Барселона, Испания

Sagrada Familia most famous masterpiece Antoni GaudiБарселона е вторият по големина град в Испания, столица на автономната област Каталуния и вторият най-голям град разположен на европейското средиземноморско крайбрежие. Намира се на 41° северна географска ширина, в границите на субтропичния климатичен пояс, между Коста Дорада и Коста Брава, които често са наричани испанската ривиера заради прекрасните си плажове и китни курортни градчета. На северозапад, на час път с кола са величествените пейзажи и гъсти гори на Пирeнeите. На La Pedrera the architecture Barcelona really eccentricоколо 350 километра от Барселона се намира един от най-обичаните и предпочитани за семеен туризъм острови в света – Майорка. Барселона е център на една малко по-различна част от Испания. Тук се говори каталунски и английски, а испанският е малко по-слабо популярен. Това обаче, че местното население се гордее със своята автономия не пречи на Испания от своя страна да изпита не малко гордост, че това е най-развития икономически център на брега на Средиземно море.

Населението на Барселона е около 1,7 милиона жители, но това на градската агломерация наброява приблизително 4,5 милиона, което прави града и Guel famous works of Gaudiнеговата агломерация втори по големина на европейското средиземноморие след тези на Атина. По произход преобладаващата част от населението са каталунци, които се отличават от испанците по своята култура и език. Местното население през последните години става все по-разнообразно, тъй като Барселона заема едно от челните места по атрактивност сред младежите от цяла Европа. Тук емигрират за да живеят, учат и работят хора от цял свят. Съчетанието на топъл климат, висок жизнен стандарт, разнообразна и космополитна култура, архитектурни забележителности, лесен достъп до образование, както и несравнимото гостоприемство на местните жители правят града един от 20-те най-добри града за живеене в целия свят и първи в Испания. Тук са избрали да живеят много Downtown Barcelona Cataloniaбританци, германци, скандинавци, както и българи, румънци много други. През летните месеци обаче палитрата от чужденци става главозамайваща. Всяка година в този град пристигат поне 5 – 6 милиона туристи.

Климат на Барселона. Барселона има субтропичен средиземноморски климат, но за разлика от повечето места по средиземноморието тук има значителни валежи, тъй като Атлантическия океан се намира на по-малко от 400 километра и въздушните маси са все още доста влажни преминавайки от тук. Обикновено валежите са внезапни и интензивни, но преминават бързо. Почти никога не се случва цял ден да бъде облачно и непрекъснато да вали – такива случаи са Panoramic view city of Barcelona Catalonia Spainрядкост. Повечето дни са слънчеви и приятни, дори и през зимата. Като цяло валежите са равномерно разпределени през годината, с изключение на септември и октомври, когато вали повече. През октомври падат около 95мм, което надвишава двойно валежите от останалите месеци през годината. Най-сух е юли – около 25мм. Тук има два сезона, подобно на останалите места по средиземноморското крайбрежие – лято и зима. Летният сезон е по-дълъг и трае от началото на май до края на октомври, а зимният е от началото на декември до края на март. Април и ноември са преходни месеци и промените във времето тогава са skyscraper Barcelona Torre Agbarнай-осезаеми. Лятото е доста топло, дори горещо, а зимата е подобна на пролетта в умерените ширини. Най-горещи са месеците от юли до септември, с пик на температурите през август. Тогава средната дневна температура е 28°C. Най студените месеци са декември, януари и февруари. Най-ниски са обикновено температурите в края на януари и началото на февруари. Тогава средната дневна температура е около 13°C. През това време на годината нощите са доста хладни, дори студени. Обикновено средните нощни температури са около 4 – 5°C. Пролет и есен на практика няма или поне не и като в умерените ширини.

