Олудениз – най-красивият плаж в Турция

В югозападната част на Турция в близост до брега на Средиземно море ще откриете малко, но очарователно курортно градче, наречено Олудениз. Селището притежава магнетична ваканционна атмосфера, а по улиците е пълно с чуждестранни посетители от ранна пролет до късна есен. На всяка крачка пред вас изникват малки магазинчета за сувенири, ресторантчета и кафенета, а работещите в заяведенията с артистични жестове и безброй любезности се опитват да ви привлекат за по питие или вкусен обяд сред автентична турско – средиземноморска обстановка. Градчето е същински оазис. Красиви и не много големи хотели и чаровни вили с плувни басейни са разположени сред екзотична средиземноморска растителност. Най-често ще видите палми и маслинови дръвчета, а красивите храсти отрупани с алено червени цветя не са рядкост, особено около хотелите.

Пътят към морето преминава през 2,5 километров хълмист участък, заобиколен от топлолюбиви средиземноморски гори. Някои участъци от пътя разкриват пред вас очарователна панорама към тъмносиньото море, което само засилва желанието да се потопите в кристално чистите води, търсейки прохлада. След две – три минутно шофиране достигате да крайбрежната част на Олудениз. Това което пропуснахме да споменем е, че поради особеностите на местния релеф курортното селище е разделено на две части. И ако онова красиво място, за което споменахме преди малко е отдалечено на 2,5 километра от брега, то на самото крайбрежие на Средиземно море се намира другата част на Олудениз, която е още по-зелена, подредена, екзотична и привлекателна. Най-голямото преимущество на Олудениз обаче е, че тук ще откриете най-красивия плаж в цяла Турция.

oludeniz turkeyОлудениз Бийч. Славата на този плаж се носи далеч извън границите на страната, а множество туристически картички и рекламни кампании на средиземноморската страна показват кадри от това райско място. Олудениз Бийч притежава уникална красота и магнетизъм и кара всички посетители да останат безмълвни пред този шедьовър на майката природа. Несъмнено ако посетите Турция, това трябва да е едно от първите места във вашия маршрут. Олудениз Бийч предлага плажна ивица с дължина от над 2 километра, която в най-северозападната си част приключва при живописен полуостров, оформяйки закътана лагуна с чисти и спокойни води. Пясъкът е едрозърнест и светъл, а на места плажната ивица се състои от бели овални камъчета. Морските води са изключително прозрачни, преливащи в синьо – зелени нюанси. Над спокойните води на Средиземно море се издигат стръмни крайбрежни планински склонове, покрити с пищна средиземноморска растителност. Топлият субтропичен средиземноморски климат позволява на туристите да се възползват от дълъг и слънчев туристически сезон. От началото на април до края на ноември времето е подходящо за плаж с температури които варират между 21-23 градуса в началото и в края на сезона до около 34 – 35°C в разгара на лятото през август. Меката зима с дневни температури около 16°C през януари не позволява на морската вода да изстине твърде много, така че със затоплянето на времето през пролетта водата бързо достига температура, която позволява на плажуващите да се изкъпят в морето. Олудениз Бийч е перфектно място за почитателите на водните спортове. Тук може да покарате водни ски, джет, скутер или да се гмуркате сред лазурните води на Средиземно море. Ако не желаете да бъдете толкова активни бихте могли просто да се излежавате мързеливо на някоя яхта край брега. Особено внимание обаче заслужават всички спортове, които предлагат панорама на крайбрежието от високо. Най-важно място тук заема парапланеризмът. Това е сравнително достъпен, лесен и изключително вълнуващ начин да опознаете едно от най-красивите крайбрежия в тази част от света. Усещането да се реете като птица над Олудениз е неописуемо – зелени планини, синьо море, бял плаж и стотици басейни, които подобно на очи блестят под топлото средиземноморско слънце.

Как да стигнем до Олудениз? Най-лесния, бърз и достъпен начин да стигнете до Олудениз е със самолет. За целта бихте могли да използвате най-близките международни летища Даламан и летището в Анталия, както и малко по-отдалеченото летище в Измир. Удобен начин за транспорт е също и фериботната линия, която обслужва превози между гръцкия остров Родос и турския град Фетхие.

Каква валута да си приготвим? При почивка в Турция винаги е по-удобно и за предпочитане да имате пари в брой. Бихте могли навсякъде да пазарите в турски лири или в евро.

Каква храна да опитаме? Най-добре е да наблегнете на морската храна, тъй като тя съчетава доби цени, качество и изключително добър вкус. Рибата най-често се сервира с вкусни пресни зеленчуци, узрели под топлите лъчи на срдиземноморското слънце. Опитайте местните турски хлябове – много са вкусни, хрупкави и ароматни. Не пропускайте също и главозамайващото разнообразие от сладка и десерти (турците са виртуози на сладкишите).