Тайланд

Тайланд се счита за една от водещите в света туристически дестинации. Най-известните имена в страната са това на столицата Банкок, най-важният град на тайландския север Чанг Май, динамичният курортен център Патая, както и заливът Пхангнга, известен с островите Фи Фи и Пукет, провинция Краби, както и красивият остров Ко Самуи, разположен сред водите на Сиамския залив. Забележителностите на Тайланд са многобройни и са разпиляни във всички краища на страната. Те привличат хора с различни интереси. Независимо дали сте романтици, авантюристи, любознателни или просто търсите място за почивка, Тайланд ще ви предложи всичко от което се нуждаете.

Тайланд заема площ от около 514 311 кв.км. и по територия е съизмерим с повечето големи държави в Европа. Ако Тайланд беше европейска страна, той щеше да е четвърти по големина след Русия, Украйна и Франция. Намира се на полуостров Индокитай в Югоизточна Азия и разделя Индийския от Тихия океан чрез полуостров Малака. На северозапад граничи с Мианмар, на североизток с Лаос, на изток с Камбоджа и на юг с Малайзия. На югозапад се намира Андаманско море, а на югоизток е Сиамския залив.

krabi thailandСледите от човешко присъствие показват, че земите на днешен Тайланд са заселени от поне 40 000 години. Страни с удивително богата култура като Китай, Камбоджа и Индия са оказали силно влияние в този район, правейки Тайланд една от най-колоритните държави в света. Началото е поставено когато през 13 век няколко малки държави останали след разпадането на Кхмерското кралство се обединяват, формирайки кралство, наречено Сукотай. То се намирало в поречието на пълноводната река Йом. През 14 век кралство Сукотай се обединява с по-влиятелното и силно съседно кралство, наречено Аютая и така постепенно младата държава, известна като Сиам, започнала да увеличава своята територия, сила и влияние. През вековете Сиамското кралство се развивало значително, а неговите земи сякаш били благословени. Страната останала единствената в Южна и Югоизточна Азия, която избегнала колониализма. Заключено между двете велики империи, Англия и Франция, кралството останало свободно и продължило да развива необезпокоявано своята икономика, култура и търговия. То играело ролята на естествена бариера между завладените от Англия и Франция територии. Кралството запазило името Сиам до първата половина на 20-ти век. На 23 юни 1939 година страната била преименувана на Тайланд. През периода 1945 – 1949 кралството върнало временно старото си име Сиам, след което отново, но този път окончателно, било преименувано на Тайланд.

Богатото минало и култура на страната са се отразили върху нейния цялостен облик и архитектура. Независимо дали пътувате в големи градове като Банкок и Чанг Май, посещавате популярни туристически дестинации като Патая, Краби, Ко Самуи и Пукет, или пътувате из провинцията, традиционната тайландска архитектура, грандиозни храмове и великолепни статуи са навсякъде. Тайландската архитектура се отличава с доста характерно оформление на покривната част на жилищните сгради и храмовете. Най-отличителната черта са заострените покриви с леко извити стрехи. Тайландската архитектура представлява смесица от далекоизточни форми с едва доловим фин нюанс от Европа.

Тайланд има население от около 69,5 милиона души, 8,3 милиона от които живеят в столицата Банкок. Около 95% от населението на страната са будисти по традицията теравада. Останалите 5% се състоят от различни религии, основно християнство и ислям. Толерантното отношение на местните жители към чужденците е превърнало Тайланд в пъстро и мултикултурно общество. Основната етническа група в страната са тайците. Те представляват около 80% от общото население. Освен тях тук живеят много китайци, малайци, кхмери, както и значителен брой европейци. Европейските преселници идват тук по много различни причини. Повечето от тях са привлечени от екзотичните пейзажи и топъл климат. Други се преселват в страната поради подобряващите се бизнес възможности след 80-те години на 20-ти век. Също така, хиляди хора, особено от богатите страни в Западна Европа и Северна Америка, идват тук след като се пенсионират, защото жизненият стандарт в Тайланд е по-нисък и това им позволява да получат по-голямо количество стоки и услуги срещу парите си. Особено известен в това отношение е град Чанг Май, често наричан до някъде на шега, до някъде на сериозно “световната столица на пенсионерите” заради огромния брой хора от третата възраст, които се заселват тук за постоянно.

