ЮАР

cape town south africaРепублика Южна Африка е добре позната като най-развитата африканска страна. Въпреки големите си природни богатства от полезни изкопаеми и отличните бизнес възможности обаче, страната е място на големи социални несправедливости. Бездната между бедни и богати ни най-малко не намалява. Докато едни живеят в красиви и спокойни предградия в големи къщи, други хора съществуват в небивала мизерия в бедните райони на големите градове. Въпреки това, ЮАР е сред страните с най-динамична икономика в началото на третото хилядолетие.

Географско положение, граници и големина на ЮАР. Южноафриканската република е разположена в най-южните части на континента Африка. Всичките и съседи се намират на север. Граничи с Намибия, Ботсвана, Зимбабве, Мозамбик и Суазиленд. На територията на ЮАР е разположен също така и малкият по територия анклав – Лесото. Страната заема площ от 1,219,921 coast of durbunквадратни километра. Южноафриканската република е единствената държава на континента, която има излаз на два океана – Атлантическия и Индийския. Те се срещат при Иглен нос, който е разположен в най-южната част на континента. Въпреки това много хора смятат, че мястото, на което се събират двата океана е нос Добра надежда, разположен в близост до град Кейп Таун. Причината се крие вероятно в неговата много по-голяма популярност.

Релеф на ЮАР. Южноафриканската република е страна с предимно платовиден релеф. Земите с малка надморска височина са наистина рядкост. Най-високият връх се нарича Нджесути. Той се издига на 3408 метра над морското равнище. Бреговата линия на ЮАР е слабо разчленена. Липсват по-големи полуострови и заливи. Най-ясно се откроява полуостров Кайп, на който е разположен нос Добра надежда. Мястото се намира в югозападната част на Южноафриканската република.

Климат на ЮАР. Република Южна Африка попада в границите на два климатични пояса – тропичен и субтропичен, а климатичните условия силно се променят както от север на юг, така и от изток на запад. Тропиците обхващат по-голямата част от страната. Наблюдават се два много различни типа климат. Дъждовният тропичен климат обхваща териториите на изток към Индийския океан, защото от там преминава топлото Мозамбикско течение. То носи влажни въздушни маси и обилни валежи на източното крайбрежие. south africa beachВ тази част на ЮАР се намира град Дърбан. Той се радва на температури между 22 и 27°C през цялата година. Валежите са умерени до обилни. През различните месеци варират от 40 до 140 мм. На запад към Атлантическия океан климатът е тропичен сух. Причината за сухото време е студеното Бенгелско течение. То формира типично пустинните черти на местния климат. Температурите са високи през деня и ниски през ноща. Дните са почти винаги слънчеви освен ако не се появи гъста мъгла, но това се случва главно около брега, където и дневните температури не са толкова високи. В тропиците на ЮАР, но далеч от океанския бряг се намира столицата на страната Претория. За местния климат казват, че наподобява вечна пролет. Температурите са между 19 и 27°C през цялата година. Валежите са оскъдни – между 0 и 70 мм. Причината за приятните климатични условия на Претория е голямата надморска височина – над 1350 метра.

На юг климатът на ЮАР е типичен средиземноморски. Лятото е топло и сухо с температури до около 26°C и валежи между 10 – 20 мм, а зимата – мека и влажна с температури около 17 – 18°C и валежи най-често между 100 и 110 мм. Въпреки че климатът е мек все пак не е изключено през южните части на страната да преминат съответно горещи въздушни маси през лятото и студени – през зимата. В тази част на Южноафриканската република попада град Кейп Таун.

Икономика на ЮАР. Република Южна Африка е най-богатата и силно развита страна на континента Африка. Икономиката и дължи своя напредък до голяма степен на огромните залежи на някои видове полезни изкопаеми, в това число диаманти и злато. ЮАР има white rhino krugerмного важна роля и в развитието на туризма на континента. Страната е изключително атрактивна със своите национални паркове и красиви крайбрежни градове. Стандартът на живот в ЮАР е над средния в световен мащаб, а за държавата често се казва, че е сред най-динамично развиващите се страни в света. Въпреки това в самата страна се наблюдават огромни контрасти, а разликата в доходите между бедни и богати е фрапираща. Контрастите са най-очевидни в големите градове като Йоханесбург, Кейп Таун, Дърбан и Претория, където мизерията, в която живеят най-бедните слоеве на обществото създава доста големи проблеми с престъпността. Официалната валута в Република Южна Африка е Южноафрикански Ранд. Той се използва като официална парична еденица не само в ЮАР, но също така и в Лесото и Суазиленд. Освен това се ползва с голяма популярност и в други съседни на ЮАР държави.

