Дубай, ОАЕ

Dubai financial district UAEСедем емирства формират една от най-заможните страни през 21-ви век – ОАЕ. Шест от седемте емирства са разположени на брега на Персийския залив. Едно от тях е Дубай.

Никой не би могъл да си представи в какво ще се превърне Дубай в края на 20-ти и началото на 21-ви век. Преди откриването на петрола през 50-те години Дубай е малко рибарско селище заобиколено от суха и безплодна, предимно камениста пустиня. Обаче през средата на 20-ти век става ясно, че околностите на града буквално са Burj al Arab coast of Dubaiпропити в петрол. В този момент река от чуждестранна валута потича към бедното емирство и това създава истински оазис в пустинята. Милиардите долари с които икономиките от цял свят заплащат за черното злато започват да се отразяват на живота в Дубай. Непрестанно се повишава качеството на медицинското обслужване, а също и на образованието. Никнат нови работни места, които дори не могат да се обезпечат от малкия брой на местното население. Това дава тласък на вълни от емигранти, които ще превърнат града в един от мегаполисите в света с най-голям брой чужденци като процент от населението. Смята се че днес над 60% от жителите на града са емигрирали тук Dubai amazing cityот друга държава. Преобладават емигранти от околните държави, но определено не липсват и такива от Европа, Америка, Япония и Австралия. Днес около 700 000 души живеят и работят тук, но ако посетите града ще останете с впечатлнието, че са много повече, защото обикновено е пълно с тълпи от туристи. Говорейки за туристите, дотигнахме до онзи повратен момент в съвременната история на Дубай, в който обществото достига едно твърде високо ниво на развитие за да се постави в пълна зависимост от петрола. Става ясно, че милиардите трябва да се инвестират в United Arab Emirates desert near Dubaiикономиката по такъв начин, че страната да запази бурните си темпове на развитие дори тогава, когато свърши и последната капка петрол. А този момент непременно ще дойде и всеки следващ ден е все по-наблизо.

Изборът никък не е труден. Дубай е един от най-слънчевите градове, които можете да си представите. Има красиви плажове и бял пясък. Средната дневна температура през най-студеният месец е 25°C, а през годината има 10 дъждовни дни. Е, понякога са доста по-малко, но никога повече. Ясно е, че при тези условия туризма може да бъде един доста перспективен клон на mist over the financial center Dubaiикономиката, но се стига до друг интересен момент. Как можем да накараме туристите да престанат да посещават местата с които са свикнали и да ги отклоним в друга посока? Средиземноморието и карибския регион са свирепа конкуренция. И те имат красиви плажове и слънчев топъл климат. Утвърдили са се до степен в която вече са се превърнали в запазена марка и за да се мериш с тях трябва буквално да шокираш света с това, което предлагаш на туристическия пазар. И Дубай прави всичко това.

Строи хотели, които могат да шашнат всеки както с архитектурата си, така и с невероятния си лукс. Тук бе построен първия седем звезден хотел в света – dubai beachБурдж ал Араб или в превод арабската кула. А проекти като Палм Джумейра могат направо да ви пренесат в бъдещето. Това е земя построена в морето. Изкуствен остров с формата на палма, целия застроен с хотели и вили. Една от най-ексцентричните идеи обаче беше да се построи карта на целия свят в морето, където всяка държава ще е един остров. Този проект наистина прикова силно интереса на света, но Дубай не спря до тук. Не отдавна беше довършена и кулата Бурдж Дубай, която достигна до рекордна височина от 825 метра, с което буквално закова вниманието на света към себе си. Във времена на жестока конкуренция това беше гигантски скок на пред, който не само, че превърна Дубай в една от най-важните Dubai beach United Arab Emiratesтуристически дестинации, но и в един от световните лидери в областта.

Но Палм Джумейра, изкуствените острови изобразяващи света и огромната кула Бурдж Дубай не са единственото, което се прави за да се привлекат туристи. Градът има безупречна инфраструктура, а пътищата са толкова поддържани, че на човек чак му е жал да кара по тях колата си. Парковете и градините се поливат редовно за да се поддържа нетипичната буйна зеленина на тукашните климатични условия. Дубай има множество луксозни бутици и молове, където стоките са от най-високо качество. Ресторантите са много и един от друг по-привлекателни. Но това не е всичко. Дубай направи огромна beach Dubai United Arab Emiratesкрачка по отношение на приемането на чужденците и толерирането на различните религии и култури. Западните туристи не само, че посещават този прекрасен град, но се чувстват и в свои води независимо от своята култура и религиозни убеждения.

Дубай има сух и горещ тропичен климат. Намира се непосредствено до северната тропична окръжност. Средните дневни температури варират от 38°C през юли и август до доста по-приятнте 25°C през януари. Поради факта, че въздухът е много сух разликата между дневна и нощна температури е значителна. През летните нощи температурите могат рязко да паднат до 18°C, което е на половина от дневните. През януари нощите могат да са дори по-хладни и често термометъра застава на 10°C. Валежите са доста оскъдни. Вали през януари и февруари silouette tollest skyscraperи то не повече от десет дни. Понякога дъждовните дни могат да са много по-малко. За плаж става през цялата година, но по-приятно е през зимата, защото през летните месеци морската вода може да надхвърли 35°C, което я прави прекалено топла, а това не се харесва много на туристите. За това пък през зимните дни тя е между 20 и 25°C, което е една много приятна за къпане температура. За туристите, които живеят в умерените ширини на Европа и Америка, определено се препоръчва да посещават Дубай през зимата, защото като цяло в умерения климатичен пояс няма такива адски жеги никога и хората не са адаптирани към толкова топъл климат.