bangkok night skylineТайланд има целогодишно топъл климат и попада в пределите на два климатични пояса. По-голямата северна част има горещ субекваториален климат с два различни сезона – сух и дъждовен. Температурите през годината варират от 28°C до 36°C. Южните части от Тайланд, и по-специално полуостров Малака, имат постоянно топъл и много влажен екваториален климат. Разликата в температурите е по-малка и варира най-често между 31 и 33°C. Характерна черта за времето в Тайланд са мусоните, които са причина за дъждовния сезон, но също и за продължителните засушавания. Поради климатичните особености активният туристически сезон продължава от началото на ноември до края на март. Това е най-сухата и благоприятна за пътуване част от годината. Не случайно много хора предпочитат да посетят Тайланд именно по време на коледните и новогодишни празници. Дъждовният сезон се счита за периодът с най-неблагоприятни условия, особено края на лятото и началото на есента. Октомври е месецът с най-обилни валежи в по-голямата част от страната и по тази причина се счита за най-неатрактивната част от годината за туризъм в Тайланд.

Пейзажите на тази екзотична тропическа страна са много разнообразни. На юг се намира полуостров Малака. Той обхваща около 20% от площта на страната и е покрит с гъста вечнозелена екваториална гора. Островите край брега на полуострова също са изумрудено зелени. На север се намира обширното плато Корат. То обхваща сърцето на Тайланд. Има малка надморска височина, най-често около 200 метра и по-сух климат. Тъй като попада в субекватора, тази част от Тайланд е заета от обширни савани, които през сухия сезон се обагрят в жълти и златисти нюанси. На запад от платото Корат се простират влажните долини по поречието на река Чао Прая. Тук се намират едни от най-плодородните части на Тайланд и някой от най-обширните оризища. В най-северозападните части на страната, не далеч от границите с Мианмар, се намират последните разклонения на Хималаите. Там се издиха най-високият връх в Тайланд – Дои Интханон, висок 2565 метра.

Милиони хора посещават Тайланд заради неговата природна красота и смайващо биоразнообразие. Природното богатство на страната се съхранява в границите на 102 национални парка, 12 от които морски. Тайланд е дом на повече от 280 вида бозайници, което е приблизително 1/8 от всички видове бозайници, които живеят днес на нашата планета. Най-известни видове животни в страната са азиатски слон, тигър, бивол, леопард, сиамски крокодил (по-дребен от африканския), питон и много други. Растителното многообразие в Тайланд е също разтърсващо. На територията на страната се срещат повече от 10 000 вида растения, а между 20 и 25% от площта и е заета от дъждовни гори. Сафари сред дивата природа на Тайланд е едно от най-вълнуващите преживявания, които можете да имате в тази страна. Разходка сред непроходимата джунгла на гърба на слон, посещение на крокодилска и пеперудена ферма, както и наблюдение на екзотични птици в естествената им среда са все приключения, които не бива да пропускате.

Крайбрежията на Тайланд са основната туристическа дестинация в страната. Те са сред най-живописните в Азиатско-Тихоокеанския регион и са осеяни с великолепни плажове. Близо до брега, особено в Андаманско море, са разпиляни хиляди малки райски острови. Крайбрежните райони на Тайланд са сред най-добрите места за гмуркане в света, защото притежават всички необходими предпоставки за целта. Водите около брега са много чисти и прозрачни, а под повърхността ще откриете поразителни коралови рифове. Температурата на морската вода е висока и почти без промяна през цялата година, варирайки между 28 и 30°C. Перлата на тайландското крайбрежие е заливът Пхангнга. Тук се намират водещи туристически центрове като Пукет, Краби и островите Фи Фи.

ayutthaya thailand historical siteКрайният север на Тайланд е уникален в природно и културно отношение. С развитието на град Чанг Май, наричан културната столица на Тайланд, тази част на страната обещава да се превърне в популярна туристическа дестинация. Свежестта и красотата на планините в Северен Тайланд ще ви покаже защо местните жители изпитват такова уважение към природата и винаги търсят хармония със света, който ги заобикаля. Освен с природните дадености и многобройни културни паметници и храмове, тази част от Тайланд е известна също и с културата на дълговратите жени. Тази традиция предизвиква нескрит интерес в многобройните посетители, но също и доста противоречия. И докато за едни хора носенето на тези пръстени е символ на красота, други приемат този обичай като нещо, което наранява и деформира човешкото тяло. Счита се, че туристическата индустрия като един от най-важните отрасли в района стимулира местните хората да поддържат тази традиция.