Трудно е да споменем името на каталунската столица без да кажем няколко думи за местната архитектура. Безспорно Барселона е един от най-красивите градове на планетата. Разходката по улиците на града е едно изпълнено с радост за окото преживяване. Първите неща, които ще ви направят впечатление са светлите и слънчеви нюанси в които са оцветени фасадите на сградите и изключителното усещане за хармония, което лъха на всякъде. Имате усещането, че всяка постройка е на мястото си само и единствено за да Old town Barcelona Spainсе съчетае по един идеален начин с всички, които я заобикалят. Това е странно, защото Барселона е един изключително стар град, основан още от древните римляни (тогава се е наричал Барсино) и би следвало да има силен контраст между постройките от различните епохи. Но това далеч не е така. Сгради построени в различни стилове и през различни епохи се допълват идеално и създават един архитектурен шедьовър от световна величина. Вероятно Барселона днес нямаше да е това, което е ако не беше докосната от таланта на великия Антони Гауди. Той е човекът оставил най-силно своя отпечатък върху местната архитектура. Перлата на неговия труд е най-грандиозната катедрала, която западът е виждал – Саграда Фамилия (или в превод Светото семейство). Кулите на украсената с най-различни орнаменти катедрала се извисяват на височина 170 метра и се виждат от всички краища на каталунската столица. Към настоящия момент катедрала все още не е напълно довършена. Предполага се, че ще бъде напълно готова през 2036-та година. Но това, макар и най-популярното, не е Sunset the promenade of Barcelonaединственото творение на великия архитект. На любителите на ексцентризма вероятно повече ще се хареса парка Гюел, който ще ви накара да се почувствате като в „Алиса в страната на чудесата” заради странните си къщички, стълбища, замъци и какво ли още не. И всичко това е с най-невероятни, причудливи форми и заобиколено от гъста средиземноморска растителност. Какво да кажем, освен още веднъж да повторим думата шедьовър. Това е което би казал всеки имащ щастието да посети парка. А който веднъж е бил в Гюел, без затруднения ще разпознае сградите сътворени от талантливия архитект, тъй като те всички носят неговия почерк. Каса Мила, каса Байо и разбира се училището на ордена на Света Тереза са само част от неговите творения. Великият The palm trees enjoy hot weather in Barcelonaархитект Антони Гауди умира броени дни преди да навърши 74 години. Човекът превърнал Барселона в това творение на изкуството, което е тя днес е блъснат от трамвай на 10 юни 1926 година, в първия ден, в който трамвайната линия е пусната в движение. Ако обиколите Барселона обаче, ще се убедите, че той продължава да живее чрез това, което е създал.

Иначе този шеметно развиващ се град не е подминат и от модерното строителство. Както всеки модерен мегаполис и Барселона има своите небостъргачи. Торе Мафре, Хотел Артс и Торе Агбар са трите най-известни небостъргача на каталунската столица. Съчетават финес и модернистичност, а стъклото е водещ елемент и при трите сгради.

Ако пък сте решили да посетите Барселона заради прекрасните и плажове, със сигурност няма да съжалявате. На север от града са прекрасните курорти на Коста Брава, а на юг са тези на Коста Дорада. Кои са по хубави? Едва ли някой може да даде категорична the highest skyscrapers Barcelonaпреценка. И на север и на юг има какво да се види. Има по нещо за всеки – и за любителите на тълпите и забавленията, и за почитателите на тишината и спокойствието сред природата. Но нека не се отдалечаваме от пределите на града – нали все пак този материал е посветен на Барселона. Градските плажове ще се харесат на всеки. Пясъкът по тях варира от тъмно жълто с леки нюанси на кафяво до белезникав, почти бял. На местата, където цвета на пясъка е тъмножълт морето има специфичен много тъмно син пастелен цвят. Плажната ивица е доста широка, като на места достига и дори надхвърля 80м! Понякога мoрето е спокойно като огледало. Тогава водата е толкова прозрачна, the coast line Barcelona is magneticче се виждат дори песъчинките по дъното. Друг път обаче се осмеляват да влязат само сърфистите, тъй като Барселона се намира на доста открито място и при по-силен вятър могат да се надигнат доста големи вълни. Може би най-популярният плаж е Сан Себастиян. От май до октомври е пълно с туристи, но тъй като плажната ивица е широка винаги има достатъчно място. В южните части на града при Кан Каминс и Гавамар в близост до плажа има доста буйна иглолистна растителност, но в по голямата си част по крайбрежието на Барселона можете да разчитате основно на сянката на финиковите палми, тъй като именно крайбрежието е най-урбанизирано и с най-голяма концентрация на хора. Тази част от града е предназначена за развлечения и социални контакти, като предлага неограничен lush subtropical greenness Barcelonaизбор от кафенета и ресторанти.

Животът в Барселона е тясно свързан с морето. На крайбрежието, непосредствено до яхтеното пристанище излиза една от най-големите, шикозни и популярни улици в града – световно известната Ла Рамбла. На тази улица има огромно разнообразие от барове, ресторанти и хотели. Тук по засенчената от големи дървета пешеходна зона се разхождат всички, които идват тук за да видят и бъдат видяни. Ще срещнете невероятно разнообразие от хора, дошли тук от всички краища на света.

На малко повече от два километра от Ла Рамбла се намира Стадио Олимпико, който макар и строен на ново и Costa Brava the Spanish rivieraобновяван все пак е разположен на същото място, на което е бил издигнат първоначално през 1927-ма година.

А най-добрият начи за един турист да си вземе довиждане с незабравим град като Барселона е да се качи на връх Тибидабо, висок 512 метра извисяващ се в северозападната част на града. Това е най-високата точка на ниската планината Сиера де Корсерола, а панорамата която се разкрива от тук направо спира дъха. Препоръчително е да се качите тук при изгрев за да видите изгряващото горещо испанско слънце или пък надвечер, за да се насладите в полумрака на светващите една след друга светлини на големия град. Това е чудесен начин да запечатате за постоянно Барселона в съзнанието си.sunset over Barcelona Spain