. Шотландия притежава множество острови, особено на запад и на север.

Релеф. Шотландия има планинско хълмист релеф. Въпреки това, планините не са твърде високи. Най-високата точка тук, а и в цяла Великобритания е връх Бен Невис, който се издига на 1343 метра. Бреговата линия е изключително разчленена, особено на запад, където е от фиордов тип. Като цяло, голяма част от релефа на Шотландия е формиран през последната ледникова епоха. При оттеглянето на ледовете, тук са се оформили красиви и дълбоки долини, а след себе си топящите се ледници са оставили кристалночисти ледникови езера.

Климат. Шотландия има хладен умерен океански климат, който се влияе изключително силно от топлото океанско течение Гълфстрийм в Атлантическия океан. По тази причина зимите тук често са доста по-меки, отколкото на други места по света autumn landscape of scotlandна същите географски ширини. Често хората, които посещават Шотландия и тези, които живеят там се шегуват, че тук има два сезона – зима и пролет. В периода от ноември до април, времето е хладно с температури от 6 до 11°C. От май до октомври времето е по-меко и приятно, но не много топло. Температурите през деня в този период са от 14 до 18°C. Най-студен месец е януари, когато дневните температури като цяло не надвишават 6°C. Най-горещо е през август. Тогава през деня е най-често около 18°C. В редки случаи температурите могат да достигнат до 22-23°C. Нощните температури обикновено са около 1°C през зимата и достигат до 10-11°C през лятото. Валежите са обилни през цялата година и са сравнително равномерно разпределени по месеци. Варират от около 70 до 90мм на месец. Най-сухо е през апил, а най дъждовно през август. Снеговалежи падат сравнително рядко, но все пак в никакъв случай не са изключени. Тук за разлика от по-южните части на Великобритания, температурите падат не рядко и под нулата.

castle on the coast of scotlandПриродата на Шотландия е наистина изключителна. Това е едно от най-магнетичните кътчета на целия континент. Първото, което прави впечатление на туристите когато пристигнат по тези места е, че всичко е изомрудено зелено. Причината е прохладния и влажен климат, които прави Шотландия истински рай за растенията. Погледната от самолет, Шотландия е мозайка от гъсти гори, езера с огледална повърхност и безброй ферми. Местният релеф е живописен. Равнините са рядкост. Винаги се намира някой хълм или планина, която да разчупи силуета на хоризонта. Една от най-големите красоти на Шотландия са нейните езера. Голяма част от тях са с ледников произход. Езерото Лох Нес е едно от най-известните не само във Великобритания, но и в света. Славата му до голяма степен е базирана на мистериозно edinburgh scotlandсъщество, което се появява загадъчно от тъмните езерни води. Известно е като „Чудовището от Лох Нес“ или „Неси“. През годините са правени редица снимки, на които се вижда нещо, но това нещо трудно може да се оприличи на чудовище. За едни е перка, за други – глава с дълга шия, а за трети е просто изгнил пън, който се подава от водата. Но каквото и да е, факт е, че привлича тълпи от туристи, които пристигат тук с надеждата да зърнат нещо странно и необичайно. Трябва да се отбележи, че самата атмосфера в Шотландия подтиква към мистицизъм. Тъмната и спокойна повърхност на езерата, обширните пространства, където се чува само виенето на вятъра, играта на светлината с облаците и сиянията, които се образуват са неповторими. Шотландия е земя богата на води – заобиколена от море, осеяна с езера и пресечена от безброй много реки. Причината са честите валежи и слабите изпарения на вода.scotland in the winter

Население и селища. Населението на Шотландия нараства най-вече в резултат от големия наплив младежи от цял свят, които пристигат да учат тук. За всеки млад човек Шотландия е привлекателна по свое му, но всички са единодушни за едно – това място е неповторимо. Факт е, че много от пристигналите да учат тук желаят да се установят за постоянно. Така в резултат на големия интерес, днес тази сурова земя е дом на около 5 200 000 души. Най-големият град в Шотландия е Глазгоу. Той има население от около 600 000 души. Това е основния икономически център в страната. На второ място по население се нарежда Единбург. Той е дом на около 500 000 души. Макар и по-малък, иманно този град е най-атрактивен сред тези, които scotland is incredible greenидват в Шотландия за да учат. Приема се, че тук има и повече възможности за развлечение и повече перспективи, макар, че е трудно да се прецени дали това е наистина така при условие, че всички по-големи градове в Шотландия преживяват невиждан разцвет и прогрес, а работните места никнат като гъби. Единбург е също главен административен център на Шотландия и играе ролята на столица. Трети по значение град в Шотландия е Абърдийн, който има население от около 200 000 души. За градовете в Шотландия като цяло може да се каже, че излъчват много аристократизъм и изящество със своите scotland sometimes can be dark and coldстаринни каменни сгради, както и многобройните замъци, които сякаш са излязли от страниците на някой роман.

Икономиката на Шотландия е силно развита, а местното население има много висок жизнен стандарт. Образованието и здравеопазването са на много високо ниво и са достъпни за всеки. Страната е известна с висококачественото уиски, което произвежда и изнася в цял свят. То е много търсен продукт на международните пазари. Друг основен източник на приходи е силно развитата туристическа индустрия, което разчита основно на славата на езерото Лох Нес. Напоследък от огромно значение са високите технологии, които се развиват с много бързи темпове. Все още голяма част от приходите на Шотландия идват от риболов, но той е на път да загуби своето значение за местната икономика. Основни икономически центрове са Глазгоу, Единбург и Дънди.

scottish paradiseИнтересни факти. *Шотландия е населена от над 5000 години. *Освен английски език, тук се говори и шотландски келтски. *През 843 година е основано Шотландското кралство. *Най-важния продукт, който се произвежда в Шотландия е уискито. *Шотландия се стреми да получи пълна независимост от Великобритания. *Шотландия притежава известна автономия, тъй като има право да одобрява закони в здравеопазването и образованието. *Най-голямата забележителност е езерото Лох Нес, което е дълбоко около 230 метра. *Най-подходящите сувенири, които могат да се закупят от Шотландия са шотландска гайда и поличка от шотландско каре.

Най-доброто време за туризъм. Ако сте решили да пътувате до Шотландия е добре да направите това в периода юни – август,the play of the sun rays когато времето е най-топло, защото дори и тогава температурите много рядко надвишават 20 градуса. Ако посетите Шотландия през тези месеци ще видите най-доброто от красивата шотландска природа. През останалите месеци времето може да бъде твърде хладно и облачно. Тук няма опасност да ви стане много топло дори и в разгара на летния сезон. Точно обратното. Дори и да сте запланували лятна почивка в Шотландия, ще направите добре ако си вземете за всеки случай и по някоя по-топла дреха. Иначе стандартното облекло за шотландското лято е леко и типично пролетно.