Шри Ланка

Земите на днешна Шри Ланка били добре познати на народите в Южна Азия още през древността. Предполага се, че първите заселници са пристигнали тук преди около 30 000 години. Първите европейци обаче откриват острова сравнително късно, едва през първото десетилетие на 16-ти век. През 1505 година корабът на португалския мореплавател Лоренцо де Алмейда достигнал бреговете на острова. Същата година Алмейда основал тук първото португалско селище и това поставило началото на колониализма. Но Шри Ланка била апетитна хапка. След десетилетия война между Холандия и Португалия, Шри Ланка станала владение на Холандия. Последна над тези земи властвала Великобритания. Островът останал под властта на могъщата империя от 1802 до 1948 година. За дълъг период от време Шри Ланка носила името Цейлон. Интересно е, че и до ден днешен в някои страни като Съединените Щати това наименование е по-широко използвано.

шри ланка плажШри Ланка е изумрудено зелен остров. По-голямата част от него на юг е покрита от гъста дъждовна джунгла, а на север се простират обширни савани. Разнообразието от растения на острова е огромно, а само палмите наброяват повече от 200 вида. Дъждовните гори са трудно проходими поради многобройните видове увивни растения. Сред гъстата растителност се спотайват някой удивителни местни видове като шрилански леопард и бърнеста мечка. Край по-големите водни басейни могат да се видят големи стада азиатски слонове. Обширни пространства от Шри Ланка са покрити със свежи и уханни чаени плантации. По-голямата част от страната е заета от низини с малка надморска височина, които на места са значително заблатени. Във вътрешността на острова се издига масив, чиято височина достига 2524 метра при връх Пидуруталагала. Многобройни реки извират от заравнените и ерозирали планини и пресичат влажните крайбрежни низини достигайки Индийския океан. По пътя си някои от тях образуват прелестни водопади насред зелената и непроходима дъждовна гора. Крайбрежията на страната са райски красиви. В по-голямата си част те са заети от романтични плажове покрити със златен пясък. Гъсти гори от кокосови палми достигат почти до топлите смарагдови води на Индийския океан, а под водната повърхност са се развили богати на живот и изключително пъстри коралови рифове.

sri lanka sunsetПрез 2012 Шри Ланка (Цейлон) има приблизително население от около 20,277,597 души. Тъй като условията за живот на острова са цялостно благоприятни, населението е сравнително равномерно разпределени по цялата територия, макар че в столицата Коломбо и околностите се наблюдава голямо струпване. Мегаполисът който тя формира на западното крайбрежие е дом на повече от 5 милиона души. Шри Ланка има бързо развиваща се икономика със сравнително ниска безработица и среден стандарт на живот. Страната е един от световните лидери в производството и износа на подправки. Известна е със своя цейлонски чай, канела, карамфил, ванилия, пипер и огромни залежи от графит. Страната е сред водещите производители на каучук в света. Изключително важно значение има сектора на услугите, особено туризма.

Храна. Шриланската кухня е сред най-пикантните, богатите и разнообразни в света. Тя е повлияна от близостта на Индия, от своето географско местоположение и от търговците, които през вековете постепенно видоизменяли и разнообразявали местната кухня до неузнаваемост. В Шри Ланка се използват огромно многообразие от силни подправки и различни наситени аромати. Повечето ястия са доста люти и по тази причина невъзможни за ядене от по-чувствителни хора привикнали към европейски или американски начин на хранене. Затова много заведения предлагат специялни ястия с по-малко люти подправки за чуждестранните си гости. За основа на местната кухня служат пилешко месо, ориз, риба и морски дарове, както и огромно богатство от тропически плодове. В готвенето се използват големи количества ароматно кокосово мляко, узрели банани и лют червен пипер. Местните ястия са обединени под общото наименование къри. Обикновено към храната се поднася специален местен сос наречен самбол.

шри ланка слоновеКакво да опитаме? Докато сте в страната не пропускайте да си похапнете малко ароматен кокосов пудинг, който местните наричат watalappan. Това традиционно сладко изкушение се приготвя с кокосово мляко, кардамон, местни видове ядки и други продукти. Опитайте къри с пиле или със скариди, както и едно от националните ястия, наречено коту. Не пропускайте да изпиете чаша от традиционното местно палмово вино “тоди”.

