Уругвай

coast of uruguayУругвай е развиваща се испаноговоряща страна с предимно селскостопански функции. Мекият субтропичен климат и големия брой слънчеви дни благоприятстват развитието на земеделието и го правят едно от най-продуктивните на континента в съотношение територия – производство. Това е една от най-благоустроените страни в Латинска Америка що се отнася до здравеопазване и образование.

Географско положение. Източна република Уругвай се намира в югоизточните части на континента Южна Америка. Граничи с две държави – Аржентина на запад и Бразилия на север и на изток. На юг има излаз на Атлантическия океан там , където се влива река Рио де Ла Плата. Уругвай е разположен между 30 и 35° южна географска ширина и между 53 и 58° uruguay is modern latin american countryзападна географска дължина. Страната заема площ от около 176 215 кв.км. Това е една от малките по площ страни в Южна Америка, особено в сравнение със страните гиганти Бразилия и Аржентина.

Релеф. Релефът на Уругвай се доминира от плата и хълмисто-равнинни територии с малка надморска височина. На територията на страната са последните разклонения на Бразилската планинска земя, които на територията на Уругвай са със съвсем незначителна надморска височина. Тук няма високи върхове и планински вериги. Най-високата точка на Уругвай е връх Керо Катедрал. Той се издига на височина от 514 метра в южните части на страната, на около 45 километра от океанския бряг. Бреговата линия е слаборазчленена. Липсват големи заливи и полуострови, като единственото изключение е устието на река Рио де Ла Плата, което формира дълбоко врязан в сушата залив на границата между Уругвай и Аржентина.

cabo polonio uruguayКлимат. Уругвай има субтропичен океански климат. Лятото е дълго и доста топло, но близостта на Атлантическия океан не позволява на температурите да станат твърде високи и през януари в разгара на лятото дневните температури в Монтевидео са около 27 – 28°C. Нощните температури са около 17-18°C. Зимата е доста по-кратка от лятото. Най-студен месец е юли, когато термометрите през деня показват приятните 14°C. Дори и през ноща температурите не падат под 5 градуса. Пролетта и есента са приятно топли с дневни температури около и над 20°C. Валежите са умерени и са около 1000 – 1300мм годишно. Варират много слабо през годината.Тъй като страната е широко отворена на юг, през зимните месеци понякога за кратко нахлуват много студени въздушни маси, идващи от към Антарктида. Тогава е възможно температурите да паднат дори под нулата и понякога в такива моменти могат да паднат обилни снеговалежи, но това се случва рядко и за много кратко и скоро температурите отново стават около 14 – 15°C.

Природа. В пейзажите на Уругвай преобладават откритите степни пространства. Горите в страната са рядкост, а където ги има не са особено гъсти. В гористите райони виреят сухолюбиви субтропични видове дървета, храсти и палми, характерни за субтропичния климат. Високи планини липсват. Преобладават равнини, плата и хълмове, което в комбинация с Mansa Beach Punta del Esteплодородните почви е причината голяма част от територията на страната да е отлична за високодобивно земеделие. По-голямата част от крайбрежието на Уругвай е заето от плажове. Пясъкът варира от светъл бежов до жълтеникав или кафяв. Тъй като в западните части на страната се влива река Рио де Ла Плата, водата в океана е сравнително мътна и по тази причина туристите се насочват към по-североизточните части на страната, близо до бразилската граница, където и пясъкът е по-добър, и океанските води са по-бистри. Там се намират най-красивите плажове на страната. В източните части на Уругвай се намира езерото Мирин, което е най-голямото на територията на Уругвай. То е гранично и по-голямата част от него е в Бразилия.

palacio legislativo montevideo uruguayНаселение и селища. Населението на страната е 3 400 000 души. От тях около 1,5 милиона живеят в столицата Монтрвидео, разположена в най-южната част на страната. Повечето от останалите големи градове се намират в близост до западната граница на страната по течението на река Уругвай. Някои от тях са Мерседес (40 000 души), Фрай Бентос (23 000 души), Пайсанду (85 000 души), Салто (100 000 души). В близост до бразилската граница е разположен град Ривера (65 000 души), който е сред по-важните центрове в страната. Във вътрешността на Уругвай по-големи градове са Трейнта и Трес (26 000), Мело (50 000), Такуарембо (52 000). На крайбрежието освен Монтевидео други големи градове са Пунта дел Есте (150 000) и Малдонадо (55 000), които заедно формират градска агломерация.

typical landscape of uruguayИкономика. Икономиката на Уругвай е развиваща се, а официалната местна валута се нарича Песо. Страната има добър жизнен стандарт и ниски нива на корупция. Стандартът на живот е по-висок от този на много страни в Източна Европа, особено на Балканите. Промишлеността е сравнително слабо изразена. За сметка на това секторът на услугите и селското стопанство бележат доста добър растеж. Медицинското обслужване и образованието в страната са на добро ниво и са повсеместно достъпни. Добре развито е селското стопанство. Именно то осигурява основната част от дохода в страната. Плодородните почви и мек субтропичен климат правят условията идеални за отглеждане на много голям брой култури, като например различни видове цитрусови плодове, зернени и маслодайни култури и други. На територията на Уругвай се отглеждат големи количества праскови, които чудесно виреят на местните природогеографски условия. Животновъдството също е доста добре развито.

the coast of uruguayИстория. Уругвай е открит през 1515 година от испански мореплаватели. Първото истинско европейско селище тук се нарича Колония дел Сакраменто и е основано 165 години по-късно. Заради благоприятното си местоположение, мек климат и плодородни земи днешен Уругвай е бил „ябълка на раздора“ за Португалия и Испания, които непрестанно оспорвали неговата принадлежност. Двете страни от Иберийския полуостров обаче не са единствените, проявяващи претенции към тези земи. Англия също прави няколко последователни опита да превземе днешен Уругвай, но те се оказват неуспешни. Последна опитала късмета си Бразилия, която през 1822 година окупира територията на страната с цел да я присъедини към своите граници. След 6 години неуморна борба обаче, Уругвай най-накрая извоюва своята пълна независимост и е обявен за независима държава. Днес страната се слави с добър жизнен стандарт, ниска престъпност и просперираща икономика.