Търкс и Кайкос

turks and caicos paradiseТъркс и Кайкос е островна страна, разположена в крайните югоизточни части на Бахамския архипелаг. Заема площ от едва 430 кв.км. Състои се от над 300 острова, 8 от които са по-големи и населени. Имат варовиков произход и малка надморска височина. Островите са разположени на югоизток от американския щат Флорида и се счита, че заедно с Бахамските острови не са част от Карибския басейн. Въпреки това в културно и историческо отношение островите винаги се разглеждат като част от Карибите. Островите Търкс и Кайкос се делят на две групи (както се подразбира от името). По площ островите Кайкос са много по-големи. Тук спадат Уест Кайкос, Провиденсиал, Норт Кайкос, Мидъл Кайкос, Иист Кайкос и Саут Кайкос. От островите Търкс по-големи са Гранд Търкс и Салт Кей. Двете групи острови са разделени от протокът Кайкос. Островите Търкс и Кайкос са със статут на британска отвъдморска територия, а държавен глава екралица Елизабет 2-ра.

Население. Търкс и Кайкос е британско владение с население от около 45 000 души. По-голямата част от местните жители са тъмнокожи, а съвсем малка част от тях (едва около 10%) се състои от европейци, мулати и други етнически групи. Столицата на островите е Кокбърн Таун, а най-голям град е Провиденсиал с население от над 30 000 жители или около 2/3 от населението на страната. Мнозинството от местните жители са християни и говорят turks and caicos beachанглийски и креолски, който е много популярен в района на Карибите и Централна Америка.

Икономика. За да задоволи потребностите на местното население, тази островна страна внася почти всичко – хранителни стоки, облекло, лекарства, транспортни средства, техника и т.н. Въпреки това на Търкс и Кайкос има добър стандарт на живот. Основен източник на приходи е туристическата индустрия. Броят на туристите, които пристигат тук всяка година надвишава неколкократно броя на местните жители. Освен това, подобно на Каймановите острови и много други държави от региона, страната е известен финансов център.

Кухня. Водите около Търкс и Кайкос са най-голямото богатство на тази страна. Това, което Атлантическия океан предлага на трапезата е основна част от диетата на местните жители. Риба, раци, скарици, миди и други морски храни се консумират на практика ежедневно. Ако желаете да комбинирате морската храна с традиционна гарнитура, тогава трябва да се спрете на боб, грах или ориз. Последният, макар че никога не е отглеждан на островите, заема изключително важно място в менюто на местните жители. Внася се от съседния остров Испаньола (Хаити и Доминиканската република). Един от основните продукти, които присъстват в менюто на местните жители е царевицата. От нея се приготвя качамак, който е доста популярен на Търкс и Кайкос, както и хлебни изделия. Най-популярните плодове на островите са кокосов орех и цитруси.

Климат. Търкс и Кайкос попадат изцяло на юг от северната тропична окръжност (тропик на рака) и имат тропичен пасатен климат. Отличават се с почти целогодишно топло, сухо и безоблачно време.Зимните температури са изключително приятни – около 26°C, а летните достигат до около 30°C. Океанът предпазва тази тропическата страна от твърде високи температури, но не и от засушавания. Оскъдните валежи падат предимно през есенните месеци, когато могат да достигнат до 80 – 100мм. Сезонът на ураганите тук трае от юни до ноември, когато температурата на океана достига и надвишава 30°C.

turks and caicos greennessПрирода. Поради по-сухите климатични условия, островите Търкс и Кайкос не са покрити с много обилна растителност и по тази причина тук е трудно да се открие сянка. Растенията, които се срещат на островите имат плитка коренова система, тъй като плодородният почвен слой е доста плитък. Местните видове се отличават с по-малка височина. Тук виреят основно кокосови палми и някои сухолюбиви цветя и храсти. Повече зеленина има около многобройните блата. По крайбрежието се простират също така обширни мангрови гори. Островите притежават съвсем незначителни водни ресурси. Отличителна черта са техните удивително красиви плажове с фин бял пясък с нежни розови нюанси. Океанските води са изключително прозрачни. Обляните от тропическото слънце топли плитчини са предоставили перфектни условия за развитието на красиви коралови рифове. Животинският свят е представен основно от различни видове птици и морски обитатели. Сред мангровите гори на острова често се виждат ята от красивите птици розово фламинго. Тук се срещат също и някои ендемити като например скалната игуана, която се среща единствено на тези острови. В наши дни тя е разпространена главно на необитаемите острови. Причината е, че там няма домашни кучета и други големи животни, които биха могли да представляват заплаха за нея. Често може да бъде видяна да се препича под лъчите на сутрешното или късно следобедно слънце, докато през горещите часове търси укритие от палещите слънчеви лъчи в ниши под камъни и в дупки в скалите.

turks and caicos tropical paradiseКога да посетим Търкс и Кайкос? Най-доброто време за туризъм в Търкс и Кайкос е периодът декември – март, тъй като тогава климатичните условия са най-благоприятни. Времето е най-сухо, а температурите – най-ниски.

Какви дрехи да си носим? Без значение по кое време на годината посещавате Търкс и Кайкос, вие се нуждаете единствено от тънки и проветриви летни дрехи. Много топли са не само дните, но и нощите. Носете си леки и отворени обувки, но също така и маратонки или други подходящи за туризъм обувки в случай, че желаете да обиколите и разгледате извънградските райони (което е препоръчително!). Носете си бански, слънцезащитен крем и слънчеви очила. Препоръчваме ви да намерите също фотоапарат за подводни снимки – повярвайте, струва си!

Шофиране. Тъй като територията на островите е наистина доста малка, това позволява да ги обиколите и опознаете за кратко време. По тази причина немането на автомобил може да бъде доста добро решение. Имайте предвид обаче, че на островите Търкс и Кайкос се шофира от лявата страна на пътя (както е във Великобритания).

Плащане. Официална валута и основно платежно средство на островите Търкс и Кайкос е щатския долар. Почти навсякъде може да се плаща с кредитна карта.

За кого са подходящи островите Търкс и Кайкос? Търкс и Кайкос са подходящо за хора, които търсят спокойно място за почивка и желаят да избегнат големите тълпи от туристи. Много плажове остават безлюдни практически през цялата година. Многобройните ресторанти са очарователни и същевременно turks and caicos beach and palmнепретенциозни. Това е перфектна дестинация за всеки, който си пада по морските деликатеси, а за любителите на гмуркането възможностите са повече от добри. Островите са подходящи също и за любителите на лукса. Не далеч от Норт Кайкос е разположен малък частен остров, превърнат в луксозен курорт. Мястото е перфектно за всички, които искат да избягат от цивилизацията без да се лишават от всики необходими удобства.