Швейцария

panoramic view to the Alps SwitzerlandШвейцария се намира в сърцето на Европа. Граничи на юг с Италия, на запад с Франция, на север с Германия, а на изток с Австрия и Лихтенщайн. Има предимно планински релеф, тъй като в по-голямата си част е разположена върху младонагънатата планинска верига на Алпите. Само в крайните северни части на страната, в близост до границата с Германия надморската Matterhorn Swiss alpsвисочина е по-малко от 500 метра. Със своята територия от 41 285 кв.км. това е една от малките по площ европейски държави. Няма излаз на море, но се намира на около 155км от италианските брегове на Средиземно море. Тук ще откриете едни от най-високите върхове на континента – световно известния Матерхорн, висок 4477м, както и Монте Роса, които се издига на 4634м. Швейцария е много богата на води. Из страната са пръснати едни от най-красивите и популярни езера на Европа – Лаго Маджоре (на границата с Италия), Боденското езеро (на границата с Германия), Нюшателското езеро, Женевското езеро, Цюрихското езеро, както и малкото, но много красиво езеро Сен Мориц.

Postcard Landscape swiss alpsШвейцария е популярна с красивата си природа. Назъбени планински върхове, покрити със сняг през цялата година, тучни зелени поляни, борови гори, кристално чисти потоци спускащи се от чукарестите върхове на Алпите с бясна скорост на долу. Това не е някакво клише ами традиционен швейцарски пейзаж. Релефът, който се вижда днес се е формирал под влиянието на нагъвателни процеси в земната кора в съчетание с действието на ледниците. За съжаление, Швейцария е силно засегната от глобалното затопляне. През последните години има поредица от топли зими, което се отразява отрицателно на туристическата индустрия, защото през зимните месеци пада все по-малко Pine trees covered under deep snow in the swiss alpsсняг, снежната покривка е все по-тънка и се премества на все по-голяма надморска височина. Поради тази причина Швейцария е една от страните, които се борат най-много за опазването на околната среда, независимо дали с кампании или със свръх модерни пречиствателни и рециклиращи технологии.

Климат на Швейцария. Швейцария има предимно планински климат, тъй като по-голямата част от територията и е заета от планини. Това означава по-дълга и студена зима с обилни снеговалежи и кратки, хладни лета. На местата обаче, където надморската височина е по-малка страната има много интересен и Zurich is the richest city on the planetспецифичен климат, който е обусловен от интересното и географско положение. Швейцария е разположена точно на границата между умерения климатичен пояс на Централна Европа и субтропиците на средиземноморието. През зимата определено климатът е резултат от студените въздушни маси идващи от север и запад, като това носи понижение на температурите и обилни снеговалежи. През лятното полугодие преобладават въздушните маси от към средиземноморието, които са причина за по-горещите лета в сравнение с останалите страни от умерените ширини. Климатът на Швейцария може да бъде сравнен с този на други две европейски night view to Muttenz Switzerlandдържави – Австрия и България. Швейцария със своите високи планини играе ролята на климатична преграда. Високите над 4000м планини не позволяват на студените въздушни маси идващи от север през зимата да преминат отвъд и да достигнат средиземноморието. От друга страна идващите от юг горещи въздушни маси през летните месеци трудно преминават територията на Швейцария. Тази страна обаче е облагодетелствана от своето географско положение, защото може да се похвали със студена и снежна зима, което е благоприятно за туристическата и индустрия, а също и с прекрасно лято с много топли, дори горещи дни.
http://www.youtube.com/watch?v=7txTHiyPin4

