Кушадасъ, Турция

promenade kusadasi turkeyКушадасъ е обичана туристическа дестинация за жители от цяла Европа, но най-вече от северните части на континента. Топлият климат, многобройни атракции, красиви плажове и несравнимото усещане за ориент могат да направят този малък егейски град истински рай за туристите. Някои от чужденците са впечатлени от местната екзотика и непринуденост до толкова, че се възползват от атрактивните предложения на пазара за недвижими имоти и остават тук през цялата година.

Географско положение. Кушадасъ се намира на западното крайбрежие на Турция. Разположен е в централната част на обширен залив на 37° северна географска ширина и 27° източна дължина. Това е един от най-известните турски курорти и най-популярното kusadasi turkey old architectureмясто за почивка на турското егейско крайбрежие. Намира се на по-малко от час път южно от четири милионния Измир и неговото международно летище. На около 18 километра от Кушадасъ се намира гръцкият остров Самос. Той се вижда доста добре, особено в ясно време.

Климат на Кушадасъ. Кушадасъ попада в субртопичния климатичен пояс. Зимата е кратка, мека и влажна. От началото на декември до края на февруари температурите са подобни на тези в останалата част от Средиземноморието – между 10 и 15°C. Пролетта започва рано. Още в началото на март термометрите вече показват над 15°C, а през април вече и над 20°C. Лятото е дълго, горещо и сухо. Продължава приблизително от средата на април до края на октомври. Температурите в този период са между 22 и 32°C, като най-горещо е през втората половина на юли и първата половина на август. Валежите са оскъдни. От юли до септември вероятността да завали е незначителна. Най-дъждовните месеци в годината са съответно декември и януари. През зимата е възможно да се формира тънка и нетрайна снежна покривка, но това все пак се случва изключително рядко.

beach kusadasi turkeyПрирода. Природата в околностите на Кушадасъ е типична за субтропиците. Виреят главно средиземноморски видове – цитрусови дървета, маслини, иглолистни видове и различни видове палми. На места растителността е по-рядка и има открити тревни пространства, на които виреят само храсти. Бреговата линия в околностите на града е разчленена. Има множество малки заливчета и полуостровчета. Релефът около Кушадасъ е доста живописен. Редуват се равнини и планини, пясъчни плажове и скалисти брегове. В близост до курорта се намира планинският полуостров Дилек. Голяма част от него е покрита с гора, а тук-там има спокойни малки плажчета, на които човек може да намери усамотение. Заради красотата си голяма част от полуострова е обявена за национален парк.

Население на Кушадасъ. Населението на Кушадасъ и неговите околности е приблизително 65 000 души. През лятото малкият и спокоен туристически град обаче става много по-голям не само заради стотиците хиляди хилядите туристи, които пристигат тук, но също и поради стичащият се поток от хора, които търсят работа в туристическата индустрия. Като цяло населението на Кушадасъ винаги е било еднородно. Оказва се обаче, че през последните години все повече се увеличава броят на чужденците, които се остановяват тук за постоянно. Тенденцията да се купуват имоти по Средиземноморието не е подминала и Турция. Тук цените все още не са високи, а природата и топлият климат са подмамващи. И тук както е по останалите части на Средиземно море интересът е основно от страна на жители на северните страни – англичани, германци и руснаци.

cruis ship kusadasiИкономика. Кушадасъ се намира в една от най-развитите в икономическо отношение части на Турция. Тук на Турската ривиера водеща разбира се е туристическата индустрия. Малки и големи хотели, ресторанти, нощни заведения, търговия и най-различни видове услуги имат за цел да задоволят търсенето основно от страна на чуждестранните и местни посетители. Освен туризма и търговията с много голямо значение е и пазарът за недвижими имоти, който е обект на интерес не само за чужденците мечтаещи да живеят на брега на Средиземно море.

Туризъм в Кушадасъ

ephesus kusadasiКушадасъ разполага с атрактивни плажове, а най-известен и посещаван е Лейдис Бийч. Плажната ивица с дължина от над 600 метра има светъл и нежен пясък с бежови нюанси. Благодарение на факта, че курортът се намира в дълбоко врязан в сушата залив тук обикновено не се образуват големи вълни, а морето най-често е спокойно. Покрай плажната ивица преминава крайбрежната алея, която е популярно място за разходка на туристите, особено в по-приятните и по-прохладни следобедни часове. Самата крайбрежна алея е оцветена в нежен розов цвят, а на места по земята се виждат нарисувани малки сини очички, които според турците носят късмет. На юг от района на Лейдис Бийч ще откриете и някои други по-малки и също много красиви плажове като Грийн Бийч например. Като цяло трябва да споменем, че плажните ивици в Кушадасъ са преобладаващо малки, но добре поддържани.

