Сейнт Лусия

these rocks are the visit card of sain luciaСейнт Лусия е един от най-красивите острови в света. Разположен сред топлите води на Карибско море, островът притежава прекрасен климат, магически пейзажи и уникална местна култура, в която се усеща силно влияние от Франция и Англия. Сейнт Лусия е символ на екзотика и несравним карибски чар. Като магнит привлича посетители най-вече от Европа и Америка, но също така и от други краища на света.

Географско положение. Остров Сейнт Лусия се намира сред водите на Карибско море в континента Северна Америка. Разположен е в най-източната част на Карибите. Намира семежду 13 и 14° северна географска ширина coral reef of saint luciaи между 60 и 61° западна географска дължина. Някои от най-близките му съседи са Сейнт Винсънт и Гренадини, Мартиника и Барбадос. Сейнт Лусия е част от така наречените Малки Антили. Най-близо намиращата се континентална суша е Венецуела в Южна Америка. Тя отстои на около 340 километра от остров Сейнт Лусия.

sain lucia is a tourist paradiseКлимат. Климатът на Сейнт Лусия е тропичен с високи температури през цялата година. Между най-студения месец (януари) и най-топлия месец (август) разликата в температурите е едва 3-4 градуса. Средната дневна януарска температура е 29°C, а средната дневна през август е 32°C. Има два сезона – сух и дъждовен. Дъждоният сезон трае от април до ноември, което съвпада със сезона на ураганите. Сухият сезон е предпочитан за туризъм, тъй като тогава времето е по-сухо и малко по-хладно (ако 29°C е хладно). През зимното полугодие също така е много по-малка вероятността островът да бъде връхлетян от тропическа буря. Годишните валежи на Сейнт Лусия могат да достигнат до 3000, а понякога дори до 4000 мм.

saint lucia beachРелеф. Сейнт Лусия има много живописен релеф. Най-високата точка на острова се нарича Монт Джими и има надморска височина от 950 метра. Атрактивните релефни форми на този тропически остров са се формирали под влиянието на активна вулканична дейност. Стръмните планински склонове, покрити с гъста тропична растителност напомнят по своята импозантност на планините в бразилския град Рио де Жанейро.

Природа. Заради вулканичния произход на острова, той е покрит с изключително гъсти тропически гори. Причината е, че вулканичната пепел прави почвата много плодородна. Този факт в комбинация с обилните валежи и целогодишно топлото време е превърнал местните джунгли в непроходим лабиринт от растения. Островът е много богат на води. Множество малки реки се спускат с голяма скорост по стръмните склонове към морето. Сейнт Лусия дължи много на разкошните си плажове. Именно те са един от основните мотиви, които водят тук множество платежоспособни туристи всяка година. Някои от плажовете са покрити с тъмен вулканичен пясък, но други са снежно бели и именно те са по-привлекателни и saint lucia caribbean seaпопулярни сред туристите. На запад плажовете са доста по-защитени от ветрове и въздушни маси и по тази причина там водите са доста по-бистри и спокойни. На изток обикновено има много по-големи вълни и природата е доста по-сурова. Най-атрактивни за туристите са западното и северозападното крайбрежие, където се намират най-добрите и харесвани курорти. В централната част на острова се намират много резервати и защитени територии. Кораловите рифове на Сейнт Лусия са много красиви и са задължителни за любителите на гмуркането. Бистрите води на Карибско море правят saint lucia caribbeanизживяването дори още по-вълнуващо.

Населението на Сейн Лусия е приблизително 170 000 жители. Преобладават негри и мулати. Те представляват около 95% от общото местно население. Останалите 5% са съставени главно от преселници от Великобритания и Франция. Официалният език на местното население е английски, но в диалекта се усеща и френско влияние. В столицата Кастри, която се намира на северозападния бряг живеят около 11 000, макар, че селищата на Сейнт Лусия са толкова близко разположени едно до друго, че по-скоро изглеждат като квартали на един и същ град, отколкото като отделни градове и в действителност е много saint lucia is tropical paradiseтрудно да се разбере къде точно свършва едно населено място и къде започва друго.

Икономика. Официалната валута на остров Сейнт Лусия е източнокарибски долар. Основната част от брутния вътрешен продукт се формира от силно развития туризъм и производството на банани. Важна, макар и не толкова, колкото туризма и селското стопанство е също и химическата промишленост. Населението има среден стандарт на живот, който е далеч зад този на развитите страни от Западна Европа и САЩ, но и доста по-висок от този в редица държави по света, например в Африка. Стандартът на живот в Сейнт Лусия може да се сравни най-точно с този на страните от Източна Европа.saint lucia

Интересни факти. *На 22 февруари 1979г Сейнт Лусия получава независимост от Великобритания. *Островът е бил владение първо на Испания, после на Франция, а накрая и на Великобритания. *Днес държавен глава на Сейнт Лусия е кралицата на Великобритания. *Емблема на остров Сейнт Лусия са вулканите-близнаци Питън. *В последните години Сейнт Лусия става едно от най-привлекателните места за закупуване на ваканционен имот. *