Обединени арабски емирства

burj khalifa dubaiОбединените арабски емирства са една от най-богатите страни в света. Славят се като най-атрактивната туристическа дестинация в арабския свят. Това се дължи на зрелищната архитектура, огромните инвестиции в най-различни туристически атракции, топлия климат и най-вече отвореното и толерантно отношение на местните жители към чужденците. ОАЕ са най-модерната и вълнуваща страна в Югозападна Азия, която интелигентно инвестира приходите от петрол в обещавщи и прогресивни сектори на икономиката.

uae desertГеографско положение граници и големина. Обединените арабски емирства са разположени в югоизточните части на Арабския полуостров, в югозападните части на Азия. Граничат със Саудитска Арабия и Оман. Имат излаз на Персийския залив на север и на Оманския залив на запад, които са част от Индийския океан. Страната заема площ от 83,600 кв.км. Състои се от 7 емирства, всяко от които се управлява от емир. Имената на емирствата са Абу Даби, Дубай, Аджман, Рас ал-Хайм, Ум ал-Куейн, Шарджа и Фуджейра. Най-голяма площ заема емирството Абу Даби. Неговата територия фактически е много по-голяма от всички останали емирства взети заедно.

Климат. Обединените арабски емирства попадат в тропичния климатичен пояс. Северната тропична окръжност преминава през централните части на страната и предопределя целогодишно сухия и горещ пустинен климат. Времето е постоянно слънчево, а валежите достигат едва 100 – 120 мм. Средните дневни температури варират между 23°C през януари и 42°C през юли. Нощите понякога могат да бъдат доста студени. Средната нощна температура през януари пада до около 10°C. В тази част на света пясъчните бури са обичайно явление. Влажността на въздуха през летните месеци е доста висока, особено в крайбрежните райони. Това създава усещане за много по-горещо време.

coco palms dubaiПрирода на ОАЕ. На практика цялата територия на Обединените арабски емирства е заета от суха и гореща пустиня. Изключение правят някои малки случайни оазиси, разположени сред бежово – оранжевите пясъци на пустинята. Малко видове растения съумяват да оцелеят при местните екстремни температури. Най-често се срещат финикови палми. Повече зеленина има в градските градини, които са изключително добре поддържани и редовно поливани.

Преобладават равнинните форми на релефа. Единствено в най-източните части на страната край брега на Оманския залив има сравнително ниски планини, които заемат съвсем малка площ. Най-високият наименуван връх в страната се нарича Джабал Ибир, висок 1527 метра. Интересен е фактът, че всъщност на границата между ОАЕ и Оман се намира истинската най-висока точка на страната. Мястото е безименно и се извисява на 1910 м надморска височина. На територията на ОАЕ има 4 национални парка и един морски национален парк. Крайбрежието на ОАЕ е живописно. Предлага превъзходни пясъчни плажове със светъл и фин пясък. Морските води са топли през цялата година и имат лек и много характерен светло зелен нюанс. В края на лятото е възможно температурата на морската вода да достигне дори до 40°C! В топлите плитчини има красиви коралови рифове, а край брега в близост до Абу Даби (столицата на ОАЕ) ще откриете изключителни мангрови гори. Бреговата линия е разнообразна, а на места е доста разчленена.

the coast of dubaiЖивотински свят на ОАЕ. Малко животни оцеляват в пустинната жега на ОАЕ. Камилата е едно от най-добре адаптираните създания. Тя може да оцелее при много високи температури и без вода доста дълго време. Когато камилата има достъп до прясна вода, тя изпива големи количества, но би могла да оцелее без вода около една седмица. Друг типичен представител на местното животинско царство е антилопата орикс, която притежава едро и набито тяло, както и чифт изключително дълги и прави рога. Зайците също са неизменна част от местния пейзаж. Тези малки дългоухи създания са станали пословични с възможността си да се адаптират към най-различни природни условия (срещат се и в арктическите райони). Един от по-известните местни хищници е лисицата. Арабската червена лисица е дребна и обича да се храни основно с гризачи и птици, но като цяло менюто и е разнообразно. Среща се основно в източните планински райони край Оман. На територията на ОАЕ се срещат още скорпиони, змии, паяци, пустинни насекоми, гущери, птици и други. Най-голямото и внушително биоразнообразие в ОАЕ обаче ще откриете в подводните коралови рифове и крайбрежни мангрови гори.

