Словения

Slovenia nature and European architectureСловения е разположена в най-северозападните части на Балканския полуостров. На север граничи с Австрия, на запад с Италия, на североизток с Унгария, а на юг и югоизток – с Хърватия. Страната има излаз на Адриатическо море. Словения заема площ от 20 273 кв.км. Това е една от малките по площ европейски страни. Тя се формира след разпадането на бивша Югославия. Словения обявява своята независимост през 1991 година, което я прави една от първите независими държави в СФРЮ.

Релеф. Словения има преобладаващо планински релеф. Страната е разположена между две от най-големите планински вериги в Европа – Алпите и Динарските планини, които се спускат постепенно към бреговете на Адриатическо море. Планинският пейзаж прави страната много обичана туристическа дестинация за скиори, алпинисти и любители на зеления туризъм. Най-високата точка на Словения се нарича връх Триглав. Той се намира в най-северозападните части на страната в Юлийските Алпи. Висок е Julian Alps Slovenia2864 метра. На изток като цяло надморската височина на Словения чувствително се понижава, достигайки до най-плодородните райони в източна част на страната.

Климат. Словения е единстрвената средиземноморска страна, която попада изцяло в умерения климатичен пояс. По крайбрежието се усеща омекотяващото влияние на Адриатическо море, но във вътрешността на страната умереният климат добива континентален характер. Така например в крайбрежните райони на Словения в градовете Копер, Изола и Пиран зимата трае от декември до началото на март и температурите през деня са най-често между 7 и 10 градуса. През март и април времето се затопля много бързо. Обикновено е около 10 градуса през март и около 18 – 19 през април. През май вече е истинско лято. В края на месеца температурите достигат до около 23 – 25°C. Лятото е по-дълго в сравнение с вътрешността на страната. Продължава от юни до края на септември, като през юли е най-горещо – до около 28°C. В същото време зимата в Любляна е доста по-студена и влажна с дневни температури от 2 до 5 градуса. Често се формират гъсти и трайни мъгли. Пролетта трае три месеца – март, април и май. Температурите са съответно 10°C през март, 15 през април и 20 през май. Лятото продължава от юни до началото на септември. Не е много горещо. Температурите са най-често в интервала от 22 до 25°C. Разбира се понякога стават и доста по-високи, особено в периоди, в които цяла Европа е обхваната от горещи въздушни маси. Есента идва бързо и температурите се понижават до около 18 градуса в края на септември. Октомври е с до 3-4 градуса по-студен от септември и температурите са около 14 – 15°C, а през ноември вече се усеща наближаването на Ljubljana Sloveniaзимата. Температурите са между 5 и 10°C.

Словения е дъждовна страна. Валежите са сравнително равномерно разпределени през годината. Във вътрешността на страната е по-дъждовно, докато по бреговете на Адриатическо море валежите са малко по-оскъдни. В периода от декември до март могат да паднат много обилни снеговалежи, въпреки че през различните години количествата варират значително. По крайбрежието, разбира се, снеговете са много по-рядко явление, но и там не са изключени. В планинските райони снежната покривка е най-трайна и дебела. Ако пътувате през Словения през зимата винаги бъдете подготвени със зимни гуми и вериги. Не се заблуждавайте от близостта на Средиземно море – тук е по-студено в сравнение с други средиземноморски страни, тъй като Словения се намира доста по-насевер.

Население, селища и езици. Населението на тази малка балканска страна не е много разнообразно. По-голямата част от местните жители се състои от словенци, които спадат към групата на южните славяни. Населението достига около 2 000 000 души. Най-голям град е столицата Любляна, където живеят около 300 000 души. Други по-големи и значими градове в Словения са Марибор (около 100 000) и Целе (40 000). И двата града са разположени в североизточните части на страната. Марибор е на около 10 километра от границата с Австрия, а Целе е на малко над 40 километра. Градовете, които се намират на брега на Адриатическо море са малки, но много живописни. След присъединяването към Европейския съюз, населението на Словения castle in Sloveniaзапочна бързо да нараства и да се разнообразява от гледна точка на своя етнически състав. Причината е по-високото жизнено равнище в сравнение с останалите страни в Източна Европа.

