Испания

mediterranean lifestileИспания заема по-голямата част от Иберийския полуостров, в югозападна Европа. На север граничи с Франция и Андора, а на запад с Португалия. Най-южната част от Иберийския полуостров е заета от малкото британско владение Гибралтар. Испания има също свои територии в Средиземно море (Балеарските острови) и в Атлантическия океан (Канарските острови). Територията на страната е 504 782 кв.км а населението е над 41 милиона души.

На 1-ви януари 1986г, Испания стана член на Европейския Съюз. Днес официалната валута е евро. Испания е десетата най-развита икономика в света. Някои градове, например Барселона, са на челни места в класациите за „най-добър град за живеене в света”. Испания има невероятна кухня, музика и традиции. Испанският е 4-тият най-говорим език в света.andalusia spain

Най-големият град в Испания е столицата Мадрид. Това е същевременно и един от най-големите финансови центрове в Европа. Има население от почти 6 000 000 души. Втори по големина в страната е Барселона с повече от 3 000 000 души. Мадрид се явява най-важният икономически център, но за сметка на това Барселона е един от най-атрактивните градове в ЕС. Хората предпочитат да живеят и работят в Барселона, заради големите възможности да комбинират работата с удоволствието.

Климат. Климатът на Испания е разнообразен заради голямото богатство на релефни форми и географски ширини. Страната попада под влиянието на 4 климатични ibiza spainобласти – умерена, субтропична, тропична и планинска. В северната част на Испания, на атлантическия бряг (провинция Галисия), климатът е умерен океански. Зимата е сравнително мека и много влажна. Обикновенно зимните температури са около 13 °C, но понякога са по-ниски. Не е невероятно и да се формира снежна покривка. Лятото е прохладно. Дневните температури са около 22 °C. Заради близостта на Атлантическия океан, като цяло климатът на Галисия е мек. Годишната температурна амплитуда е сравнително малка – 9 – 10 °C от януари до юли. Това прави местните условия много приятни и лесно поносими.

По-голямата част от територията на Испания попада в границите на субтропичния климатичен пояс. Той може да бъде разделен на два типа – субтропичен континентален и субтропичен средиземноморски. Субтропичният континентален заема централните части на spain cultureИспания. Отличителна черта е липсата на валежи, както и големите разлики между зимни и летни температури. Мадрид (столицата на Испания) попада именно под влиянието на този климат. Градът е един от най-слънчевите в Европа. Субтропичният континентален климат може да се характеризира със студена и суха зима, с температури между 0 и 10 °C, а понякога дори и по-ниски. Понякога се формират снежни виелици със значителни снегонавявания. И все пак зимата е сравнително кратка. Лятото е сравнително дълго и продължава от май до октомври. Дневните температури menorca spainобикновенно са над 30 °C, но понякога могат да надхвърлят и 40 °C. Най-горещите месеци са юли и август. През тази част на годината, хората предпочитат да стоят на сянка, особенно в обедните часове. Другият тип субтропичен климат, който може да бъде открит на територията на Испания е средиземноморски. Благодарение именно на този климат Испания е втората най-посещавана страна в света. Субтропичният средиземноморски климат се характеризира с дълго, горещо и сухо лято и кратка, мека зима. Най-студеният месец в годината е януари със средни температури 10 °C (северна Испания) и 15 °C (Андалусия). В някои топли зимни spain landscapeдни дневните температури в Андалусия могат да достигнат до 20 – 25 °C дори и през януари. През юли и август средните температури са 28 °C. Понякога обаче могат да достигнат и 45 °C. Пролетта и есента на средиземноморския бряг са топли и това е може би най-добрата част от годината за туризъм. Всяка година милиони туристи избират да прекарат ваканцията си в някой от десетките курорти, разпръснати по средиземноморския бряг. Тук на брега, далеч от високите и покрити със сняг и лед планини, Испания напълно оправдава очакванията за за перфектно време – топло и с много слънце. От ранна пролет mediterranean spainдо късна есен, плажовете на южна Испания са магнит за туристите. За зимните месеци не може да се каже нищо лошо. Обикновенно времето е идеално за дълги разходки и занимания на открито. Обикновенно през зимата всичко е зелено. В някои случаи дори зимата е по-зелена от лятото, тъй като летните жеги често изсушават растенията. Плажния сезон в Андалусия е от април до ноември (т.е. 8 месеца). В северната част на Испания плажния сезон е малко по-кратък (от май до октомври).

