Сенегал

senegal fishing boatsСлабо населена и заета предимно от пустини, Западна Африка е един от най-непознатите туристически региони на континента. Там където сухите и безплодни пустини срещат плодородните и покрити със зеленина савани се намира Сенегал. Тук ще видите Африка по начин, по който винаги сте си я представяли. Удивителният животински свят на тази малка атлантическа страна буквално оставя без дъх жадните за приключения туристи и предоставя отлични възможности за една активна почивка сред наистина дива природа.

Географско положение, граници и големина. Сенегал се намира на брега на Атлантическия океан в западните части на континента Африка. Разположен е между 12,18 и 16,41° северна ширина и между 11,21 и 17,31° западна дължина. Нос Алмади е най-западната точка не само в страната, но и на африканския континент. Граничи с Мавритания, Мали, Гвинея и Гвинея-Бисау. Изцяло в границите на Сенегал попада малката африканска страна Гамбия. Сенегал заема dakar senegalплощ от 196 190 кв.км. и по този показател се поставя на 85 място в света.

Климат на Сенегал. Сенегал попада в субекваториалния климатичен пояс. Има два ясно изразени сезона – сух и дъждовен. Сухият сезон трае от ноември до май и съвпада със зимното полугодие в северното полукълбо. Понякога в продължение на месеци не пада нито капка дъжд. Дъждовният сезон е малко по-кратък и трае от юни до октомври. Най-дъждовният месец в годината е август, когато могат да паднат до 250 мм. Температурите са постоянно високи и варират от 25°C през сухия сезон до 30°C през дъждовния. Нощите през годината също са топли – между 17°C и 25°C. Комбинацията от висока влажност и високи температури по време на дъждовния сезон правят климатичните условия трудно поносими.

География на Сенегал. Сенегал е равнинна страна, заета от обширни савани. Дели се на по-суха северна и доста по-влажна южна част. Това се дължи на преходното местоположение на страната между сухия и пустинен север и много по-влажния юг. На север растителността е сравнително оскъдна, докато на юг по-големите количества валежи предоставят добри условия за развитието на по-буйна растителност. В най-югозападните части на страната около река Казаманс саваната преминава в субекваториална дъждовна гора. Страната има малка надморска височина, а единствените възвишения са ниски планини, разположени в югоизточните и части. Там се намира най-високият връх в Сенегал. Той няма име и се издига на едва 581 метра надморска височина. Бреговата линия на Сенегал е слабо разчленена, като се откроява единствено нос Алмади.

senegal architectureИкономика. Сенегал е развиваща се страна. В сравнение със заобикалящите я държави има доста по-добри икономически показатели. Над 2/3 от заетите работят в селското стопанство, а останалата 1/3 е разпределена между всички останали сектори на икономиката. В страната се произвеждат различни видове зеленчуци, тропически плодове и зърнени храни. Най-популярни култури са ориз, боб, царевица, фъстъци, банани, маниока, сорго, просо, манго, сладки картофи (батати), маслена палма, захарна тръстика и ориз. Важни за икономиката на Сенегал са добивът на дървесина, злато и хром, производството на калциев фосват и различни видове химикали, преработката на нефт, производството на фъстъчено масло, риболовът и рибно-консервната промишленост. Специално място в националното стопанство на Сенегал заема туристическата индустрия, която през последните години се развива доста добре. Официалната валута на Сенегал е CFA франк, известна още като западноафрикански франк. Тя се използва и от много други държави в тази част на континента, в това число съседите на Сенегал – Мали и Гвинея-Бисау.

Население. Населението на Сенегал възлиза на повече от 12,5 милиона жители и продължава да се увеличава с много бързи темпове. Състои се основно от мюсюлмани-сунити. Официален език в страната е френски, макар че се говорят и други езици (волоф, фулбе). Преобладаващата част от населението се състои от тъмнокожи, макар че има и не малък брой араби, които преобладават в региона на Сахара. По-голямата част от населението на Сенегал обитава гадовете, но въпреки това в провинцията живеят над 40% от местните жители. Най-големият град в страната е столицата Дакар. Градската агломерация има население от близо 2,5 милиона души.

buses senegal dakarТуризъм в Сенегал. Сенегал се слави като най-лесно достъпната държава в Западна Африка. Освен редовните самолетни полети, пристигащи от различни краища на света, Сенегал известен и като страната с най-добрата инфраструктура в региона. Тук става въпрос както за гъстота и качество на пътната мрежа, така и за ЖП транспорта и комуникациите. По тази причина пътуването в Сенегал е сравнително лесно, а ако сте посещавали някои от съседните държави ще откриете, че разликата е осезаема. Ако решите да наемете автомобил (това винаги е най-удобно и улесняващо), тогава трябва да отделите много голямо внимание на скоростта, с която се придвижвате. Не забравяйте, че съществува голяма вероятност на пътя да изскочи някое диво животно и това да предизвика пътно-транспортно произшествие.