Икономика. Словения е една от най-динамично развиващите се и богати страни в Източна Европа. Има всестранно развита икономика. Селското стопанство е добре развито. Отглеждат се ябълки и лози. От животновъдството с приоритет се отглеждат овце и крави. Освен селското стопанство е добре развита също и промишлеността. Произвеждат се дрехи, обувки, хранителни стоки и дори автомобили. Малобройното население е една от причините, които позволиха на Словения бързо да се възстанови след разпадането на Югославия.

Туризъм в Словения

Slovenia mountainsСловения е вероятно единствената средиземноморска страна, която е по-привлекателна със своите планини, отколкото със своето крайбрежие. Причината? Ами много просто – докато бреговата линия е по-малка от 50 километра, то планините покриват по-голямата част от територията на страната. А както е добре известно Алпите не се нуждаят от реклама. Освен това по брега плажове почти напълно липсват, а там където все пак ги има са главно тъмни и каменисти и не са удобни за плажуване. В същото време планините са покрити с великолепни широколистни и иглолистни гори. Те са чудесно място за велосипеден туризъм и за организиране на дълги разходки сред природата. Красиви водопади изливат ледените си води по стръмните скали. Тук бихте могли да срещнете някои типично европейски представители на животинския свят – мечка, вълк, лисица.

Словения притежава една типично балканска черта и тя е, че на много малка площ тук има огромно природно разнообразие. Високите планини със заснежени върхове се редуват с китни провинциални долини, където под топлото средиземноморско слънце се отглеждат качествени сортове грозде. Тук бихте могли да се отдадете на все по-популярния напоследък селски туризъм и да се насладите на провинциалната словенска обстановка, която ще ви впечатли с една уникална за Европа смесица от алпийска и балканска красота.

Ако посетите тази красива страна задължително трябва да видите Шкоцянските пещери. Те са в списъка на природното и Skocjan Caves Sloveniaкултурно наследство на ЮНЕСКО. Мястото се намира в западна Словения, само на няколко километра от италианския град Триест. Пещерите са единственият обект в Словения, който е в списъка на ЮНЕСКО. Шкоцянските пещерите се намират в прословутото плато Карст, от където идва названието „карстова форма”. В Шкоцянските пещери ще видите редки видове животни като например пещерен протей, който обитава единствено тези части на света. Това е вид земноводно с розов или белезникав цвят. Тук ще видите прекрасни скални форми, наподобяващи драперии. Освен това тук има множество сталактити и сталагмити, които създават странни сенки и силуети. В пещерите е забранено да се снима.

Столицата на Словения – Любляна – е красив град, който не е прекалено голям и натоварен. Той притежава прекрасна старинна атмосфера, подобно на повечето европейски столици. В центъра на града криволичат малки и тесни улички, а на върха на не много висок хълм се издига Люблянски град – това е красива средновековна крепост, от която се разкрива забележителна панорама към този стар европейски град.

snowy mountains SloveniaКога да посетим Словения? Словения е страна, която бихте могли да посетите през цялата година. Тук природата е изключително красива без значение дали е лято, зима или някой от преходните сезони. През зимата Словения е отлично място за каране на ски. През лятото, пролетта и есента страната е отлично място за дълги походи, зелен туризъм и опознаване на селските райони.  Топлите и слънчеви дни са подходящи и за скално катерене.

Какви облекло да си приготвим? Ако пътувате до столицата Любляна от края на май до началото на септември къси панталони и къси ръкави са напълно подходящи. Все пак няма да е излишно ако сложите някоя връхна дреха в багажа си. За втората половина от септември и началото на май е най-удачно да си подготвите по-леки пролетни дрехи. Октомври и април са по-хладни. За тези два месеца е добре да се подготвите с някое по-леко яке. От ноември до март ви е нужно зимно облекло и топло яке.