Туркменистан

neutrality arch turkmenistanТуркменистан е голяма държава, разположена във вътрешността на континента Азия. Заема площ от 488 100 кв.км. Граничи с Казахстан, Узбекистан, Афганистан и Иран. Географското положение на страната е доста изолирано, защото тя остава в страни от основните световни икономически центрове и няма излаз на световния океан.

Население на Туркменистан. Въпреки, че страната има площ по-голяма от тази на Германия, населението е само около 5 100 000. Преобладаващата част от тях са тюркменци. Те говорят тюркменски език. В тази езикова група попадат над 2/3 от населението на страната. От останалите езикови групи като брой се отличават руско говорящите и узбеките. Причина за разпространението на руския език е, че Туркменистан е част от СССР до преди неговото разпадане. Най-големите градове в Туркменистан са Ашхабат (1 000 000), Тюркменабад (250 000), Дашхавус (200 000) и Мари (150 000). Туркменистан се дели на следните провинции: Балкан (в западната част на Туркменистан),Ахал (тук е столицата Ашхабад), Дашогус (в северната централна част), Лебап (тук е най-високият връх в Туркменистан) и Мари (в най-южната част на страната).

cultural herritage of turkmenistanКлимат на Туркменистан. Туркменистан попада в най-южните части на умерения климатичен пояс. Типични страната са големите температурни амплитуди както през годината, така и в рамките на денонощието. Летата са много горещи и сухи с температури, които често надхвърлят 40 °C. Зимите са доста студени и също много сухи. Не са рядкост зимни температури по-ниски дори от (-20). Валежите са много оскъдни през цялата година – варират от 0мм през юли и август до 40 – 50мм през пролетта. Причината е отдалечеността от океана и планинските вериги на юг, които пречат на проникването на по-влажни въздушни маси. Всъщност Туркменистан има излаз на Каспийско море, но то е вътрешен воден басейн с малки размери и има съвсем слабо влияние на местния климат и то в съвсем тясна област около брега. Там морето омекотява климата и температурните амплитуди са по-малки. Жегите през лятото са малко по-поносими, а през зимите не са толкова студени. Разликата между дневни и нощни температури е малко по-незначителна. Столицата Ашхабат се намира във вътрешността на страната и там разликите могат да са доста големи през годината.

Природа на Туркменистан. По-голямата част от територията на Туркменистан има равнинен релеф. Планините представляват съвсем малка част от релефа на страната и са концентрирани основно в най-южните части около границите с Иран, Афганистан и на изток при Узбекистан. При границата с Узбекистан се намира най-високата точка на Туркменистан – връх Айрибаба, висок 3139 метра. Въпреки високите погранични планини, все пак около 80% от Туркменистан е заета от Туранската низина и пустинята Каракум. По-голямата част от страната представлява сухи и безплодни пустини и полупустини и страда от суша. Растителността е много оскъдна. Представена е главно от тревисти видове. На брега на Каспийско море надморската височина дори е отрицателна, тоест под нивото на световния океан. Такива места се наричат „депресия“. Туркменистан е страна бедна на води. Най-голямата река в страната е Амударя. Тя протича през равнините на източен Туркменистан.

Икономика на Туркменистан. Страната има развиваща се икономика, населението живее с доходи под средните. По-голямата част от приходите на Туркменистан идват от добив на петрол и природен газ, на които страната е много богата. Освен петролът, много важно за местната икономика е и селското стопанство. През територията на Туркменистан протича най-големият напоителен канал в света. Той напоява посевите с памук и в резултат на това страната може успешно да развива текстилната си промишленост.

Стил на живот в Туркменистан. Туркменистан е ислямска страна, но начинът на живот тук чувствително се earthquake memorial turkmenistanразличава от този в повечето мюсюлмански държави. Причината е, че Туркменистан е страна, която в недалечното минало е била силно повлияна от съветския режим. Местното население до голяма степен е скъсало връзката си с културното си минало – нещо, което се е случило в много социалистически страни. Местната култура и ценности са били буквално смазани от нови такива, издигащи в култ бившият вече СССР. Начинът на живот в Туркменистан чувствително се различава също и от този в икономически развитите страни в Европа и Северна Америка например. Тъй като това е държава с не много високи доходи, това неминуемо се отразява на начинът на живот. Най-добре живее населението в столицата Ашхабад, която е най-големият, богат и модерен град. Подобно на всяка друга столица Ашхабад е визитната картичка на страната пред света. Но разликите между столицата и малките градове в провинцията са твърде големи. Въпреки, че Туркменистан се стреми да спазва човешките права, все пак традициите и начинът на живот в провинцията не винаги позволяват това да се случва. В тази страна се полагат големи усилия по въпроса със спазването на правата на жените, но все още случаите на домашно насилие са твърде много, а броят на жените, които търсят правата си – твърде малък.

