Судан

sudan desertСудан е най-голямата страна в Африка и е известен с дългогодишните конфликти, предизвикани по религиозни и етнически причини. Страната е бедна. Голяма част от населението живее много под прага на бедността. Много хора гладуват, а земеделието, което е най-важният отрасъл страда от все по-нарастващата пустиня.

Географско положение, граници и големина на Судан. Судан се намира в североизточните части на Африка. Разположена е приблизително между 3 и 22° северна ширина и между 21 и 38° източна дължина. На север граничи с Египет, на северозапад с Либия, на запад с Чад, на югозапад с Централна Африканска Република,на юг с Демократична Република Конго, Уганда и Кения, а на изток с Етиопия и Еритрея. На североизток Судан има излаз на Червено море. Това е десетата по големина страна в света. Заема площ от 2,505,810 кв.км.

Релеф на Судан. Релефът на Судан е преобладаващо равнинен. Изключения правят платото Дарфур, разположено в agriculture sudanзападните части на страната и планинските райони в най-южната част на Судан около границата с Уганда и Кения. Не далеч от Уганда се намира и най-високият връх – Кинети. Той се издига на 3187 метра над морското равнище. Бреговата линия на Судан е слабо разчленена. Като цяло липсват големи заливи и полуострови.

Климат на Судан. Судан попада в границите на три климатични пояса. Северната половина на страната попада в тропичния климатичен пояс. Времето е горещо и сухо през цялата година. Най-голямата пустиня в света Сахара обхваща голяма част от северен Судан. Типичен град в суданските тропици е Уади Халфа. Той е разположен в близост до граница с Египет и има типичен пустинен климат. Температурите варират от 24°С през януари до 41°С през юни. Нощните температури са около 10°С през зимата, но могат да станат и доста по-ниски. През летните месеци времето е топло дори през ноща – около 25°С.

На юг от Сахара климатът постепенно прелива в субекваториален. Появяват се типичните за Африка обширни саванни местности. Субекваторът също има горещ климат, но валежите са много по-обилни. Има два сезона сух и дъждовен. В най-южната част на Судан климатът е екваториален. Времето е топло през цялата година, а валежите са обилни. Липсва ясно изразен сух сезон. В град Малакал, който се намира в централните части на страната температурите са високи през цялата година. Варират от 31 до 39°С. Има два сезона – сух и дъждовен. Дъждовният сезон съвпада с летните месеци. Заради обилните валежи температурите са малко по-ниски. Зимите са по-сухи и слънчеви и поради тази причина – по-горещи.

live stock breeding sudanВ най-южната част на страната климатът е екваториален. Валежите са обилни почти през цялата година. Отслабват в периода ноември – февруари. Тук температурите са малко по-ниски от субекваториалния пояс. Най-високите отново са през зимните месеци и достигат до около 36 – 37°С, а най-ниски са през лятото (юли и август) – около 30°С. Причината за по-ниските летни температури отново се крие в обилните валежи и намалено слънчево греене през летните месеци. Нощните температури са приятни през цялата година – около 20 – 22°С.

Характерна черта на климата в Судан са пясъчните бури. Те са често явление, особено през летните месеци. Това страховито явление не може да се опише с думи. Стената от пясък в такива моменти буквално поглъща всичко по пътя си.

Води на Судан. Судан е суха страна и като цяло е беден на води. Това се отразява пагубно на селското стопанство и е причина за обезлюдяването на редица райони. Въпреки това през територията на Судан преминава най-дългата река в света – Нил. Равнинният релеф и слабият наклон не позволяват на реката да тече бързо и по тази причина на някои места са се формирали заблатени участъци. На територията на столицата Хартум се срещат двата основни ръкава на тази река – Бели Нил и Сини Нил.

Население на Судан. Судан е дом на около 41,500,000 души. Основни говорими езици са арабски и английски, а основната част от населението се състои предимно от араби и тъмнокожи. В религиозно отношение също се наблюдават значителни различия. От една страна арабите са мюсюлмани, а от друга страна тъмнокожото население се състои от малък процент християни и хора с местни традиционни вярвания. Етническите и религиозни различия са основната причина за продължаващият вече няколко десетилетия нестихващ конфликт в Судан.

Населението на Судан е разпределено много неравномерно по територията на страната. Най-голяма е концентрацията на хора по течението на река Нил. Трите най-големи града в страната на практика са се сляли в едно. Столицата Хартум, Хартум Бахри и Омдурман, който се смята за най-важната туристическа дестинация в Судан образуват заедно столичната агломерация, която има население от около 5,000,000 души. Това е около 1/8 от цялото население на Судан. Други red sea diving sudanпо-важни градове са Порт Судан (500,000 души), Уад Медани, Касала, Вау, Ел Обеид и Хуба.

Икономика на Судан. Икономиката на страната е слабо развита. Основен сектор и най-важен източник на доходи е примитивното селско стопанство, което често понася тежки щети от засушаванията. Памук и сусам са двете най-важни култури. Животновъдството също е важно за местната икономика. Отглеждат се основно овце и кози. Доходите на хората и стандартът на живот са ниски дори и в столицата Хартум! Конфликтите в страната правят положението още по-лошо. Судан направи промени по отношение на своята национална валута. До 2007 година официалната валута на страната беше судански динар, след което тя постепенно беше изтеглена от обръщение и бе заменена със судански паунд.