Население на ЮАР. Населението на Република Южна Африка е приблизително 44,000,000 души и продължава бързо да нараства поради високата раждаемост. То е неравномерно разпределено по територията на страната. Голяма част от жителите на ЮАР живеят в и около големите градски центрове. По-голямата част от местните жители са тъмнокожи, а с европейски корени (основно британци) са съвсем малка част от населението. Поради острите социални несправедливости престъпността сред бедните слоеве на обществото ескалира до невиждани по света стойности. Обири, убийства, изнасилвания и други престъпления са част от cape of good hopeежедневието на местните. В най-голяма бедност и лишения живее тъмнокожото население. Заразните болести и здравословните проблеми причинени от недохранване са нещо повсеместно. Застрашителни размери сред местните жители придобива и болестта СПИН.

Преход от дискриминация към свобода и демокрация. След дългите години на апартейд, през които тъмнокожите жители на страната са били унижавани и третирани по безобразен начин, днес Южноафриканската република е една от страните в света, които водят най-голяма борба срещу дискриминацията и неравенството. Символ на прогреса и на равните права в ЮАР е Нелсън Мандела. Роден през 1918 година, той живял в доста трудни времена и прекарал в затвора 27 години от живота си, тъй като е смятан за един от най-големите противници на апартейда. Днес през 21-ви век Република Южна Африка е модерна страна член на Г-20 и редица престижни международни организации. Тя е един от основателите на Африканския съюз, който е едно доказателство, че процеси на глобализация вече протичат и в Африка.

Туризъм в ЮАР

Южноафриканската република е една от най-привлекателните за туризъм страни на континента. Притежава уникални природни дадености и съчетава средиземноморски чар по южното крайбрежие с класически африкански пейзажи на север. Природата на страната се смята за една от най-разнообразните и красиви в Африка. Тук ще откриете високи планини, обширни плата, сухи и warthogs south africaбезплодни пустини, кипящи от живот савани, тропически дъждовни гори, както и красива брегова линия.

Животинският свят на ЮАР е толкова разнообразен, че на практика съчетава голяма част от видовете, които се срещат на континента на едно място. Това прави страна уникално място за сафари туризъм. Тук ще можете да видите лъвове, леопарди, гепарди, слонове, зебри, жирафи,антилопи, сурикати, крокодили, носорози, хипопотами, както и огромно разнообразие от птици, земноводни, влечуги и какво ли още не! Изключителното природно богатство на република Южна Африка се съхранява на територията на 21 национални парка, два от които са трансгранични.

Най-известния Национален парк в ЮАР. С най-голяма популярност се ползва Национален парк Крюгер. Той е разположен в североизточните части на страната, за които се смята, че притежават най-голямо видово разнообразие в ЮАР. Това е най-голямата туристическа атракция в Южноафриканската република. Паркът е основан през 1926 година и за представите на един средно статистически европеец площта му е огромна. В най-широката си част паркът се простира на цели 360 километра, което е повече от не една европейска страна.

Сърф и акули. Освен с парковете си, ЮАР привлича огромен брой туристи и заради красивите си крайбрежия и отлични възможности за каране на сърф. На повечето места в страната има чудесни пясъчни плажове, а вълните често стават огромни. Това привлича любители на сърфа от Европа, Америка, Австралия и много други места. Красотата на ЮАР обаче крие и големи cape town beachопасности. Макар и да предлага едни от най-добрите условия за сърф в света, Южноафриканската република се слави и с нещо доста неприятно – акулите. Водите по крайбрежията на страната са едно от местата в света, където има най-голяма популация на големи бели акули. Причината е, че тук се срещат големи колонии тюлени, които са любимата плячка на този върховен хищник. Въпреки че в ЮАР държат тези хищници под око и ги следят да стоят далеч от пълните с туристи плажове, понякога се случва плажуващи или сърфисти да се превърнат в плячка и да попаднат в челюстите на хищната риба.

Кейп Таун. Без съмнение един от най-известните и интересни градове на африканския континент е Кейп Таун и ако искате наистина да опознаете тази прекрасна страна трябва непременно да го посетите. Той се намира в югозападната част на ЮАР и впечатлява както със своя космополитен дух и атмосфера, така и с живописното си местоположение между Тейбъл Маунтин и нос Добра Надежда, където си дават среща изключително опасни океански течения. Кейп Таун е символ на прогреса на една модерна нация и място, което може да предложи много на своите посетители.

Дърбан. Не пропускайте да посетите и перлата на Южноафриканската република – крайбрежният тропически град Дърбан. Мястото е известно с безкрайните си плажове, небостъргачите край брега на океана и екзотичната тропическа растителност. Заради специфичните условия, които предлага бихме могли да наречем Дърбан африканската столица на сърфа.