Нощният живот в Тайланд е сред най-бурните в света. Столицата на страната Банкок може да се похвали с наистина смайващо разнообразие от развлечения. Ресторанти, нощните клубове и барове изникват буквално на всяка крачка. Препоръчително е да посетите ресторанти, които предлагат традиционна тайландска кухня. Ако избирате внимателно можете да попаднете на място, което освен удоволствието от вкусната храна ще ви предложи и тематични представления с тайландски танци и фолклорни елементи. Патая и Пукет са извесни с бурните си плажни партита, които продължават до зазоряване. Те са всичко друго, но не и скучни и са придружени от много музика, танци и всевъзможни алкохолни и безалкохолни напитки.

По отношение на храната не се безпокойте. Тайландската кухня е една от най-богатите и разнообразни в света, така че без значение колко сте придирчиви винаги можете да откриете нещо, което да ви хареса. Известна е с комбинацита на различни вкусове и аромати. Тук често се съчетават сладко, кисело и люто и всичко това в едно ястие. Най-популярната храна в Тайланд е оризът. Тук са известни хиляди сортове ориз, както и хиляди начини да бъдат сготвени. Страната е известна със зашеметяващото си разнообразие от морски специалитети. Водите около Тайланд са изключително богати на риба и това е превърнало морските дарове в неизменна част от местната кухня. Някои от най-атрактивните ястия в местната кухня са пържен ориз, том юм гунг (вид изключително популярна местна супа със скариди, гъби и лимонена трева), пад тай нудълс с пилешко месо, както и салатите от зелено манго или папая.

Как да стигнем до там? В Тайланд има множество международни летища с добра репутация. Освен столицата Банкок в страната има множество градове и острови, които обслужват полети до дестинации от целия свят. Такива са летищата на Чанг Май, Патая, Пукет, Краби, Ко Самуи и много други. Тайланд е считан за отдалечена туристическа дестинация. Директен полет от Лондон до Банкок трае между 12 часа и 30 минути и 13 часа, а полет от Ню Йорк до Банкок е между 17 и 18 часа.

Облекло. Пътувайки до Тайланд трябва да обърнете голямо внимание на облекото. Времето в по-голямата част от страната е много топло и влажно през цялата година. По тази причина е препоръчително да се сдобиете с достатъчно проветриви и леки дрехи от естествени материи. Слънцето тук е доста силно през цялата година, така че светлите нюанси са за предпочитане. Не забравяйте да вземете и силен слънцезащитен крем. Носете си удобни спортни, но също и леки отворени обувки.

Валута. Официалната валута в Тайланд е тайландски бат. Препоръчително е винаги да разполагате с местна валута в брой и да не разчитате единствено на кредитни карти, освен ако не желаете да пропилеете част от парите си за комисионни. Най-лесно, бързо и изгодно е да обмените евро и щатски долари. Що се отнася до цените в Тайланд, те може би ще ви се сторят изненадващо ниски, особено в сравнение с големите и скъпи градове на Европа и Северна Америка. Тук сред райската природа човек може буквално да се почувства като цар и да се порадва на живота без да изхарчи голяма сума пари. Така например двама души биха могли да се нахранят в не скъп ресторант срещу скромната сума от 3 евро. Приблизително толкова струват и две чаши кафе.

Опасности. Ако се намирате в някой от големите градове на Тайланд избягвайте бедните квартали и съмнителни нощни клубове. Когато се озовете сред тълпа от хора не изпускайте от поглед портфейла и ценностите си. Хората в Тайланд като цяло са сред най-милите и учтиви в света, но след залез слънце, особено в тъмните улички на големите градове като Банкок бихте могли да си навлечете беля. Внимавайте с така наречените лейди бойс. Това са момчета изглеждащи като момичета и за повечето европейци са трудно различими. Преди да пътувате посетете вашия личен лекар и го попитайте дали е необходимо да си направите някакви имунизации и как да пътувате безопасно, а също и как да се предпазите от тропически болести като малария. Имайте предвид, че Тайланд е тропическа страна и тук се срещат болести и паразити, които са сравнително непознати в умерените ширини. Друга опасност в Тайланд са дивите животни. Тук се срещат голямо разнообразие от отровни змии и насекоми, както и от едри хищници. Ако искате да се чувствате в безопасност сред дивата природа най-добре пътувайте с опитен екскурзовод.