Климат. Шри Ланка попада в границите на два климатични пояса – субекваторилен на север и екваториален на юг. Температурите на острова са високи и постоянни през цялата година. Дневните варират между 30 и 32°C, а нощните са в интервала 22 – 26°C. Единственото изключение са по-високите планински части на юг, където времето е малко по-свежо и прохладно. На север в субекватора има два сезона – сух и дъждовен. Сухият сезон трае от февруари до август. За разлика от други места по света, тук не са характерни твърде продължителни и много крайни засушавания. Дори и в разгара на сухия сезон пада умерено количество валежи. Дъждовният сезон трае от октомври до януари с максимум на валежите през ноември – до около 380 мм. На юг климатът е доста по-влажен. Обилни дъждове падат през цялата година, но най-големи са количествата, които падат в периодите април – май (през пролетта) и септември – ноември (през есента). Океанските води около Шри Ланка са постоянно топли с температура средно между 28 и 30°C.

sri lanka forestКакво да не пропускаме? Сред най-големите забележителности в Шри Ланка е старата столица на страната, Анурадхапура, с нейните прекрасни будистки храмове и манастири. Не пропускайте град Сигирия (под егидата на ЮНЕСКО) известен със старата си архитектура и грандиозна 200 метрова скала, извисяваща се импозантно над околността. Будисткият религиозен център Канди от своя страна се гордее с най-зрелищното събитие на острова – фестивалът Есала Перахера. Колоритното събитие се провежда всяка година през юли или август. Градът е известен още като последната столица на кралете и мястото на което ще откриете прословутия “Храм на зъба”. Друга забележителност, която си струва да се посети, е древният град Полонарува. Той е обичана туристическа дестинация и е добре познат сред туристите със своите археологически забележителности. Старият град на Полонарува е под егидата на ЮНЕСКО. Вижте най-доброто от райски красивата природа на този тропически остров. Посетете златните плажове на курортното градче Мириса на южното крайбрежие на Шри Ланка, както и един от най-добрите национални паркове в страната – Яла. Тук ще откриете леопарди, слонове, биволи, маймуни, както и огромно видово богатство от екзотични птици и влечуги.

buddha sri lankaКога да посетим Шри Ланка? Всичко зависи от това дали смятате да прекарвате повече време в северната или в южната част на острова. Ако ще пътувате на юг най-добрият сезон от годината за туризъм е зимният от края на декември до края на март. Това е периодът с най-оскъдни валежи. Ако ще пътувате на север най-подходящи са месеците февруари, март, юни, юли и август.

Как да стигнем там? Шри Ланка е лесно достъпна туристическа дестинация. Международното летище Бандаранайка в столицата Коломбо обслужва многобройни международни полети до различни страни от Азия, Европа и други. Друга алтернатива е да пътувате от Индия до Шри Ланка с ферибот. Линията свързва градовете Тутикорин и Коломбо.

Вътрешни конфликти. След като става независима страна, в продължение на десетилетия Шри Ланка е арена на нестихващи конфликти между синхали (будисти) и тамили (индуисти). Причината е, че тамилите искат да сформират своя независима държава в северната част на острова. Синхалите от своя страна са против това разделение. Вътрешният конфликт на два пъти взима връхна точка. Първият път това се случва през 1983 година, когато избухва гражданската война. Вторият напрегнат момент е потресаващото убийство на президента на Шри Ланка през 1993 година.

sri lanka riverОпасности. Въпреки че като цяло Шри Ланка е спокойна страна, за ваша сигурност е добре да избягвате места, където има протести или демонстрации. Също така, бъдете особено бдителни за цените на стоките и услугите които използвате. Имайте предвид, че понякога цените за туристи са в пъти по-високи от обичайните. Погрижете се за здравето си един – два месеца предварително. В някои части от страната има повишен риск от хепатит А, тифоидна треска и малария. Вашият личен лекар ще ви осведоми какви точно ваксини са ви необходими. Така или иначе, преди пътуване е желателно да се сдобиете с ефективен препарат против комари. Това ще намали опасността от някои заразни тропически болести, които традиционно се предават чрез кръвосмучещите насекоми.