Украйна

Украйна е втората по големина страна в Европа след Русия. Заема площ от 603 700 кв.км. Разположена е изцяло в Източна Европа. Граничи с Русия, Беларус, Полша, Словакия, Унгария, Румъния и Молдова. На юг има широк излаз на Черно и Азовско море.

украински степиИма свидетелства които показват, че земите на днешна Украйна са били заселени още в най-дълбока древност. Най-старите следи от човешко присъствие в района датират от приблизително 45 000 години преди новата ера. След четвъртото хилядолетие преди Христа по тези земи се заселили различни номадски племена. Тук оставили свой отпечатък ямната култура, кимерийците, скитите, сарматите, древните гърци, хуните и други. Водеща роля в района обаче безспорно имали славянските племена, които със своята многочисленост и разпространеност се превърнали в основна и неразделна част не само от населението на днешна Украйна, но на повечето страни в Източна Европа. През средновековието по-голямата част земите на днешна Украйна били в пределите на така наречената Киевска Рус (или Киевска Русия). През 1922 година Украйна става част от СССР и остава в състава му до неговото разпадане през 1991 година.

Украйна е разположена в югозападните части на огромната Източноевропейска равнина и по тази причина има почти изцяло равнинен релеф. Единствените изключения са Карпатите и Кримските планини, които заедно заемат едва 1/20 от общата площ на страната. Карпатите са разположени в крайните западни райони. Там се намира най-високата точка на Украйна – връх Говерла, висок 2061 метра. Кримските планини са по-малки по площ. Те се простират в южните крайбрежни райони на полуостров Крим. По-голямата част от територията на Украйна е заета от обширни степи, покрити с ниска тревиста растителност. Днес преобладаващата част от тези равнини са заети от обработваеми земи. На север степите постепенно преминават в лесостепи. Там тревистата растителност постепенно отстъпва пред гористи местности залесени с широколистни видове дървета като топола и бреза. През територията на Украйна преминават няколко доста големи европейски реки. Най-внушителни са Днепър и Днестър, които се вливат в Черно море. По-голямата от тях, Днепър, преминава през столицата Киев придавайки на града типично европейски романтичен облик.

красив киевКрайбрежието на Украйна е разнообразно. На запад бреговата линия на страната е слабо разчленена, без извивки, с дълги десетки километри безлюдни златисти пясъчни плажове. В централните и източни части на страната брегът е разнообразен от множество заливи и полуострови, включително големия лиман при устието на река Днепър. Южното крайбрежие на полуостров Крим е популярно сред туристите. То има типично средиземноморски облик с хубави пясъчни и каменисти плажове и стръмни брегове покити със средиземноморска растителност. На изток бреговете на плиткото Азовско море предлагат голям брой обширни, самотни и уединени пясъчни плажове. Водите в морето са обикновено доста спокойни, но при влошаване на времето много бързо могат да се превърнат в същински кипящ воден ад.

Като типична страна заета от степи, животинският свят на Украйна може да се похвали с наистина огромно разнообразие от гризачи. Зайци, полски мишки, земеровки, лалугери, полевки, къртици и стотици други по-малко известни дребни бозайници се срещат сред откритите тревни пространства. При такова разнообразие от дребни гризачи тук се срещат и голямо разнообразие от грабливи птици. Над тревистите пространства кръжат соколи, ястреби, орли и други. Срещат се различни видове хищни нощни птици като бухал, кукумявка и сова. Гористите местности са обитавани от диви свине, лисици, вълци, рисове и елени. В някои части на югозападна Украйна се срещат също диви котки, чакали и дори мечки. В заблатените райони край реките обитават различни видове водоплаващи птици, щъркели и чапли.

чернобил украйнаПочти цялата територия на Украйна има умерено континентален климат. Тъй като страната е разположена насред климатичен коридор разликата между летни и зимни температури може да бъде значителна, а промяната във времето бърза и драстична. Като цяло летата са приятно топли със средни дневни температури през юли най-често около 26 – 27°C, но периоди с жеги и температури от над 39°C също не са изключени. Зимата е студена с температури обикновено в границите между (-6) и 2°C. Въпреки това в условията на силни северни ветрове през зимните месеци са възможни екстремни студове от (-30)°C. Валежите над страната обикновено са умерени през цялата година, малко по-обилни по количество в началото на лятото. Периодът със снеговалежи нормално започва през ноември и свършва през март. Южното крайбрежие на полуостров Крим се отличава от останалата част на страната. То попада в субтропичния пояс и има чувствително по-топъл климат. Високи планини предпазват от студени северни ветрове през зимните месеци и по тази причина дори и през януари дневните температури остават сравнително високи – около 7°C. Летата са доста топли с температури около 28 – 29°C, но понякога доближават 40°C. Подобно на Средиземноморието, най-сухи са летните месеци, а най-дъждовни са края на есента и началото на зимата.

