Припят, Украйна

this is what pripyat is today after the tragedy of chernobylПрипят е град, разположен в северните части на Украйна, не далеч от границата на страната с Беларус. Неговите координати са 51° северна ширина и 30° източна дължина. Разположен е на около 110 метра средна надморска височина, сред равнините на северна Украйна. На север от него тече едноименната река Припят. Градът е заобиколен от изоставени обработваеми земи и залесени с широколистни гори територии. Природата около града е заразена с радиоактивни материали, които изтекли от електроцентралата при аварията през април 1986г. Днес не може да се каже със сигурност до каква степен е замърсена природата в околността и колко още ще продължи това.

Припят е построен през 1970 година по начина, по който са възникнали стотици градове в бившия Съветски съюз. Изграден е за да подслони работещите в атомната електроцентрала „В.И.Ленин“. Градът изглеждал типично по социалистически – панелни жилищни сгради, училища и детски abandoned house pripyat ukraineградини, построени по шаблон. Сгради, в чиято архитектура не е вложено нищо друго, освен възможността да поберат възможно най-много обитатели. Само 16 години по-късно населението е принудено да напусне заразената област. По високоговорителите е обявено, че ще се извърши временна евакуация на населението. Тази евакуация обаче така и не приключва. От 27 април 1986 година градът е безлюден. И в това няма нищо учудващо – градът се намира на малко повече от един километър от авариралата електроцентрала. Около атомния реактор има две зони за безопастност30 километрова зона, в която е забранено да се развива селко стопанствио и да се живее и 10 километрова зона, в която достъпът е строго ограничен – това е така наречената зона с много опасно ниво на радиация. 10 и 30 километровите зони не са случайно избрани – това е стандарт, abandoned home in pripyat ukraineкойто се спазва стриктно винаги в случай на ядрена авария. За селско стопанство в 10 километровата зона, разбира се, би било налудничево да се говори! Там има контролно пропусквателен пункт, който ограничава навлизането в десет километровата зона. Наистина за човешкото същество е трудно да си представи как изглежда в действителност един изоставен град. Град, който е напълно мъртъв. Град в който през счупените прозорци на полуразрушени сгради растат дървета и продължават да рушат прогнилите панели и ръждясали метални конструкции на жилищни блокове и бивши обществени сгради. От някогашните улици е останала само сянката. Асфалтът е разпукан а през пукнатините растат дървета, храсти и трева, които също са заразени от радиацията. Изоставените детски площадки, въртележки, коли, автобуси, камиони и всичко, което на човек му мине през ума създават една от най-тъжните и драматични картини и напомнят за колосалните мащаби на човешкото страдание в Припят и още десетки призрачни градове и села в околността.

След аварията радиационният облак започнал бързо да се разпространява. abandoned city in ukraine after the adversity in chernobylТвърди се, че след аварията са засечени повишени нива на радиоактивност дори в Нова Зеландия, която се намира на другия край на света! Аварията в Чернобил е най-голямата ядрена катастрофа, която се е случила на човечеството за всички времена и променя гледната точка на милиони хора по света относно бъдещето на ядрената енергетика. Днес, десетилетия след аварията някои хора са превърнали трагедията в бизнес. Случва се хора да се вмъкнат в изоставения град с цел да крадат строителни материали от изоставените сгради и след това този строителен материал да се продава с цел да се строят жилища!

Последиците от ядрената авария в Чернобил са смръзяващи. Години след ядрената катастрофа в семействата на хора, живеещи в град Припят и неговите околности продължават да се раждат деца с вродени малформации в резултат от повишените нива на радиация. Аварията в околностите на Припят се смята за пирон в ковчега на съветския режим. Сумите по class room chernobylобеззаразяване в областта достига колосални мащаби, а за последиците не се знае дали някога ще бъдат напълно заличени. По настоящем авариралата електроцентрала в околностите на Припят е покрита със саркофаг, който да предпазва от допълнително изтичане на радиация. Шокиращо, но огромните мащаби на трагедията успяват с ужаса си да предизвикат туристическия интерес и днес се случва автобуси със специално екипирани туристи да навлизат в забранената зона. Този вид туризъм, макар и да изглежда малко извратен все пак показва на хората реалността и им помага да добият представа за сериозността на случилото се. По 4 – 5 000 души годишно поемат по този туристически маршрут, но за туристите винаги има риск да поемат макар и малки дози радиация от изспуснатите при аварията стронций-90 и цезий-137. При приближаване на засегнатите райони още от далеч започват табелите със знак за опасност от радиация.

Припят е музей и паметник на ужаса под открито небе. Градът показва мащабите до които може да достигне човешката глупост и унищожителност. Можем само да се надяваме, че подобно нещо никога повече няма да се случи!!! В трагедията са засегнати пряко стотици хора, а пострадалите косвено наброяват около 7 милиона души, жители на Украйна, Беларус и Русия! Ако СССР не беше взел спешни мерки, с които да обезопаси авариралия реактор на електроцентралата, днес цяла Европа можеше да изглежда като град Припят. Областта на Чернобил вероятно ще остане заразена между 40 и 50 000 години!!!