Времето в Майорка през януари

През януари зимата в Майорка е в разгара си. Това е най-студеният месец в годината и въпреки това времето над острова е несравнимо по-топло от това в по-голямата част от континентална Европа. Топлият субтропичен климат носи приятни дневни температури най-често от около 15°C по обяд. Въпреки това понякога при ясно и слънчево време е възможно температурите да се изкачат до 20°C на сянка. Нoщите са прохладни, но не са студени, с температури най-често от около 8°C. Във вътрешността на острова и особено в по-високите места в планините Сиера де Трамонтана на северозапад времето може да бъде доста по-хладно.

Въпреки мекото януарско време, недостатък е малката продължителност на деня. Обикновено слънцето през януари залязва около 5 часа и 36 минути в първия ден на месеца и залязва около 6 часа и 8 минути вечерта в последния ден на януари. Ако искате да се порадвате на зимното средиземноморско слънце трябва да се възползвате от по-ранните часове около обяд.

През януари в Майорка има средно около 5 дъждовни дни. Въпреки това традиционно валежите са с проливен характер, така че повечето дни в месеца са слънчеви. Въпреки това понякога са възможни и поредица от 2 – 3 дъждовни дни един след друг, в които почти постоянно вали. Въпреки по-влажното януарско време, ако трябва да обобщим януари трябва да кажем, че обикновено преобладава хубаво време. Обикновено в крайбрежните райони на Майорка не вали сняг, но в планинските райони на острова все пак снеговалежи са доста възможни.

Като цяло условията за туризъм през януари са добри. Разбира се, времето далеч не е подходящо за плаж, но за това пък е идеално за дълги разходки сред природата. Зимна Майорка е популярна дестинация за пешеходен и вело туризъм.