Времето в Майорка през юни

Юни е вторият летен месец в Майорка. С температури от около 26 – 27°C през деня и 18 – 19°C през нощта, той предлага перфектни условия за лятна почивка на море. Времето е по-слъчево, топло и стабилно в сравнение с май, но все още не е толкова горещо колкото през юли и август. Температурите през месеца постепенно се повишават и в най-топлите дни, обикновено през третото десетдневие на юни, често надхвърлят 30°C. Най-ниските температури обикновено са през нощта в планинските части на острова, където е възможно да паднат до около 11°C.

Времето през юни е сухо и безоблачно с едва около 2 дъждовни дни за целия период. Въпреки че валежите за месеца са едва между 10 и 15 мм, не е изключено да превали интензивен дъжд придружен от гръмотевици. Все пак вероятността това да се случи е малка, а умерените краткотрайни летни превалявания са далеч по-вероятни. През третото десетдневие на месеца са най-дългите дни за годината. От 21 до 30 юни слънцето залязва приблизително в 21 часа и 21 минути.

Юни предлага превъзходни условия за плаж, гмуркане и водни спортове. Морето е тихо, спокойно и топло, с температура на морската вода от около и над 21°C. Плажовете около големите курорти са пълни с туристи, но все пак има и доста тихи, откъснати кътчета, където да се насладите на чистите води, фин пясък и топли слънчеви лъчи. По обяд слънчевите лъчи са опасно силни, така че е препоръчително да бъдете особено внимателни когато отивате на плаж. Препоръчително е също така да избирате най-ранните часове от деня когато слънцето е по-слабо (например пред 10 часа) или в по-късния следобед (например около 5).