Тунис

camel sahara desert tunisiaТунис е страната с най-красивите плажове по африканското средиземноморско крайбрежие. Ако сте избрали тази дестинация за следващата си ваканция със сигурност ще има какво да видите. Тунис има площ от 163 612 кв.км. и по това прилича повече на по-малките европейски държави, отколкото на страните с огромна територия, които преобладават в северната част на африканския континент. Населението на Тунис е около 10,5 милиона души, което я прави сравнително гъсто населена в сравнение със своите съседи.

Най-гъсто населени са предимно североизточните части на страната. Там се намират и най-важните туристически центрове към които вие най-вероятно ще се насочите. Столицата Тунис, Бизерте, както и световно известните курорти Монастир, Хамамет и разбира се перлата на тунис – Джерба.

el djem roman ruines tunisiaКак да стигнете до Тунис? В случай, че сте решили да организирате сами пътуването си до Тунис, ето ви малко полезна информация: Тази средиземноморска страна се намира на две крачки от Европа и по тази причина пътуването до тук не е скъпо и не трае дълго. Имайте предвид, че Тунис се намира само на около 140 километра от бреговете на италианския остров Сицилия. Международни летища има в столицата Тунис (Tunis Carthage International Airport), както и в най-големия курортен център Монастир (Habib Bourguiba International Airport). На около половин час път с кола северозападно от Монастир има още едно международно летище – Enfidha – Zine El Abidine Ben Ali International Airport. Международни летища има също в градовете Джерба (тук се намира Djerba Zarzis Airport), в Сфакс (Sfax – Thyna Airport) и в Гафса (Gafsa-Kasar International Airport). Освен със самолет, до carthage tunisia ruinesТунис може да пътувате и с ферибот от Италия. Ферибот до Тунис пътува от Генуа, Чивитавекия (не далеч от Рим), както и от Салерно (близо до Неапол). Фериботна връзка има също от Ливорно, Палермо и Трапани (последните два града са на остров Сицилия. Освен Италия, Малта и Франция също разполага с редовна фериботна линия. Френската връзка е между градовете Марсилия и столицата Тунис. Фериботните връзки са като цяло със столицата, но има и изключения. Например фериботът, който тръгва от Трапани (Сицилия), пътува също и до тунизийския град Сауса. По тази причина до Тунис може да се стигне и с кола. Изобщо, Тунис е една от най-лесно достъпните африкански страни, което е резултат от огромния интерес на милиони европейци към тази красива страна. Последните няколко години Тунис е в топ 10 на най-атрактивните туристически дестинации на пазара в Европа.

Тунис е наистина една великолепна страна, съчетание между carthage portspuniques tunisiaромантични пейзажи, интересна история, богата култура, приключенски дух и един наистина прекрасен климат. Нека да започнем от времето, защото то вероятно е един от основните фактори за една пълноценна почивка. Тунис се намира на границата между субтропичния и тропичния климатичен пояс. Средиземноморската част на Тунис има дълго и горещо лято, а зимата е кратка, мека и влажна. От април до ноември времето е топло, дори горещо. Максимумът на температурите е през юли и август – около 32 – 33°C. Разбира се, температури над 40°C са нещо обичайно, макар и да не са ежедневие. Зимата е много мека, а най-студен е януари. Тогава термометрите показват средно около 15°C. В слънчеви и ясни дни обаче, дори и през януари лесно може да стане 20 – 25°C. И el jem historical monument tunisiaвсе пак не забравяйте, че тогава е зима. Ако пътувате през този период си носете някоя по-топла връхна дреха. Тунис е много добро място за плаж и морски туризъм през пролетта и есента. Април, май, октомври и ноември са месеци, в които бихте могли да си прекарате чудесно на плажа в Тунис. Тогава времето не е много горещо, но температурите така или иначе са над 20°C. Всъщност местният климат доста напомня на този в Кипър. Тунис е една от така наречените близки есенни дестинации за европееца. Дори и да пътувате в разгара на лятото ще направите добре ако си вземете връхна дреха за всеки случай, защото тук се усеща влиянието на пустинята Сахара, а както е известно пустинните нощи са доста хладни.

Тунис разполага с прекрасни курорти. Хамамет, Монастир и Джерба не се нуждаят от реклама. Вgateway of sahara desert tunisia Джерба се усеща контактът между пустинята и Средиземно море и това прави атмосферата много екзотична. Пясъкът на плажа е светъл бежов, а растителността е оскъдна. Тук ще видите основно финикови палми и жълто бежова суха земя. В подобна атмосфера разходката с камила покрай брега си е направо задължителна. В тукашната жега вероятно няма да се учудите, че хотелският басейн е най-атрактивното място и всеки гледа да прекара времето си около него. Джерба се намира на около час път от границата с Либия и това е най-горещият и слънчев морски курорт на Тунис. Монастир е по-популярен и доста по-претрупан с туристи. За сметка на това има повече зеленина и тревни площи, които се поливат редовно за да запазят свежестта си.

