Южна Америка

south america Machu PicchuЮжна Америка в по-голямата си част е разположена южно от екватора. Простира се в границите на пет климатични пояса – екваториален, субекваториален, тропичен, субтропичен и умерен. В амазонската дъждовна гора времето е горещо и влажно през цялата година, докато в най-южните части при нос Хорн се усеща леденият полъх на Антарктида.

В Южна Америка има доста забележителни места, които държат рекорда в дадена област. Например тук се намира една от най-дългите планински вериги на планетата – Андите. Високите части на тази планинска верига са покрити със сняг и лед през цялата година. Освен това в Южна Америка има още един рекордьор – Амазония. Това е най-голямата екваториална джунгла на планетата. В северните части на континента пък ще откриете най-високият водопад в света – Анхел, висок 979 метра. Не бива да пропускаме и река Амазонка, която е най-пълноводната река в света и най-високо разположеният град на планетата. В Южна Америка се намира най-южната континентална суша извън Антарктида, както и един от най-красивите градове на планетата – Рио де Жанейро. Подобно на Северна Америка, Южна Америка също е заобиколена от Тихия океан на запад, Атлантическия океан на изток и Карибско море, което се намира на север от континента.

В Южна Америка има изключителни социални контрасти, но все пак местната икономика отстъпва на тази на Европа, Азия и Северна Америка. Характерно за Южна Америка е, че има доста места, които са опасни и е добре да се избягват. Въпреки това тук има някои много силно развити икономики, които са важни играчи на световната икономическа сцена. Някои от по-развитите страни са Бразилия, Чили и Аржентина.