Менорка, Испания

ciutadella menorcaМенорка е най-северният от всички Балеарски острови. Разположен е на около 200 километра от Барселона и на около 38 километра от Майорка сред водите на западното Средиземноморие. Това е чудесен избор за ваканция за всички, които търсят тишина и спокойствие. За разлика от Майорка, която е сред най-известните семейни дестинации и Ибиза, която е известна сред младите хора от цял свят със страхотните си клубове, Менорка остава в страни от огромните туристически потоци. Дори и в разгара на летния сезон, тук е сравнително спокойно и това привлича една съвсем друга група хора – търсещите уединение.

Менорка е най-зеленият от всички Балеарски острови. Тук виреят основно иглолистни дървета, ciutadella port and fortress menorcaмаслини, цитруси, финикови палми и субтропични храсти. Въпреки, че растителното разнообразие на Менорка е голямо, тук подобно на всяко друго място по средиземноморието също има сухи места, където растителността е по-оскъдна, тревата – жълта и само тук там има по някое маслиново или цитрусово дърво. Причината поради която Менорка е по-зелена от останалите Балеарски острови е, че тук климатът е малко по-влажен. През летните месеци например не рядко се формират силни бури придружени от обилни валежи и гръмотевици. За щастие тези бури са толкова кратки, колкото и внезапни и по тази причина няма опасност да провалят почивката на никой. Иначе Менорка има великолепен климат – субтропичен средиземноморски. Лятото продължава от май до октомври с температури между 20 и 28°C, които се усещат като доста повече заради обилното слънчево limpid lagoon of menorcaгреене. Зимният сезон трае от ноември до април. Температурите са относително постоянни и варират между 14 и 19°C. Най-студено е през януари – около 14°C. Подобно на останалите Балеарски острови и тук има толкова слънчеви и топли зимни дни, че за миг човек може да забрави, че е в Европа. Климатът е приятен и подходящ за туризъм през цялата година. За плаж става от май до октомври. А ако морето не е цел на вашето посещение, тогава можете да посетите острова през цялата година. Все пак, може би през юни и септември времето е най-приятно. Ако пътувате в периода май – октомври си носете тънки летни дрехи, но винаги имайте и някоя връхна дреха под ръка, тъй като след буря може да захладнее чувствително. От ноември до април си подгответе както по-топли зимни дрехи, така и pine trees in menorcaнещо по-леко и пролетно, защото през този период времето е доста променливо. За ноември и декември си пригответе задължително чадър, защото тогава времето е доста дъждовно. А ако вече сте решили да почивате на Менорка не се безпокойте за транспорта. Самолетните и фериботните линии, които обслужват този красив остров са редовни, особено през лятното полугодие.

Менорка със сигурност ще ви плени със своята красота. Както всички други средиземноморски острови тя също притежава неустоим чар. Големи плажове липсват, но за one of countless blue bays of menorcaсметка на това има стотици малки заливчета със снежно бял пясък и светло синьо, кристално чисто море. Често ароматните иглолистни горички се спускат до самия плаж. Споменавайки плажовете, трябва да кажем, че извън основните градски и курортни центрове на острова плажовете са доста пусти и предлагат уединение на своите посетители. Това се отнася най-вече за северната част на острова, където липсва застрояване и природата е доста дива. Всъщност ако имате малко късмет ще откриете някой плаж, на който няма да има други хора освен вас. Най-много някоя лодка или яхта да смути вашето спокойствие. Освен, че е идеална за любителите на плуването и гмуркането, Менорка предлага отлични възможност за забавление и на почитателите на голфа, например „Клуб де голф Сон Парк“, който се намира в северните централни части на острова. Тук целогодишно има отлични условия за спорт, като особено важно място заема колоезденето. Това е, може би, най-добрият начин да обиколите и разгледате красотите на острова. Неговата дължина от 48 километра позволява да направите това само за няколко дни без да се натоварвате изобщо. И не само, че островът е подходящ за велосипеден туризъм през зимата, но дори тогава условията са по-добри, тъй като няма опасност да прегреете на слънце и няма да ви е прекалено горещо. С велосипед можете да стигнете лесно до всички части на острова, защото релефът го позволява. wild and dry landscape of menorcaНай-високата точка е хълмът Монте Ел Торо, който е висок само 358 метра. Въпреки малката му надморска височина от върха се разкрива невероятна панорама към целия остров. На Монте Ел Торо ще откриете красива статуя на Иисус, който закриля острова и неговите жители с разперени ръце, подобно на прословутата статуя в Рио де Жанейро. Местната статуя е много по-малка, но буди не по-малко уважение и почит. Освен провинциалната атмосфера във вътрешността на острова, панорамата от най-високата точка и разчленената брегова линия, на Менорка ще ви впечатлят също и красивите градчета. Сами можете да си представите колко малки са селищата, имайки предвид, че целият остов е дом на около 70 000 души. Най-големите градове са Ситадела и Маон. На юг от Маон се намира и летището на Менорка, през което пристигат основната част от туристите, както и по-малкото летище Сан Луис. Ситадела има красива испанска архитектура, small bay in menorca spainтесни улички, площади и масивни крепостни стени. Тясно, но много продълговато пристанище се е врязало дълбоко в сушата. Старинната архитектура на местните градове в комбинация с приятни и непретенциозни кафенета по площадите правят този остров идеалното място за почивка.

Ако си падате по екотуризма и дивата природа, значи трябва да се отправите към северната част на острова. Днес тя е почти недокосната и за разлика от повечето места по Средиземноморието тук няма и следа от презастрояване. В местните борови гори живеят много видове птици и други животни, голяма част от които се срещат само тук. Преди да се отправите към Менорка е важно да знаете, че през 1993 година островът е бил обявен за биосферен резерват. Днес това райско кътче се намира под закрилата на ЮНЕСКО. Менорка е сред най-чистите и спокойни острови в Южна Европа.