Най-горещата част от Испания са Канарските острови. Те са разположени близо до брега на Мароко, Африка и попадат в тропичния климатичен пояс. Тук зимата е най-топла. Дневните температури са около 21 °C през януари. Макар и в Европейския Съюз, архипелага е част от африканския континент. Климата е топъл и сух през цялата година. Валежите са незначителни.barcelona spain

През 16-ти и 17-ти век Испания била най-богатата и силна страна в света. Нейните колонии били разпрострени из целия свят. По голямата част от Южна Америка и значителна част от Северна Америка били под контрола на Испания. Днес можете да видите останки от това величие на всякъде. Архитектурата е впечатляваща и гледайки я виждате колко всъщност е била велика в миналото тази страна. Дворци, крепости, музеи и други са запазили миналото чрез своята красота.

Повечето испански градове са световно известни туристически дестинации. Десетте най-големи града са Мадрид, Барселона, Валенсия, Севиля, Сарагоса, Малага, Мурсия, Лас Палмас де Гран Канария, Палма де Майорка и Билбао. Всеки един от тези градове alhambra grenada spainима негова собствена идентичност. Някои от тях, особенно крайбрежните са много атрактивни за туристите. Барселона, Валенсия, Малага, Палма и Лас Палмас привличат с великолепните си плажове. Мадрид, Барселона и Валенсия са много привлекателни за инвеститори и емигранти, които идват тук заради големите възможности и висок стандарт на живот. Барселона е най-важния икономически център на Средиземно море. Града не е най-богатия в ЕС, но е на лице един много важен факт: Барселона е любима на младите хора от всички части на континента. Голяма част от европейските тийнейджъри завяват, че желаят да живеят, работят и учат или просто да посетят този невероятен град. Града е така атрактивен не само заради големите възможности, но и заради неговата красота. Местните плажове са легендарни. Покрити са с фин, златист пясък. Въпреки големия брой туристи, които идват тук през лятната си ваканция, плажовете са широки и има предостатъчно място за всеки. barcelona spainПлажовете могат да се ползват от началото на май до края на октомври. Невероятно красива крайбрежна алея монава по протежение на града. На нея ще видите голямо разнообразие от магазини пълни с качествени, луксозни стоки. Навсякъде е пълно с финикови палми, които са толкова типични за тази област. Града е популярен сред младежите също и заради интересната си архитектура. Има множество интересно изглеждащи хотели, бизнес сгради и др. Най-високите сгради в Барселона са Хотел Артс Барселона и Торе Мапфре. И двете се извисяват на 154 метра. Града е modern spainсветовноизвестен и с катедралата „Саграда де Фамилия”, която е една от най-големите в света. Тя е един от най-великите шедйоври на Антони Гауди.

Валенсия е третия по големина икономически и финансов център в Испания. През последните години Валенсия преживя впечатляващ икономически прогрес. В южната част на града ще видите цял квартал на науката и изкуството. Това е нов комплекс с модерна архитектура. Тук се намира и градския аквариум, който е сред най- големите в света. Сградите от стъкло и wolf spainстомана изглеждат като дошли от бъдещето. Красивата Валенсия е магнит за младежи от цял свят, тъй като подобно на Барселона града пртедлага много възможности.

Испания е европейската Калифорния. Между тях има много прилики. Първата разбира се е климата – топъл средиземноморски. Втората е местоположението – Калифорния е разположена в западната част на САЩ , а Испания е разположена в западната част на ЕС. Заради подобните климатични условия, природата на Испания и Калифорния много си прилича. Имената – приличат си тъй като Калифорния е била част от Мексико в миналото. Мексико пък е било hibiskus spainвладение на Испания. Като резултат много от имената на географски обекти и градове са абсолютно еднакви. Американския бизнес се вълнува от Калифорния, а европейския бизнес се вълнува от Испания. Младите хора в САЩ мечтаят за Калифорния и нейните плажове, а младите хора в Европа мечтаят за Испания и нейните красоти. Калифорния е известна като щата, където можеш да спечелиш много пари за кратко време. През последните години Испания е известна със същото. Това е само една малка част от приликите между Испания и Калифорния.