Сейнт Лорънс, Аляска – туристически пътеводител

Сейнт Лорънс е остров със сравнително голяма площ от над 4,640 кв.км. и е захвърлен сред ледените води на Берингово море в северната част на Тихия океан. Островът е от вулканичен произход и е разположен между Сибир (Русия) и Аляска (САЩ) южно от Беринговия проток, но все пак се намира малко по-близо до крайбрежието на Азия отколкото това на Северна Америка. В миналото той бил част от съществуващата сухоземна връзка между Азия и Северна Америка. Островът има разнообразен релеф. Заравнени крайбрежни райони изпъстрени с множество малки ледено студени езера се редуват с не много високи планини с почти постоянно покрити от облаци върхове. Бреговете са на места заравнени и полегати, а друг път стръмни и отвесни. Най-високата точка на острова се издига на 631 метра над морското равнище в планината Атук.

плуващ лед сейнт лорънс аляскаЗаради целогодишно студеното време пейзажът на остров Сейнт Лорънс е изключително суров. През по-голямата част от годината или приблизително от октомври до май островът е покрит с дебела снежна покривка. Когато през краткото лято снегът се стопи, малобройните растения бързат да се развият. Тук на практика виреят единствено ниски тревисти видове с плитка коренова система. Най-типичното растение за този северен остров е арктичната върба, която на височина най-често достига не повече от 20 – 25 сантиметра. Животинският свят тук определно е по-разнообразен в сравнение с растителния. Тъй като през зимните месеци Берингово море замръзва напълно, дебелата ледена покривка позволява на различни видове като полярните мечки да достигнат до острова. През летните месеци тук гнездят огромно разнообразие от водолюбиви птици, а това от своя страна привлича като магнит полярните лисици. Богатите на риба и други морски създания студени арктически води край остров Сейнт Лорънс са рай за едри бозайници като сиви китове, моржове и тюлени.

Макар че в най-дългата си част се простира на цели 162 километра, остров Сейнт Лорънс е доста рядко населен. На неговата територията живеят общо 1292 души, 681 от които са жители на Гамбел, столицата на острова. На Сейнт Лорънс има само още едно селище. Нарича се Савоонга и е дом на почти всички останали хора на острова. Характерен за Сейнт Лорънс е ниският жизнен стандарт, който драстично се отличава от този на богатата континентална Северна Америка.

Специфичното географско местоположение на Сейнт Лорънс го прави жертва на лошото време практически през цялата година. През зимните месеци тук условията са изключително тежки. Липсва дневна светлина, а температурите са смразяващи – най-често между (-18) и (-12)°C. Валежите тук падат повече от 300 дни в годината, най-често под формата на сняг. Летата са изключително кратки и доста усойни. Дневните температури дори и през юли рядко надхвърлят 10°C. За това пък в разгара на летния сезон денят продължава на практика 24 часа в денонощието. През голяма част от годината водите около острова са замръзнали.

Кога да посетим Сейнт Лорънс? Най-доброто време е определено през юни и юли в разгара на лятото. През останалата част от годината е твърде студено.

Какво да не пропускаме? Повечето туристи идват тук за да се насладят на милионите гнездящи птици на острова.

Как да стигнем до Сейнт Лорънс? Най-добре е да пътувате до Сейнт Лорънс със самолет от Аляска. Друга възможност е да се възползвате от някои от круизите чиито маршрут минава през тези места.

Опасности. Една от най-големите опасности на Сейнт Лорънс са белите мечки и студеното време. И докато мечките обитават предимно откъснатите и отдалечени райони, студът е навсякъде и може да създаде проблеми на хората които не са свикнали с толкова ниски температури.