Столицата Дакар е най-големият и модерен град в Сенегал. Разположен е на полуостров Кап Вер на атлантическото крайбрежие. Носи типично африкански дух с лек европейски нюанс. По улиците се усеща едно странно чувство на хаос. Много хора, всичко е шарено (облеклото на хората, автобусите, рекламните табели), търговци предлагат стоката си направо на земята. Много хора имат нереалистични очаквания след като чуят, че инфраструктурата в града е сред най-добрите в Западна Африка. Макар че в това отношение страната доста се отличава от своите съседи, все пак не забравяйте, че Африка не е Европа или Австралия. По улиците извън градския център често има пясък и няма тротоари. Друг път напълно липсва каквато и да е пътна настилка. Въпреки това на юг от пристанището градът се променя с всяка крачка. В тази част на Дакар се намира градския център и всичко изглежда съвсем различно. Сградите са добре поддържани, инфраструктурата е на ниво. Тук се намират всички дипломатически представителства и административни сгради. Това е лицето на Сенегал пред света. Две от най-големите забележителности на града са католическата катедрала и Голямата джамия, които олицетворяват религиозния живот на Дакар.

street dakarСтраната притежава много преимущества. Дългата над 500 километра брегова линия е заета от безкрайни плажове, покрити със светъл, златист, а понякога бледо оранжев пясък. И макар че морето почти никога не е много спокойно, все пак има прекрасни места за плажуване. Най-известният курортен център в страната е Сали, известен още като Сали Португал (Sali-Portugal). Този курорт е разположен на по-малко от 50 км южно от столицата Дакар и има славата на западноафриканската ривиера. Предлага огромно разнообразие от възможности за настаняване в хотел, вила или бунгало според предпочитанията и финансовите възможности на туристите. Тук посетителите биха могли да поиграят голф или просто да помързелуват на плажа или край басейна. Хотелите и вилите са разположени сред красива и благоуханна екзотична тропическа растителност. Освен Сали Португал в различните части на Сенегал има още много други по-малки комплекси, които предлагат разнообразни условия за настаняване.

Сенегал е една от най-атрактивните туристически дестинации в Западна Африка и най-красивата страна в тази част на континента. Това, което привлича туристите по тези места е дивата природа с нейната чистота и ненакърненост. Местната флора и фауна са запазени в границите на 4 национални парка (2 от които морски) и 4 резервата. Едно от местата, които са особено интересни е Национален парк Ниоколо-Коба. Той се намира в югоизточен Сенегал и притежава изключително разнообразен ландшафт. Редуват се гори, савани, реки, езера и други. Тук ще откриете прекрасни животни в тяхната естествена среда. Хипопотами, различни видове антилопи и маймуни, диви свине, лъвове, леопарди, три вида африкански крокодили, слонове, жирафи, както и бели носорози, които традиционно се срещат доста рядко в тази част на Африка. Единственият недостатък по време на сафари е наличието на досадни насекоми (особено комари). По тази причина е добре да избягвате дъждовния сезон и да ползвате препарат против комари.

Кухнята в Сенегал. Кухнята на Сенегал се смята за съчетание между френска и западноафриканска, но според мнозина се усеща леко мароканско влияние. Често я описват като една от най-разнообразните в тази част на континента. Причината се крие в разнообразния начин, по който се приготвят продуктите. Може би най-характерната особеност е широката употреба на фъстъци в повечето ястия. Това не е учудващо, тъй като те са най-популярната култура, отглеждана в страната. Друго доста характерно е, че много от местните ястия се поднасят пържени (пържени банани, пържени рибни кюфтета в доматен сос). Консумира се редовно месо (пилешко, агнешко, телешко и най-вече риба). От религиозна гледна точка свинско месо по не се употребява. Консумират се големи количества ориз и царевица. Страната е известна с разнообразието си от сладкиши и конфитюри, основата на които са сладките тропически плодовете, които виреят тук. Препоръчително е да внимавате с храната, която купувате. Подбирайте местата внимателно и следете за хигиената.

senegal parrotКога да посетим Сенегал? Най-доброто време за туризъм в Сенегал са месеците от декември до април, когато температурите са най-ниски, а валежите – оскъдни. Голямо събитие с международно значение е последната част от ралито Париж – Дакар, което приключва в сенегалската столица през месец януари и наистина си заслужава да се види. Освен това всяка година на 4 април се празнува деня на независимостта. През този ден се организира пищен военен парад, а хората из цялата страна празнуват.