Остров Света Елена

jamestown saint helenaСвета Елена е малък вулканичен остров, разположен в Атлантическия океан на 15° южна ширина. Намира се между Южна Америка и Африка (по-близо е до Африка) и е със статут на британска отвъдморска територия. Заема площ от около 122 кв.км. Островът не е популярно място за туризъм и това е едно от основните му предимства. А тук определено има какво да се види. Най-малкото защото местната природа е непозната и различна за европейците и за всеки би било любопитно да опознае острова.

Остров Света Елена има доста контрастна природа, която варира драматично от голи чукарести скалисти склонове до гъсти дъждовни гори (основно в по-високите и влажни части на острова). Пейзажите са съвсем различни от представата за тропически райски остров. Тук на практика липсват пясъчни плажове, а в по-голямата си част бреговете са скалисти. Целият остров е изпъстрен от дълбоки каньони между които има тесни и продълговати долини. Платата също са характерна черта за релефа на острова.

Столицата на острова е Джеймстаун. Той се намира в северната част на Света Елена и има специфична форма съобразена с особенностите на релефа. Градът е разделен на ръкави, които се разпростират в каньоновидните долини на острова, като от всички страни са заобиколени от стръмните планински склонове. Иначе самият град изглежда толкова британски, че чак не е за вярване. Вървейки по улиците на Джеймстаун буквално ще се почувствате все едно сте се пренесли във Великобритания.

Остров Света Eлена има тропически климат, който се характеризира с приятни температури през цялата година. През зимата, която тук е от юни до септември температурите са идеални – около 22°C. През лятото, което е от януари до към март – април термометрите рядко показват повече от 27 – 28°C. Времето като цяло е по-скоро сухо. Дори и в най-дъждовните месеци валежите рядко достигат до около 30 – 40 милиметра. Климатичните условия в известна степен напомнят на тези на Канарските острови, въпреки голямата отдалеченост на тези острови. По-високите части на острова често са покрити от облаци или мъгла.

Какви дрехи да си носим за туризъм на остров Света Елена? Ако сте решили да пътувате до тази слабо позната и екзотична дестинация най-добре си носете леки летни дрехи без значение по кое време на годината пътувате. Все пак ако искате да се изкачвате в планините си носете и по една връхна дреха и джинси, особено ако ще пътувате през периода на южната зима.

Кога да посетим остров Света Елена? Условията на остров Света Елена са подходящи за туризъм през цялата година, тъй като тук няма периоди с интензивни валежи, както и твърде високи или твърде ниски температури.

Основните забележителности на остров Света Елена са храмът Свети Павел, както и резиденцията на губернатора, наречена Плантейшън хаус. Не пропускайте и връх Даяна, висок 818 метра. Той е най-високата точка на Света Елена и се намира в централните части на острова.