Туризъм в Судан

Внимание: По-голямата част от Судан се смята за неподходяща за туризъм. Страната страда от дългогодишни вътрешни конфликти. Размириците в Дарфур са доста популярни и са спечелили на Судан славата на опасна дестинация. Предполага се, че най-опасни за туристите са южните и западни райони на страната. Редица държави, в това число Съединените Щати съветват да не се предприемат пътувания до Судан ако това не е наистина наложително! Основната заплаха за туристите в Судан е от отвличане и тероризъм.

Ако все пак сте решили да пътувате потърсете достатъчно информация за това какви документи ще ви бъдат необходими. Не оставяйте нищо на случайността и пригответе всичко необходимо предварително. Препоръчително е ако посетите Судан да направите това като част от група, макар че е възможно да пътувате и като индивидуален турист.

nubian desert africaПриродата на Судан. Судан се намира там, където се срещат две напълно различни лица на Африка. От една страна е сухият и пустинен север на Сахара, а от друга страна са богатите на живот савани на централна Африка и дъждовните гори в най-южната част на страната. По тази причина на територията на Судан могат да се видят практически почти всички основни видове ландшафти, които Африка предлага. Освен местоположението, важна роля играе също и голямата територия на страната. От юг на север през страната протича река Нил. Преминавайки през северните части на Судан, реката разделя пустинята Сахара на две части – Либийска пустиня на запад и Нубийска пустиня на изток. Дългогодишните конфликти в Судан са се отразили доста негативно върху животинския свят. Днес с настъпването на мира в някои части на страната се възстановява постепенно и животинският свят. В други части на Судан обаче положението все още е доста тежко, а природата много страда от това.

Крайбрежието на Судан. Подобно на Египет, около бреговете на Судан има красиви коралови рифове. Те се намират на малка дълбочина, а видимостта под вода е голяма. Подобно на повечето места в Червено море разнообразието от видове тук е значително. За разлика от Египет обаче, тук идват много по-малко туристи. Хотелската база е със значително по-малък капацитет. Едно от малкото места за почивка край морето в Судан е Red Sea Resort. Мястото е изключително непретенциозно. Намира се на около половин час път с автомобил северно от Порт Судан. Морските водите са топли през цялата година. Дори и през януари водата е с температура около 25°С. Red Sea Resort е известен с възможностите за дайвинг туризъм. По тази причина тук бихте могли да намерите цялата ви необходима за гмуркане екипировка. Тукашната обстановка е много различна от тази, която човек може да открие в Европа например. Тук плажовете са празни и е desert womanистинска рядкост да откриете друг човек освен вас.

Културното наследство на Судан. На територията на Судан има следи от човешко присъствие още от древността. Открити са множество предмети, които датират още от каменната ера. Днес те се съхраняват главно в музеите в столицата Хартум. На територията на страната също така се срещат ислямът, християнството и безбройните местни вярвания, които местното население предава от поколение на поколение. За съжаление именно културните различия се оказват един от основните проблеми на местните жители и по тази причина избухват не малко от конфликтите.

Градовете в Судан имат типично ориенталско излъчване. Например в столицата Хартум ще се почувствате сякаш сте не в Африка, ами по-скоро в Близкия изток. Сградите са ниски, имат най-често плоски покриви и са оцветени обикновено в бели, жълти или бежови нюанси. Нови и модерни сгради има, но за сега се срещат рядко. Това са основно сградите на банките и хотелите. Дори и в 5 милионната столица се усеща, че се намирате насред пустинята. Земята обикновено е прашна и песъчлива. На някои места в столицата (а и в другите градове) можете да откриете типични ориенталски пазари, на които стоката се поставя направо върху платнище на земята. По този начин се продават плодове, зеленчуци, ядки и други. Улиците на многомилионната столица са винаги пълни с хора, които сноват напред-назад. Движението затихва sudan infrastructureединствено в жегата на обедните часове, когато се оказва голямо предизвикателство да се покажеш под изпепеляващото африканско слънце. Колите се движат сякаш без да спазват никакви правила за движение и това създава усещане за хаос и безредие.

Провинцията на Судан е рядконаселена. На практика като изключим столицата Хартум и крайбрежието всичко друго остава доста на далеч от туристическите маршрути. Освен че се смята за опасна, провинцията е и доста дива и със слабо развита инфраструктура. През огромни територии в Судан на практика няма прокарани пътища и магистрали, защото пустинята буквално би погълнала с подвижните си пясъци всяко едно такова съоражение. Селата в суданската провинция са изключително откъснати от съвременната цивилизация. Ако беше безопасно да се пътува из страната вероятно за много хора би било невероятно преживяване да осъществят контакт като туристи с местното население. Простият начин на живот кара тези топли и сърдечни хора да се радват на най-незначителни и малки неща в своето ежедневие и да посрещнат с интерес и добродушие чужденците.

Кое е най-доброто време за туризъм в Судан? Най-доброто време от година за посещение на тази гореща тропическа страна е през зимата, най-вече от декември до февруари. Макар че тогава често времето е по-топло все пак ще избегнете летните валежи. Освен това през зимата вероятността за пясъчна буря в Судан е по-малка.

Какви дрехи да си носим? Пътувайки до Судан е добре да се запасите с най-тънките дрехи, които имате. Там времето е savannah sudanдоста горещо през цялата година. Пригответе си подходящи обувки. Инфраструктурата може да е нормална по африканските стандарти, но все пак не очаквайте да е като в Европа или Америка. Освен това може да поискате да отидете на сафари и тогава трябва да сте оборудвани с комфортно и издръжливо облекло и обувки. Вземете си достатъчно слънцезащитен крем, слънчеви очила и шапка.