ukraine wild natureНаселение. Населението на Украйна е 46 710 816 души. Градове като Киев, Харков, Одеса и Донецк имат население от над 1 милион жители. Макар че 77,8% от населението на страната са украинци, Украйна се счита за мултинационална страна, защото тук живеят стотици други националности. Най-многобройни от тях са руснаците – приблизително един на всеки 6 души е руснак. Официалната религия в Украйна е православното християнство – а историята на християнската вяра в страната има повече от хиляда години история.

Икономика. Украйна е развиваща се страна, а нейният среден стандарт на живот все още е доста по-нисък в сравнение с всички страни в Западна и повечето страни в Източна Европа. Въпреки това Украйна има доста солидна база за развитие. След разпадането на СССР много важни за съветската икономика предприятия останаха на територията на вече независима Украйна. По тази причина днес водещият сектор е промишлеността. Не по-малко обаче е значението на селското стопанство. Често наричат Украйна житницата на Европа, тъй като е известна със своите огромни площи засадени с висококачествени зърнени култури. Освен това страната е сред големите производители на плодове и зеленчици в света. Секторът на услугите се развива бързо, особено що се отнася до финанси и туризъм.

dneper river kievХрана. Кухнята на Украйна е доста близка до руската и до тази на други страни от Източна Европа. Широко се използват зеленчуци като зеле, картофи, лук, моркови, целина и други. Консумацията на месо е значително по-висока в сравнение със страните от Южна Европа. Агнешко, телешко и особено свинско присъстват често в ежедневното меню на много хора. На масата като мезе често се поставя сланина, туршия или маринована риба.

Какво да опитаме? Докато сте в Украйна не пропускайте да опитате традиционното местно ястие “борш”. Това е вид зеленчукова супа, която може да съдържа месо по избор или да бъде вегетарианска. Ако искате да опитате истинска силна алкохолна напитка най-характерни са водка и така наречената медовуха (приготвя се с мед). Опитайте също и домашно приготвен украински компот – традиционна напитка от захар, цели парчета варени плодове (праскови, круши, горски плодове, череши без костилки и други) и вода.

windmill ukraineКакво да не пропускаме? Основните забележителности на Украйна са столицата Киев с неговата красива архитектура, величествени църкви, паметници, площади и пълноводната река Днепър, която бавно и достолепно протича през града. Посетете полуостров Крим и украинското Черноморие. Мястото е известно като Украйнската Ривиера. Слави се със своите средиземноморски пейзажи, живописни крайбрежия и красиви селища, както и с една от най-вълнуващите пещери в страната – Мармуровата пещера. Тук се намира още прословутия курортен град Ялта. Посетете милионния черноморски град Одеса, известен със своето пристанище. Сред най-интересните места в страната са още делтата на река Дунав, езерото Синевир в едноименния национален парк, както и живописния Днистровски каньон.

Кога да посетим Украйна? Най-доброто време за туризъм в Украйна са месеците юни, юли и август. Освен най-добро време, тази част от годината предлага и множество фестивали и други интересни събития, които да бъдат посетени.

Как да стигнем до там? Подобно на повечето европейски държави, Украйна е лесно достъпна туристическа дестинация. В страната има няколко международни летища, които обработват полети за страни от цял свят. Най-важни в това отношение са столицата Киев, Харков, Одеса, Лвов и Симферопол. Друг лесен начин да стигнете до Украйна е с автобус от почти всяка европейска страна. Други алтернативи са да пътувате до Украйна с влак през Полша, Румъния, Беларус, Молдова и други страни в Източна Европа или с ферибот от Истанбул или Варна до Одеса.

coast of ukraineОпасности. Подобно на всяка друга страна, в големите градове на Украйна има места, които е добре да избягвате. Това се отнася особено за столицата Киев. Пазете се от бездомни кучета ако видите такива. Макар и симпатични, те понякога стават агресивни и могат да Ви ухапят. Внимавайте ако пътувате до Чернобил – задължително пътувайте с група и спазвайте всички правила за безопасност. Преди посещение до Украйна е добре да знаете, че здравната система в страната не е много добре развита, така че ако имате сдравословни проблеми се погрижете предварително.