autumn forest in the AlpsЖенева може да се похвали с мек и приятен климат. Средната дневна температура през юли е най-висока и е около 25°C. Температурният минимум е през януари, когато нощните температури са отрицателни, но дневните са около 3 – 5°C. Температурите са по-високи от 18°C от май до септември. Валежите са обилни и са равномерно разпределени през годината. В Цюрих е доста по-горещо от в Женева. Средните дневни температури през юли и август са около 30°C, а в периода декември – февруари са около 10°C. Тук за разлика от Женева валежите не са толкова равномерно разпределени през годината. Има ясно изразен максимум през летните месеци. Тук в сравнение с Женева има Switzerland landscapeпо-голяма денонощна температурна амплитуда. През зимата температурите през ноща могат да паднат до (-10) °C, а през лятото след горещите дни идват доста по-хладните нощи с температури рядко надхвърлящи 10°C. В Лозана валежите са с изразен пролетно есенен максимум. Дневните температурите са от 5°C през Януари до 25°C през юли и август. В столицата на Швейцария Берн температурите през дена са от 2°C през януари до 23°C през август, който е най-топлият месец. Това разбира се са средни величини и не означава, че не става много по-топло през лятото или по-студено през зимната.

mountain view of the Swiss AlpsНаселението на Швейцария е 7 500 000 души. Има четири официални езика – немски, френски, италиански и ретроромански. Освен тях английският е повсеместно говорим като международен бизнес език. Населението на страната е изключително космополитно. Времената в които жителите на Швейцария са били основно от немски, френски и италиански произход отдавна са история. Днес Швейцария е дом на хора от всички краища на планетата, които идват тук за да учат, работят, за да инвестират парите си или просто за да живеят тук. Страната е дом на много знаменитости, които са привлечени от ниските данъци и изключително спокойния начин на живот. В picruresque relief in Switzerlandрезултат от множество фактори като висок жизнен стандарт, високо качество на хранителните продукти, изключително ниски нива на престъпността, по-малкото вредни навици на населението в сравнение с населението на други развити страни по света, по-нисък процент на неграмотност от останалите високо развити държави и много други, днес населението на Швейцария е сред най-дълголетните на планетата.

Икономика. Швейцарската икономика е една от най-развитите, а Швейцария е най-богатата страна в света. Тя има икономика, която е ориентирана към panoramic view to Geneve Switzerlandняколко отрасъла, в които страната влага много и които са я превърнали в това, което е днес. Швейцария е известна със своите банки, висококачествения шоколад, млечните продукти (сирена, кашкавали) и с изключително качествените си часовници. Сериозно перо в икономиката и е също и туризма. Швейцария е една от най-посещаваните страни в света, особено през зимните месеци, когато зимните курорти и ски пистите са пълни с посетители. На територията на Швейцария се намира най-популярният зимен курорт в света – Сен Мориц. Той се намира в южните части на Швейцария в близост до границата с Италия (на около 16км.). the Alps in SwitzerlandРазположен е на брега на едноименното езеро. Намира се на около 1800 метра надморска височина.

Швейцарските градове се славят като едни от най-добрите за живеене в света. Всяка година градове като Женева, Цюрих или Берн попадат на водещи позиции в най-различни международни класации по отношение на качеството на живот по света. Всяка (или почти всяка) класация от това естество обикновено поставя на челно място някой от водещите центрове в Швейцария. И наистина, трудно е човек да си представи красив и подреден град ако не е бил в тази красива страна. В който и град да отидете навсякъде ще почувствате онова странно усещане за свобода и сигурност.Bern is the capital of Switzerland

Транспортната мрежа на Швейцария е много добра въпреки огромните трудности, които причинява високопланинския релеф. С цел улесняване на транспорта дори има прекарани тунели под Алпите. Самата Швейцария няма море, но това по никакъв начин не пречи на много швейцарци през летните месеци просто да се качат в колатра си рано сутринта и да са на някой от плажовете в Италия или на френската ривиера още по обяд, като това е валидно особено за жителите на южна Швейцария. 290км е разстоянието от Женева до Ница и Монако, а 327км е разстоянието от Цюрих до Средиземно море в Италия. Сами разбирате, че за транспортна мрежа с качеството на view to the lake of Geneveтази в Швейцария това разстояние е незначително.

Швейцария не е член на Европейския съюз, защото след референдум стана ясно, че населението на страната не желае тя да влиза в общността. Швейцария спазва успешно политика на неутралитет.