Около Лейдис Бийч ще откриете многобройни ресторанти, които предлагат турска, италианска и средиземноморска кухня. В някое от многобройните кафенета бихте могли да изпиете чаша топло турско кафе, поднесено по традиционен начин с джезве и няколко бучки кафява захар, а ако ви се иска да се потопите още по-дълбоко в местната атмосфера бихте могли да посетите някой от местните наргиле барове. Там любителите на ориенталската култура биха могли да пушат наргиле с различен екзотичен аромат на плодове или ванилия докато седят на големи и удобни шарени възглавници на земята. Нощният живот тук е доста активен подобно на повечето дестинации по Средиземноморието. Хора по улиците има до малките часове, а дискотеките и нощните заведения работят до сутринта.

Интересно е да се отбележи, че местните традиции в обслужването на туристи се различават чувствително от тези в Европа въпреки географската близост. Тук на туристите се обръща персонално внимание и по-рядко се отдава значение на етикета в обслужването. В Кушадасъ често се случва работещите в заведенията да излизат на улицата пред търговските обекти и да приканват туристите да посетят именно тяхното заведение. Бъдете сигурни, че местните няма да ви оставят без да влезете точно в техния ресторант или най-малкото ще ви оставят намира единствено ако им обещаете, че ще се върнете при тях по-късно.

shoping street kusadasi turkeyПазаруването. Като цяло цените в Кушадасъ са доста приемливи и дори ниски за западните туристи. Това се отнася както за заведенията, така и за магазините. В големите супермаркети обслужването е подобно на това в Европа, но ако попаднете на някой от местните пазари трябва да сте готови да се пазарите, защото тук това е част от нормалното ежедневие. Най-често търговците постепенно отбиват от цената докато не се споразумеете за цена, която удовлетворява и двама ви. Ако се съгласите веднага на предложената цена може да се приеме дори за неуважение от ваша страна. По шарените сергии има купища сувенири и ако не заложите на здравия разум има опасност да пропилеете всичко, което имате в джоба си. Най-разнообразни са различните сувенири със сини очички, които според местните вярвания пазят от уроки. Важно е да се знае, че в Кушадасъ на практика навсякъде може да плащате в евро, въпреки че местната валута е турска лира, а Турция дори още не е член на Европейския съюз.

the bird island kusadasiПтичият остров. Кушадасъ означава „Птичият остров“. Името на този чаровен средиземноморски град идва от малкото островче, разположено непосредствено до брега. Наричат го „Птичият остров“ тъй като формата му силно наподобява на птича глава. То е една от основните атракции, а благодарение на изкуствената връзка със сушата до него се стига изключително лесно. Разстоянието до брега е по-малко от 200 метра, а безкрайната върволица от посетители, които искат да го зърнат от близо сякаш никога не спира. На самия остров има внушителни крепостни стени, а около зидовете вирее топлолюбива средиземноморска растителност.

house of virgin maryЕфес и къщата на Дева Мария. Кушадасъ може да предложи много на жадните за култура туристи. В близост до курорта се намират руините на древния град Ефес. Той някога е бил едно от най-важните гръцки селища. Навсякъде са останали зидове, колони или сводове. Останките от стари църкви, обществени сгради, амфитеатри и какво ли още не ще ви изпълнят с уважение към културното минало на древна Гърция. Но старинната архитектура не е единственото, което Ефес предлага. Тук се намира едно наистина свято за християните място – къщата на Дева Мария. Според католическата вяра светицата е починала и е погребана в Ефес, а днес къщата и е място, на което вярващи и не чак толкова пристъпват с вълнение просто за да я зърнат и за да се докоснат до това свято и мистично място. Къщата от камък е сгушена сред маслинови дръвчета, които ще познаете по светлите резидави листа.

Кога е най-доброто време за туризъм в Кушадасъ? Със сигурност е най-добре да изберете лятното полугодие (от април до октомври), когато е и плажния сезон. Тогава ще видите курортния град Кушадасъ в най-добрата му светлина. Ако имате възможност да избирате все пак, ние бихме ви препоръчали месеците май и септември, когато топлото лятното време е гарантирано, но все пак няма тълпи от чуждестранни туристи както е през юли и август.

kusadasi turkeyКакви дрехи да си подготвим за туризъм в Кушадасъ? От април до октомври летните дрехи са единственото подходящо облекло. Все пак за април бихте могли да си вземете и лека връхна дреха, тъй като нощните температури са все още по-ниски, а времето е все още нестабилно, макар че някои дни са доста горещи. През ноември и март бъдете готови за по-променливо, но все още меко време. Не много дебело пролетно яке ще ви свърши идеална работа. През декември, януари и февруари непременно си носете зимно яке, макар че има някои дни, които са много приятни, слънчеви и топли и позволяват да се разходите без топла връхна дреха.