Сейшелските острови

seychelles paradise beachСейшелските острови са едно от най-приказните кътчета, които човек може да открие на нашата планета. Често ги описват като най-привлекателната дестинация за любителите на екзотиката и райските плажове. Туристите ще открият тук всичко необходимо за перфектната почивка – спокойствие, екзотична кухня, прекрасен климат и много гостоприемство от страна на местните жители. Това е идеалната дестинация за всеки, който желае да почувства контакта с природата и да се докосне до магията на тропиците.

Географско положение граници и големина. Сейшелските острови са архипелаг от над 150 острова. Географски се числят към Африка и освен това са най-малката по площ страна на континента. Разположени са сред топлите води на Индийския океан и се botanical garden seychellesнамират между екватора на север и остров Мадагаскар на юг. Отстоят на около 1000 километра от източния бряг на Африка. Макар че островите са разпиляни на огромна площ, тяхната територия възлиза на едва 455 кв.км. Някои от по-големите острови в архипелага са Махе, Праслин, Силует, Ла Диг, Мери Ан, Сестрите, Фригейт айлънд и други.

Климат. Сейшелските острови имат слънчев и топъл субекваториален климат. Температурите са високи през цялата година, като най-често са между 28 и 31°C. Нощите са по-приятни – около 24 – 25°C без значение от сезона. Валежите имат ясно изразена сезонност. Дъждовният сезон трае от ноември до март и съвпада с летните месеци в южното полукълбо. Тогава пада основната част от валежите, които през януари могат да достигнат до 360 мм. Сухият сезон продължава от април до октомври. Той съвпада със зимното полугодие, характерно с малко по-ниски и съответно по-приятни температури и по-оскъдни валежи. Най-сухо е времето през август, когато падат до около 80 мм дъжд. По отношение на климата Сейшелите многократно превъзхождат по-голямата част от тропическите острови по света, тъй като попадат извън обсега на ураганите.

Природа. Сейшелските острови са смятани за едно от най-красивите и романтични кътчета на света. Майката природа ги е надарила с божествена прелест, съчетавайки всичко най-красиво на едно място. Островите са покрити с гъсти дъждовни гори, seychelles best honeymoon destinationкоито могат да ви смаят с удивителната си флора и фауна. На всякъде има огромно разнообразие от цветя, тропически дървета, храсти и палми. Постоянно се чува песента на тропическите птици и навсякъде кипи от най-невероятни и причудливи същества. Сейшелите притежават смайващи плажове, които често се появяват по кориците на списания и по календари. Пясъкът е светъл и фин като пудра захар, а водите в лагуните около островите блестят като огледало в небесно сини нюанси. Около плажовете има горички от кокосови палми, а под водната повърхност около брега ще откриете уникално разнообразие от пъстри корали и тропически рибки. По-малките острови от Сейшелския архипелаг имат малка надморска височина достигаща до около 5 – 10 метра. По-големите острови обаче са изградени от гранит и имат по-живописен релеф. Най-високият връх на архипелага се нарича Морне. Той се издига на около 906 метра надморска височина на остров Махе. Ще го откриете насред местност с изключително красива природа в пределите на Национален парк Морн Сейшелоа.

Население и икономика. Населението на Сейшелските острови е приблизително около 82,000 жители. Около 25,000 от тях живеят в столицата Виктория. Населението на островната страна се състои почти изцяло от християни, основно римокатолици, а като етнически произход са доста разнообразни – французи, тъмнокожи, азиатци и други. Официалните езици са английски и seychelles granite rocksфренски, а креолският е широко разпространен. Сейшелските острови имат развиваща се икономика. Официалната валута на архипелага е сейшелската рупия. Икономиката на островната страна разчита силно на развитието на международния туризъм, както и на износа на канела, ванилия и копра.

Туризъм. Туристическата индустрия е много важна за икономическото развитие на Сейшелските острови. Тя осигурява на местното население добър стандарт на живот и множество работни места. За разлика от натоварените и прекалено големи курорти в Европа и Америка, които с високите си хотели са се превърнали буквално в нови градове, хотелите на Сейшелските острови са предимно малки (на по 1 – 2 етажа) и напълно се сливат с екзотиката на островите. Най-често посетителите отсядат в малки, но много изискани, комфортни и привлекателни хотелски комплекси, състоящи се от не много на брой бунгала и къщички непосредствено до морския бряг, защото така са близо до най-голямото богатство на тази островна страна – невероятните и плажове. Освен уникалната природа, Сейшелите предлагат на своите посетители също и колоритна и приветлива култура. Тя е смесица от clock tower victoria seychellesтрадиционния за островните жители стил на живот и на пристигналите по-късно на островите британци, които донесли европейскя манталитет и култура със себе си. За да опознаете Сейшелите истински трябва да се разходите из столицата Виктория и да посетите нейните пазари и магазини. Ще ви впечатли ведрото настроение на местните жители и тяхната вечна усмивка, както и изключителното разнообразие на морски дарове, уловени в кристално чистите води около архипелага. Столицата има много спокоен ритъм на живот, макар че е най-оживеният в страната. Тук ще откриете красива колониална архитектура, която създава усещане за непринуденост в своите посетители. Многообразието от свежи екзотични тропически плодове местно производство е огромното. Всичко това е изиграло своята роля и днес Сейшелските острови са най-скъпата и атрактивна туристическа дестинация в цяла Африка и сред най-желаните в света. Сейшелският рай е предпочитан за сключване на брак край брега на морето, за хора, търсещи романтично кътче на което да отпразнуват годишнината си или за прекарване на медения месец на по-заможни семейни двойки. Островите бяха избрани от младото британско кралско семейство принц Уилям и Кейт Мидълтън за прекарване на техния меден месец. Ако се чудите към кой точно от островите да се отправите знайте, че възможностите са много големи. Големият остров Махе предлага повече култура и забавление, докато други острови като Парслин и Фригейт имат по-дива и недокосната околна среда. Ако пък разполагате с наистина по-голям бюджет, то тогава бихте могли да наемете дори и цял остров.

Кое е на-доброто време за туризъм на Сейшелските острови? Въпреки че тук времето е топло 12 месеца в годината, все пак най-доброто време да се насладите на този островен рай е сухият сезон между април и октомври, когато валежите са много по-оскъдни, слънцето се усмихва щедро, а зимните температури от 28°C (два – три градуса по-ниски от летните) правят условията seychelles tropicle jungleидеални за туризъм и дълги разходки сред природата.

Какви дрехи да си носим? Най-подходящи за местните климатични условия са непретенциозните леки и проветриви дрехи, отворените обувки, чехли и сандали, както и шапка за по-слънчевите и горещи обедни часове. Не пропускайте да се запасите с достатъчно количество слънцезащитен крем с висок фактор, както и с подходящи слънчеви очила.