Времето в Майорка през март

Месец март носи в Майорка чувствително подобрение на времето спрямо януари и февруари. Пролетта е в разгара си, а дните са по-дълги. В последния ден на март, след преместването на часовника с един час напред, слънцето залязва вече в 8:12 вечерта.

Условията за дълги разходки и колоездене са идеални, а природата из целия остров започва да кипи от живот. Из целия остров е пълно с цъфтящи растения, които жадно попиват ярките, но все пак не толкова силни пролетни слънчеви лъчи.

Дневните температури през месец март нормално са около 17°C, а нощите са меки с температури от около 9 – 10°C. В по-топли дни са възможни и почти летни стойности от около 21 и повече градуса, но е възможно също и понижение на температурите през ветровитите и дъждовни облачни дни. Вероятността за понижение на температурите е по-голяма през първите няколко дни на март, а вероятността за много топло време с необичайно високи температури е по-голяма през последните дни от месеца. При хубаво време е честа гледка да видите хора, които се разхождат около обяд с къси ръкави край брега на морето, наслаждавайки се на топлото средиземноморско слънце, особено през последното десетдневие на месеца. Тъй като март е променлив месец, понякога времето може да бъде доста ветровито.

Валежите през март са по-малки по количество в сравнение с януари и февруари, а броят на дните с валежи през месеца намалява средно до около 4 за целия период, макар че в планините са повече и могат да достигнат 8 – 9. Когато въли обикновено става въпрос за краткотрайно проливни дъждове, понякога придружени от гръмотевици. Традиционно март е един от месеците през които има голяма вероятност да се формират бури с градушка. Те обикновено се случват в следобедните часове. Понякога градушките в Майорка могат да нанесат сериозни щети не само върху растенията, но и на частната собственост (повредени автомобили, счупени прозорци и други).

Времето през март не е подходящо за плаж. Въпреки че някои дни са изкушаващо слънчеви и топли, все пак температурата на морската вода е доста ниска и достига едва до около 15°C. При тази температура къпането в морето би било доста некомфортно дори и през най-топлите дни.