Крайбрежието на ОАЕ е основната туристическа дестинация на тази страна. Тук ще откриете двата най-известни града в страната Дубай и Абу Даби. И докато Абу Даби е известен с близките мангрови гори, то Дубай очарова с невероятните си и изключително луксозни хотелски комплекси. Тук ще откриете някои от най-скъпите хотели на планетата, както и такива съвременни чудеса като Палм Джуейра и Света (острови, подредени подобно на картата на света). На пук на сухия климат, амбициозни хотелиери са превърнали крайбрежните курортни зони в същински зелен рай от безбройни видове тропически вървета, цветя и храсти. Чаровни алеи се вият сред парковата растителност и превръщат разходката в същинско удоволствие за сетивата. Тук човек ще открие всичко, за което би могъл да мечтае – лукс, изключителна храна, спокойствие, сигурност и блясък, който може да впечатли дори и хора, които обикновено трудно се изненадват.

burj al arab hotelИкономика. ОАЕ са една от най-богатите и бързо развиващи се страни в света. Тази Швейцария на арабския свят дължи своя прогрес и икономическо благоденствие на огромните си петролни запаси. Страната притежава приблизително 9% от световните запаси от петрол, както и големи количества природен газ. Обединените арабски емирства инвестират много от своите приходи в развитие на туризма, машиностроенето и изграждане на висококачествена инфраструктура. Здравеопазването и образованието са на много високо ниво. Гражданите на ОАЕ се радват на изключително висок жизнен стандарт и освен това не плащат данъци.

Чудото на ОАЕ. През последните години Обединените арабски емирства не спират да изумяват с постиженията си в архитектурата. След като на 1 декември 1999 година отвори врати най-луксозния хотел на планетата (7 звездният Бурдж ал Араб, висок 321 метра), за ОАЕ стана традиция да поднасят на света подобни изненади. Палмата (Палм Джумейра) е чудо на човешкия гений, което е започнато през 2001 година и завършено около 10 години по-късно. Формите на палмата се виждат от космоса. Няколко години след като палмата е започната идва ред за още един изключително смел проект – „Света“. В близост до брега на Дубай е започнат строеж на изкуствени острови, целящи да привлекат богати инвеститори от целия свят. Обединените арабски емирства обаче не спряха до там. През септември 2004 година (малко преди началото на амбициозния проект с островите) в Дубаи започна изграждането на най-високата сграда на планетата. Бурдж Калифа (известна още като Бурдж Дубай) бе официално открита през януари 2010 година. Днес със своите 829.84 метра това е най-високата сграда в света!

palm jumeirah dubaiНаселение. Населението на ОАЕ възлиза на около 4,6 милиона души. По-голямата част от тях са мюсюлмани (сунити и шиити). В страната живеят също и малък процент индуисти. Най-голям град в страната е Дубай, чието население е около2,3 милиона, т.е. около 50% от населението на ОАЕ. През последните години в тази богата пустинна държава са дошли да живеят значителен брой чужденци, не само от близките на ОАЕ страни, но и от по-далечни места като Европа например. За много богати европейци и американци е въпрос на престиж да притежават вила или остров в района на Дубай, особено ако става въпрос за Палм Джумейра или за Света.

Кога да посетим ОАЕ? Най-доброто време от годината за туризъм в ОАЕ са зимните месеци от декември до март. Тогава времето е най-приятно с температури между 23 и 27°C. През летните месеци влажността на въздуха е твърде висока и това прави условията трудно поносими, особено в крайбрежните райони.

Как да се справим с жегата в ОАЕ? Задължително взимайте предпазни мерки по отношение на слънчевите лъчи, тъй като тук те са много силни! Носете слънчеви очила и слънцезащитен крем с висок фактор. Добре е ако ползвате и шапка. Носете леки дрехи в светли цветове, най-вече в бяло. Избягвайте да излизате в най-горещите обедни часове от деня. Важно е да се поемат много течности и да се приема лека храна, богата на витамини. Много от хотелите охлаждат водата в плувните басейни за да я направят по-приятна за къпане за туристите.

Обща туристическа информация:

sheikh zayed mosque abu dhabiВалута. Официалната валута на Обединените арабски емирства е ОАЕ дирхам (AED). Това е една от най-стабилните валути в света днес. Туристите трябва да разполагат с местната валута за да плащат по магазините и търговските центрове. Не разчитайте на възможността да плащате с евро или щатски долар. ОАЕ дирхам можете да купите от страната, от която тръгвате или на място в ОАЕ.

Транспорт. Подобно на страни като Съединените щати и Канада, ОАЕ не могат да се похвалят с особено добър обществен транспорт. Не като качество разбира се, а по-скоро от гледна точка на разнообразие от линии. За разлика от Европа, която притежава чудесна мрежа на градския транспорт, в ОАЕ е за предпочитане да наемете собствен автомобил. В страната се кара от дясната страна на пътя.

Безопасност. ОАЕ не са опасна страна, но е много важно да се запознаете с техните закони, обичаи и традиции преди да предприемете пътуване. В ОАЕ има закони, които биха могли да се сторят странни на посетители от Европа или Америка.

Виза. Изискванията варират в зависимост от страната, от която сте. The Ministry of Interior’s Dubai Naturalization and Residency Department е единствената институция, която има право да издава визи за ОАЕ. Не се нуждаят от виза граждани на Бахрейн, Катар, Кувейт, Оман и Саудитска Арабия.