Туризъм в Туркменистан

Аваза. Туркменистан не е много популярна туристическа дестинация, макар че има излаз на Каспийско море. В района на крайбрежния град Тюркменбаши се издига модерния курортен комплекс Аваза. Характерният за местността топъл климат, красивите плажове и съвременна туристическа база създават условия за развитието на един качествен туристически продукт в непозната и интересна туристическа дестинация. Характерна черта е, че всички хотели в Аваза са снежно бели, а за разлика от много световни курорти тук го няма онова презастрояване, което е причина за отлива на туристи от много добре познати дестинации. Причината за все още многото свободни пространства и малкия брой хотели е в това, че Аваза е курорт в начален стадий на развитие, който най-вероятно тепърва ще се разраства и ще добива популярност. Освен това е някак много вълнуващо да си лежиш на плажа и да знаеш, че си на повече от 20 метра под морското равнище. И все пак идвайки в Туркменистан не бива да разчитате на много зеленина, тъй като тя е оскъдна дори и в курортите.

Ашхабад означава „град на любовта”. Това е градът с най-много и може би най-интересни russian bazaar ashgabatзабележителности. Е, за разлика от Аваза тук няма плажове, на които да се излежавате събирайки слънчеви лъчи, но за сметка на това има много сгради и забележителности, които най-вероятно ще ви бъде интересно да разгледате. Такава е църквата Хитровка. Тя подсказва за руското влияние в тази ислямска страна, както и за това, че тук живее едно не малко руско малцинство. Не пропускайте също и „Арката на неутралитета” – красива структура, чийто връх завършва с впечатляваща златна статуя. За нея се смята, че е построена в самия център на Ашхабад. Непосредствено до „Арката на неутралитета” се намира и „Земетръсният мемориал”. Той е създаден в памет на жертвите от земетресението от 1948 година. То било от 10 степен по скалата на Рихтер. Мемориалът изобразява разярен бик, който държи на рогата си глобус. Върху глобусът е седнала жена, която се опитва да спаси малко дете в прегръдките си (детето е от злато). Освен многобройните си забележителности, центърът на Ашхабад е единственото място, на което по улиците можете да видите свежа зеленина.

Конйе Ургенч е град в северен Туркменистан. Някога той имал много стратегическо местоположение и бил важен икономически център за тази част от света. Днес от неговото величие са останали единствено някои стари сгради, които са важни културно-исторически паметници. Градът е част от културното наследство на ЮНЕСКО, като причината за това е специфичната местна архитектура. Не пропускайте да го посетите, особено ако сте любители на архитектурата.

Как да пътуване до Туркменистан? Най-добрият начин да се стигне до Туркменистан е със самолет. Страната е с голяма площ и е заета главно от пустини, така че едва ли за някой ще бъде голямо удоволствие да пътува с автобус през пустинта в 45 градусовата жега на активния туристически сезон. Бихте могли да летита до Тюркменбаши, Ашхабад или до друго място в зависимост от това на къде сте се насочили. Други градове с международни летища са Дашховуз, Мари и Чарджоу.

Пътническа информация за Туркменистан. Добре е ако сте решили да пътувате до тази страна да започнете подготовката няколко месеца предварително, защото така ще можете да се сдобиете с всички необходими документи без да се притеснявате в последния момент. Препоръчително е да пътувате като част от туристическа група, защото на индивидуалните туристи понякога се гледа с недоверие. Прочетете внимателно изискванията за виза, осведомете се какви видове визи има и коя съответства най-добре на вашето пътуване като вид и продължителност.

Какви дрехи да си подготвим за посещение в Туркменистан? Пътувайки до Туркменистан вие трябва да сте на ясно, че температурните разлики между ден и нощ могат да са много големи. Така например нощите са приятно топли единствено през месеците юни, юли и август, докато дните са много топли и с летни температури от май до средата на октомври. От началото на декември до края на февруари дните са доста студени като температурите в периода варират от 0 до 10 °C. Нощните температури са отрицателни. За този период са ви небоходими много топли зимни дрехи. За март и април, когато времето е доста по-променливо са нужни по-голямо разнообразие на дрехи. Тогава температурите са между 10 и 22 °C, така че е добре да сте подготвени както с по-тънки, така и с по-топли дрехи. От май до средата на октомври е way through the nothingлято – сухо и горещо. Носете си тънки летни дрехи, а за юли и август се пригответе за големи жеги. Случва се да стани и до 50 градуса! Все пак не тръгвайте без връхни дрехи дори и през този период при толкова сух климат като местния след залез може да стане доста студено. От средата на октомври до края на ноември е период на рязко захлаждане. Есенните дрехи (топли, но не прекалено) са най-доброто решение.

Кога става за плаж в Туркменистан? Плажният сезон в Туркменистан е по-кратък от този по средиземноморието, макар че в тази азиатска страна летата са доста по-горещи. Тук става за плаж от края на май до края на септември, въпреки че целия май и почти целия октомври предлагат много приятни температури за туризъм.