Долината Кобук е най-северната пясъчна пустиня в света

Далеч на север, на приблизително 40 километра отвъд северната полярна окръжност в Северна Америка, се намира уникална местност. Това е Долината Кобук. Въпреки че е разположена в скованите от студ северозападни части на американския щат Аляска, долината изглежда като малко подобие на пустинята Сахара.

kobuk valley alaska usaЗаобиколена от планински хребети покрити с ледници, гъсти борови гори и обширни мочурливи и богати на вода земи, миниатюрната пустиня на Кобук изглежда така, сякаш никога не е падала дори и капка дъжд. Пясъчните дюни са огромни, на места с височина от 25 – 30 метра. Дюните са се формирали бавно и са резултат от движението на ледниците и триенето със скалите.

Своеобразната пустиня попада в границите на Национален парк Кобук, който е взел името си от пълноводната река, която преминава през територията на парка. С огромната си площ от почти 2 милиона акра, паркът се счита за едно от най-идиличните и спокойни кътчета в цяла Северна Америка.

Околността е рядко населена, а местните жители са предимно ескимоси. Те са се адаптирали към тези тежки и непосилни условия за живот без почти никакъв досег със съвременната цивилизация. Ескимосите в областта познават чудесно пулса на природата. Те знаят как да оцелеят и за тях изненади няма. За тях септември бележи началото на зимата, но също и ловния сезон, когато използват да се запасят с месо за зимата.

Долината Кобук е студена пустиня подобно на пустините в Монголия. Тук зимните температури са изключитено ниски и често падат до (-40) – (-50)°C. Летата обаче, като в една истинка пустиня, могат да бъдат непонятно горещи за тези географски ширини. През краткия летен сезон са възможни дори парещи жеги от около 40°C. Подобни летни горещини обаче не се случват всеки ден. Традиционно летните температури достигат до около 29°C през юли.

Животински свят

Национален парк Кобук има изключително богат животински свят. Реките в областта са много богати на сьомга и други видове риба. Наоколо бродят мечки гризли, вълци, лисици, пуми, както и огромни стада от различни видове елени – лос, карибу и други.

Кога да посетим Национален парк Кобук?

Тъй като се намира отвъд полярния кръг, местността се радва на 24 часа слънце през летните месеци. От 3 юни до 9 юли слънцето не залязва и това е може би най-добрият период от годината за туризъм в тази част на света. Действително, понякога летата могат да бъдат дъждовни, но от друга страна ако дойдете тук извън летния сезон рискувате да не можете да се насладите на пясъчните дюни, защото са покрити със сняг.

Транспортна достъпност

Местността е доста изолирана и малко пътища водят до тук. Основният начин за пътуване в Аляска е със самолет и повечето местни жители го предпочитат. Причината е в огромните разсояния и рядката населеност на щата.