Интересно е да се посети Йоханесбург, особено ако сте от хората, които си падат по модерната архитектура. В най-големия град на ЮАР ще откриете множество небостъргачи сред които и най-високият в Африка – Карлтън Сентър. Сградата е 223 метра висока. В johannesburg south africaслучай, че попаднете тук не пропускайте да се изкачите до последния етаж и да се насладите на великолепната панорама, която се разкрива към града.

Иглен нос. Не пропускайте да посетите Иглен нос, тъй като това е най-южната точка на африканския континент. Тук се срещат Индийския и Атлантическия океан, а сблъскващите се океански течения създават същински воден ад. Морето тук почти винаги бушува, а високите по няколко метра вълни се движат като полудели и понякога се разбиват направо една в друга. Случаите в които океанските води затихват са истинска рядкост, а когато това все пак се случи не трае дълго.

ЮАР и винения туризъм. В Южноафриканската република има изключително разнообразни възможности за туризъм, но това което прави впечатление е виненият туризъм, който иначе не е много характерен за този континет. Хората свързват винарните райони по-скоро със Средиземноморието, Австралия, Калифорния и Чили, но тук трябва да отбележим, че ЮАР е една чудесна алтернатива и заема достойно място сред световните лидери. Мекият климат, нежните слънчеви лъчи и богата почва създават идеалната комбинация от условия за развитието на гроздето и съответно за производството на божествената напитка. Винарните райони на Република Южна Африка са разположени в крайните югозападни части на страната, където условията максимално south africa surfingнаподобяват на Средиземноморието. В центъра на местния винен туризъм е Кейп Таун и по-скоро неговите живописни околности. Разбира се такива райони има и в по-отдалечените части на страната на север, но все пак това са изключения. Иначе в близост до Кейп Таун се намира африканският еквивалент на Тоскана в Италия, Бароса в Австралия или Напа в Калифорния. Става въпрос за историческият район Константия, който се слави като мястото, на което е поставено началото на винарската традиция в тази част на континента. В околностите на Кейп Таун има отлични възможности за настаняване в малки, най-често бутикови семейни хотели, където да дегустирате различни сортове дъхави вина докато се наслаждавате на прелестни пейзажи.

Опасности: Високата престъпност е сериозен проблем в ЮАР и вие трябва да бъдете много внимателни. Не носете скъпи дрехи и бижута когато се разхождате из големите градове. Информирайте се къде точно бихте могли да ходите и кои места не бива да посещавате в избраната от вас дестинация. Не пропускайте също така да се информирате за необходимите имунизации, които трябва да се направят при пътуване в ЮАР. В тази африканска страна има реален риск човек да се зарази от болести като например малария, която се предава основно при ухапване от комар. Опасност представлява и мухата цеце, която е преносител на опасната сънна болест. Макар че това насекомо е доста по-разпространено в страните на север, това не изключва опасността човек да се натъкне на него докато е на сафари сред дивата природа на ЮАР.

Кога е най-доброто време за туризъм в ЮАР? Сезоните в южното полукълбо са противоположни на тези в северното. Въпреки sunrise krugerтова поради благоприятното си географско местоположение Южноафриканската република е подходяща за туризъм през цялата година. Ако все пак сте решили да пътувате в южните части на страната и по-специално в района на Кейп Таун, нос Добра надежда или Иглен нос е добре да предпочетете лятното полугодие, когато времето е по-топло, слънчево и сухо. От октомври до април дневните температури са над 20°C и това прави времето отлично за разходки и туризъм. Ако планирате да прекарате повече време в северните части на ЮАР ще бъде по-добре да изберете зимното полугодие, защото летата в северните части на страната са твърде горещи. Имайте предвид, че в района на Национален парк Крюгер от април до октомври (зимното полугодие) температурите са между 25 и 30°C на сянка, а през лятото е дори още по-горещо.

Какви дрехи да си носим за туризъм в ЮАР? Ако пътувате в южните части на страната в периода от май до октомври задължително си носете връхна дреха (топъл анорак, жилетка или тънко яке). Носете едновременно дрехи с дълъг и с къс ръкав, както и дълги панталони. За тази част от годината са подходящи затворени обувки. За летните месеци от ноември до април си носете леки летни дрехи и отворени обувки, сандали или чехли, защото времето е доста топло (като в Южна Европа).

vineyard cape townЗа северните части от страната трябва да сте потготвени за много високи температури през цялата година. Все пак не пропускайте да сложите в багажа си и топла връхна дреха, защото нощите могат да са много студени (понякога дори и под 10°C!).

Какво е посещение на ЮАР ако не отидете на сафари? За подобно приключение трябва да сте подготвени със здрави и издръжливи обувки, както и удобни и съобразени с условията дрехи. И не забравяйте – носете си достатъчно слънцезащитен крем с висок фактор, шапка и слънчеви очила.

http://www.youtube.com/watch?v=hXzUCHK1jIE