mediterranean coast of tunisiaТунис разполага с прекрасна природа, която ще ви бъде много интересно да разгледате. Северната част на страната е заета от последните склонове на Атласките планини, които постепенно се спускат към Средиземно море. Южната част на страната има много по-малка надморска височина. Някои области дори са заети от депресии, които са разположени под морското равнище. Тези депресии се намират основно в централните части на Тунис и са запълнени от солени езера. Тук се намира и най-голямото солено езеро в цяла Северна Африка – Шот ал Джарид. В южните части на Тунис ще можете да се насладите на красотата на пустинята Сахара. Пейзажите са дори по-романтични от това, което сте виждали по телевизията и по страниците на лъскавите туристически списания. Причината е, че тук на място ще усетите чувството за необятност, свобода и безкрайност, което дори и the tunisian architecture remain to the greek architectureнай-добрата снимка не може да пресъздаде напълно. Пясъчните дюни първоначално се разнообразяват тук-там от някой друг оазис, заобиколен от финикови палми, но постепенно пейзажът става все по-див и остава единствено пясъкът. Бихте могли тук на място да се позаинтересувате какви са възможностите да отидете на екскурзия с камили в пустинята. Това би било наистина голямо приключение. Сравнително малката площ на Тунис дава възможност да обиколите цялата страна за сравнително кратко време, но за тази цел ще ви се наложи да наемете автомобил. Е, разбира се, едва ли ще съумеете да видите съвсем всичко, което си струва, но все пак ще успеете да посетите основните забележителности ако разполагате с поне две седмици. Ето и някои места, които е добре да не пропускате:

the beach of yasmine hammamet tunisia– В местността на нос Рас ал Абиад се намира езерото Ичкеул. То е обявено за национален парк, тъй като е от изключителна важност за мигриращите от Европа през зимния сезон птици. В местността на езерото зимуват стотици видове. Освен езерото, националният парк включва и околните блатисти местности. Околността е под закрилата на ЮНЕСКО, тъй като е обявена за биосферен резерват. Местният пейзаж много се променя през различните части от годината. През зимата валят обилни дъждове и нивото на водата се повишава заради вливащите се в езерото реки. През лятото обратно – времето се засушава, а нивото на водата чувствително пада. Както вече споменахме, на 17 – 18 километра от езерото ще видите нос Рас ал Абиад – това е най-северната точка на Тунис и на континента Африка. На север от тук е Европа.

– Руините на Картаген са много впечатляващи и не бива да ги пропускате. Те се един от overcrowded beach in tunisiaнай-значимите исторически паметници по Средиземноморието. Останките от този велик град са разположени до самия бряг на Средиземно море в столицата Тунис. Колони, амфитеатри, дебели каменни зидове – всичко това ще ви върне хилядолетия назад. Освен останките от това древно наследство, от тук се разкрива и прекрасна гледка към града.

– Соленото езеро Шот ал Джарид е едно от най-впечатляващите места в Тунис. Намира се в централните части на страната. Водите му на места при подходящата светлина изглеждат странно розови, а там където видата се е изпарила, върху жълтия пясък са останали бели солни следи. Чувството тук е все едно сте попаднали насред Долината на смъртта. На където се обърнете се вижда жълта и изпепелена от слънцето земя. Само към хоризонта се виждат по-значителни релефни форми. Тук-там има някоя изоставена лодка, която просто е засъхнала насред пясъка.

traditional market street in tunisia– Национален парк Сиди Тоуи е място, което може да въздейства много емоционално на някои хора. Това е едно от местата в света, които в резултат от активно земеделие били превърнати в пустиня. Местната растителност била почти напълно унищожена. След обявяване на мястото за национален парк местната природа започва да се възстановява учудващо бързо. Мястото е емблематично с това, че то е едно от многото такива области в света, където човешката дейност е довела до унищожение.

– Най-високата точка на Тунис е връх Джебел Шамби. Разположен е близо до границата с Алжир. Висок е 1544 метра и е сред малко места в тази страна, на които през зимата пада сняг. Растителността в района е иглолистна, но не е много гъста. Мястото е добро за любителите на катеренето, но имайте предвид, че тази местност остава малко изолирана от основните туристически райони в страната.

– Колизеумът в Ел Джем е впечатляващ. Той поразително напомня на колизеума в Рим. Тази tunisian architectureструктура е изключително добре запазена и днес хилядолетия след своето построяване, тя още смайва със своята красота и изящество. Мястото е лесно достъпно. Намира се на около половин час път от Монастир и Хамамет и по тази причина обикновено тук има доста туристи.

– Задължително отделете време за да се разходите сред някои от местните пазари. Най-колоритният пазар в столицата Тунис е може би пазарът в Медина. Тук ще откриете дрехи, подправки, килими, ароматни масла и какво ли още не на едно място. На пазара най-силно се усеща арабската атмосфера. Всичко е шарено и всеки се опитва да ти привлече вниманието. Отношението на хората тук е толкова лично, че това често смущава посетителите, които идват от северните европейски страни и не са свикнали да влизат в толкова близък контакт когато пазаруват. Тук буквално ще се почувствате все едно днес пазарът е отворил врати специално за вас.

tunisian marketПо време на престоя ви в Тунис със сигурност ще ви направи впечатление силната прилика между архитектурата тук и тази в Гърция. Интересно е сходството между белите варосани къщи с плоски тавани и сини прозирци. За миг ще помислите, че наистина сте попаднали в Гърция. Това не е случайно – Тунис е попил доста от културата на много европейски страни, в това число Испания, Гърция, Франция и Италия. Това допринася за местното културно богатство и разнообразие. Евреите си имат своя общност тук. Тунис не познава проблеми межди арабите и евреите, които живеят в страната.

Тунис със сигурност не е сред най-изисканите и скъпи туристически дестинации в света, но ако сте отворени за нови преживявания може да ви даде наистина много и като природна красота и като културно богатство.

http://www.youtube.com/watch?v=ylm0VIwE-Hk