Того

Того е малка страна с площ от 56 785 кв.км. Има специфична форма, силно издължена в посока от север на юг. Разположена е в Западна Африка, между пустинята Сахара и брега на Гвинейския залив. На запад граничи с Гана, на изток с Бенин, на север с Буркина Фасо, а на юг има малък излаз на Атлантическия океан. Страната е бивша колония на Франция. Получава независимост през 1960 година.

togo africaПрирода. Въпреки малката си площ, Того има изключително разнообразна природа. На юг, където климатът е по-влажен, страната е покрита с гъсти субекваториални дъждовни гори. На север, където времето през годината е като цяло доста по-сухо, дъждовните гори постепенно се разреждат превръщайки се в тревисти савани. Того има разнообразен релеф. Едноименната планина Того пресича страната в посока югозапад-североизток от Гана към Бенин. Най-високият връх се намира в югозападната част на Того. Нарича се Агу Бауман и е висок 986 метра. Както повечето страни в Африка, Того има много богат животински свят. Страната е известна с големите си популации от зебри и слонове. Тук се срещат още хипопотами, крокодили, както и огромно разнообразие от антилопи. Того е дом на повечето големи африкански котки, най-известни от които лъвове, леопарди и гепарди. Срещат се още чакали, хиени и много други едри бозайници.

Крайбрежие. Крайбрежието на Того има дължина около 56 километра. В по-голямата си част то е заето от красиви и обширни плажове с фин златисто-оранжев пясък. Бреговата линия е като цяло лишена от полуострови и заливи. На места брегът е осеян с множество кокосови палми, които придават екзотично тропическо усещане. Тук се намира столицата на страната, Ломе.

Климат. Того има горещ субекваториален климат със сезонни валежи. На север към Сахара климатът е по-сух, а на юг в посока към океанското крайбрежие – по-влажен. Въпреки това валежите които падат над Того са в по-умерени количества в сравнение с други държави със субекваториален климат в Субсахарска Африка. Средните дневни температури са постоянно високи и варират между 28°C през дъждовния сезон и 33°C през сухия сезон. Нощите са топли с приятни температури от около 23°C през цялата година.

Население. През 2013 година населението на Того е приблизително 7,154,237 души. Най-голям град е столицата Ломе, чиято агломерация надхвърля 1,5 милиона души. Населението на страната е етнически разнородно. Еве и кабие са двете най-големи етнически групи в страната. Официален език е френски, а езициите еве и кабие, наричан още кабре, са признати за официални езици през 1975 година и днес са разпространени наравно с френския. Най-широко разпространените религии в страната са католицизъм (около 45%), местни традиционни вярвания (около 41%) и ислям (приблизително 14%).

togo africa lionИкономика. Населението на Того има нисък жизнен стандарт, а бедността е масово явление. Четири на всеки пет местни жители са заети в селското стопанство. Отглеждат се тропически плодове, кафе и какао, царевица, маниока, ямс и други традиционни за Африка култури. В крайбрежните райони на страната е силно развит риболовът. Важен сектор за икономиката е също добивът на фосфат. През последните години Того възлага големи надежди за развитието на сектора на услугите, особено на туризма.

Кухня. Националната кухня на Того е доста богата и съчетава кулинарни традиции от Франция и африканския континент вплетени в невероятно вкусни рецепти. Тя е изградена на основата на натурални местни продукти като царевица, касава, ямс и ориз. Прясната риба е нещо което присъства на местната трапеза доста често. Ароматни билки и подправки се използват много внимателно и с мярка, макар че някои ястия са малко люти. Към повечето гозби се поднасят вкусни и разнообразни сосове.

Какво да опитаме докато сме в Того? За да усетите традиционния вкус на Того трябва да опитата фуфу – ястие с гъста и лепкава консистенция, което се приготвя от ямс или касава. Има приятен лек вкус и е характерно за страните от Западна Африка. Опитайте също кускус с фъстъчен сос. Опитайте чаша палмово или още по-интересно – бамбуково вино. Ако искате да си похапнете нещо сладко в традиционен местен стил тогава е най-добре да спрете избора си на може би най-топичния за страната десерт – печени банани с куркума.

Забележителности. Започнете своето пътешествие в Того от Ломе. Сърцето на тази оживена и колоритна столица е Големият пазар (Grand Market). Мястото е уникално и носи автентичния и неподправен дух на този голям африкански град. Не далеч от тук се намира красивата градска катедрала, която през 1985 година била посетена от самия папа Йоан Павел II. Важна спирка на пътя на всеки турист трябва да бъде Националният музей на Того. Това е интересно място което ще ви доближи до същността на местната култура и история. Отделете малко време и на Паметника на независимостта, който се извисява величествено в самото сърце на града. И преди да се отправите към вътрешността на страната не пропускайте поне за малко да се насладите на огромната плажната ивица на Ломе. Въпреки това е по-добре, ако желаете да се изкъпете в морето и да се попечете на слънце, да се отправите към някои от по-тихите, спокойни, чисти и безопасни плажове извън пределите на големия град. Едни от най-големите забележителности на Того обаче, са разположени далеч извън столицата на страната. Най внушителното място в Того и символ на страната е районът Котамаку, който местните наричат “Земята на Батамариба”. Мястото е известно със своите изключително ниски и построени от кал къщички. Намира се в северната част на страната и е под егидата на ЮНЕСКО като част от световното културно наследство. След като веднъж сте пристигнали в северните части на Того не бива да си тръгвате преди да се насладите на прекрасната дива природа. А най-доброто място за това е малкият резерват за диви животни Саракава. Сред чудесата на природата тук е също и водопада Аклова, който се намира в дебрите на тропическата джунгла, далеч от всякаква модерна цивилизация.

Кога да посетим Того? Най-подходящото време за туризъм в Того е през сухия зимен сезон от ноември до март, както и през месец август, който също се радва на относително сухо и приятно време.

Как да стигнем до Того? Най-лесният начин да стигнете до Того е със самолет от летище Шарл Дьо Гол в Париж или през европейската столица Брюксел. Редовни полети до международното летище в Ломе се извършват също така и от повечето съседни страни в Западна Африка. Когато вече сте в Того придвижването от една точка до друга би трябвало да бъде бързо и лесно, тъй като местната инфраструктура е сравнително добра, а двете най-отдалечени точки в страната са на малко повече от 500 километра една от друга.

Опасности. В сравнение с много други африкански страни, Того се счита за спокойна и безопасна туристическа дестинация. Местните жители са изключително топли и приятелски настроени хора. Разбира се, подобно на всеки друг голям град, столицата Ломе крие своите рискове. За да избегнете опасности докато сте в града е препоръчително да избягвате да излизате късно вечер, да внимавате с местата които посещавате, а също и да не носите твърде скъпи и привличащи вниманието дрехи или бижута.

Рискове за здравето. Преди да пътувате до Того задължително се консултирайте с вашия личен лекар тъй като в страната съществува завишен риск от заразяване с редица заболявания. Того попада в една от областите в света с най-висок риск от заразяване с малария. Задължително си намерете добър репелент и не излизайте на вън без да нанесете от него върху кожата си. В страната има също така и доста завишен риск от заразяване с менингит, тифоидна треска, хепатити А и Б и други заболявания. Много е високо разпространението на болестта СПИН.