Майорка, Испания

palma de mallorcaМайорка е най-голям от Балеарските острови. Това е една много значима туристическа дестинация. Предлага многобройни природни и антропогенни забележителности. Майорка има невероятно красиви бели пясъчни плажове с чисти и прозрачни води. Брегът е опасан от гъста и зелена субтропична растителност, която се подхранва от значителните зимни валежи. Островът притежава живописни долини и планини покрити с красиви гори. На брега има голямо разнообразие от примамливи хотели и вили, в които туристите биха могли да отседнат.

Климатът на Майорка. Майорка притежава мек, средиземноморски климат с дълго, горещо и сухо лято и мека зима. Като цяло дневните температури са 15 °C през януари и 25 °C през юли и август. В слънчеви mallorca windmillзимни дни обаче, е възможно температурите по обяд да достигне дори 20 – 25 градуса! В такива дни наистина можете да забравите, че е месецът е януари. Декември, януари и февруари са най-студените месеци в Майорка. В действителност времето през зимата на този райски красив остров е прекрасно. Въпреки, че не е подходящо за плуване в морето, вие бихте могли да правите много неща ако сте избрали това място за зимната си ваканция. Условията са идеални за дълги разходки в горите на този остров. В планините е възможно да се формира снежна покривка заради по-голямата надморска височина. Но като цяло зимата е най-добрия сезон за екскурзии и излети сред природата. Можете да използвате хладното, но не студено време за да се запознаете с вътрешността на острова, където ще видите живописни селца, разположени на достатъчно голямо разстояние от световноизвестните туристически маршрути. Зимата е mallorca limpid waterприятна не само заради хладното и свежо време, но и заради спокойствието, което ви предлага този средиземноморски рай. През декември, януари и февруари няма никъкви тълпи и можете да се наслаждавате на красотата му необезпокоявани от никой. През март времето вече е по-топло. Температурите са средно около 17 °C през деня, но често достигат и до 20 °C.

Времето е твърде хладно за плаж, но отлично за дейности на открито. Дните са по-слънчеви, отколкото през зимата. През април е топло,а някои дни са дори горещи. Водата в морето е все още хладна, но вече има хора по плажовете. Обикновено дневните температури са около 19 °C, но на обяд могат да достигнат и до 25 °C. Преходните сезони като пролет и есен са кратки. Пролетта започва през март и mallorca spainсвършва през април. Първият летен месец е май. Средните температури за този месец са 22 °C, но лесно могат да достигнат до 30 °C, а понякога и доста повече. Времето е перфектно за летен туризъм. Морската вода вече е достатъчно топла за плуване. Плажовете все още не са претъпкани с хора и местните жители им се наслаждават необезпокоявани. Юни е най-сухият месец в Майорка. Времето е горещо, валежите са незначителни. Температурите са между 25 и 30 °C. Времето през юли и август е горещо.

palm trees mallorcaТемпературите са около 30 °C, но понякога достигат до 40 °C. Плажовете са претрупани, а островът е пълен с народ. Това е пиковия туристически сезон в Майорка. Септември е подобен на юни с температури между 25 и 30 °C. Времето може да бъде много горещо. Валежите са по-значителни от колкото през юни. Октомври е последният летен месец на Майорка. Температурите са 23 – 25 °C. Плажовете не са претрупани, но водата е все още топла – около 21 °C. През ноември започва есента. Това е най-дъждовният месец в Майорка.

Майорка има силно разчленена брегова линия. Няма дълги и безкрайни плажни ивици, но има очарователни малки заливчета с бял, фин пясък, който засилва усещането за чистота и прозрачност на водата. В малките и тесни заливчета водата е почти винаги Palma de Majorcaспокойна. Тези плажове могат да се ползват повече от 6 месеца в годината. В южната част на острова се намира най-големия град – Палма де Майорка. Това е и столицата на Майорка. Населението и е около 500 000 жители (приблизително половината от населението на целия остров). Именно Палма е причината южната част на острова да има много по-претъпкани плажове от северната. На север, далеч от Палма има много безлюдни заливчета. На север и северозапад, освен дивите и пусти плажове ще откриете и недокосната, девствена природа. Планинската верига, опасваща острова от mallorca tourismсевер се нарича Сиера Трамонтана. Няма много места в Европа, където море, планина и гора да се събират в едно. Със своето очарование, северната част от острова е привлекателна за не една и две холивудски знаменитости. Това е може би идеалното място, където да се откъснете от хаоса на съвременната цивилизация. Тук ще откриете атмосверата на стара Европа. Въздухът е свеж, а песента на птиците е на всякъде. В планините ще намерите свежест в субтропичната лятна жега. През последните години Майорка е особено атрактивна за германци, които желаят да се преселят тук заради по-добрия климат и средиземноморски начин на живот. Те идват тук за работа, ваканция и т.н. Разликата между majorca summer fieldГермания и Майорка е много голяма. Животът в Германия е динамичен, докато в Майорка хората разполагат с достатъчно свободно време за да се наслаждават на простите неща в ежедневието и да релаксират.

Пристигайки в средиземноморския рай ще видите, че по голямата част от населението живее в големи вили, най-често с плувни басейни. Местните жители харесват комфортния и луксозен начин на живот. Те обикновено започват деня си с чаша кафе и вестник в някое от многото кафета, под сянката на финиковите палми, на някой от широките площади, които са така типични за испанските градове. На обяд е време за хапване – panorama mediterranean majorcaобикновено морска храна и свежи зеленчуци. В най-горещата част на деня всеки търси прохлада някъде. Животът замира за няколко часа. В късния следобед хората плъзват отново по улиците. Това е и най-оживената част от дена. Слънцето залязва и жегата вече си е заминала. Някои от по-важните селища (градове, градчета и села) са:

Палма, Магалуф, Валдемоса, Пуерто де Солер, Пуерто де Поленса, Кала Милор, Са Кома, Манакор, Кала Фигуера, Сес Салинес, Лухмайор и други.