Калифорния, САЩ

golden gate bridgeКалифорния е най-атрактивният щат на Америка. Той е център на Американската филмова индустрия. По-голямата част от американските граждани мечтаят да живеят в този слънчев и красив щат. Защо Калифорния е толкова атрактивна? Заради неограничените възможности, близоста на Тихия океан и топлият климат. Днес в Калифорния живеят около 35 000 000. Това е най-населения щат на САЩ.

Климатът на Калифорния е субтропичен, но е твърде различен в северните и южните части на щата. На север зимата е мека и влажна, а летата са топли на брега и горещи във вътрешноста. Дневните температури могат да san francisco streetдостигнат 35 °C през юли и могат да паднат до 12 °C през декември и януари. От началото на април до края на октомври времето е топло и слънчево. Това е летния сезон. Най-хладния „летен” месец е април. Дневните температури са около 22-23 °C. Най-горещ е юли. Средните температури през деня са около 35 °C, но понякога могат да достигнат 40 – 45 °C. Заради сухия климат, разликите между дневни и нощни температури са значителни. Средните нощни san francisco usaтемператури са около 3 °C през януари и 13 °C през юли. Есента е един месец – ноември. През деня е много приятно – около 17 – 18 °C. Декември, януари и февруари са зимния сезон. През деня е между 12 и 16 °C, но нощите са много студени – около 3-4 °C. Пролетта също продължава един месец – март. Времето е подобно на ноемврийското – 17 – 18 °C. Вижда се, че климата е типичен средиземноморски – дълго, горещо и yosemite national parkсухо лято, кратка и мека зима и незначителни преходни сезони (пролет и есен). Климатът на брега също е субтропичен, но силно модифициран от студените океански течения, които преминават. Близоста на океана прави зимата по-топла. Дневните температури рядко падат под 14 °C, но също така прави летата хладни – в Сан Франциско най-топлия месец е септември и тогава термометрите рядко надвишават 23 °C. Зимата е влажна, а летата са сравнително сухи. Характерна черта тук е големият брой мъгливи дни в годината. Това е особено често явление през лятото. Но все пак климата в Сан Франциско е мек. Шест месеца в годината е над 18 °C. Условията обаче не са типично средиземноморски. Температурите на океанската вода са постоянно ниски. Дори и в разгара на лятото не надвишават 11 – 12 south california°C. Условията никога не позволяват да се плува в океана, за разлика от Южна Калифорния, където ситуацията е съвсем различна. Водата в океана е по-топла и плажовете са пълни от март до ноември. Зимата в Сан Диего и Лос Анджелис е много кратка. Дневните температури в Лос Анджелис са 19 °C през януари и 29 °C през август и септември. През някои дни може да стане alcatraz san francisco californiaнаистина много горещо и термометрите да покажат 40 и повече градуса. Основната част от валежите пада през зимата. Климатът е типично средиземноморски – слънчев и здравословен. Топлината и слънцето привличат хора от всички части на САЩ. Южна Калифорния е едно от california forestнай-популярните места в Съединените Щати. Плажовете са пълни с туристи от март до ноември.

Калифорния е най-гъсто заселената част на САЩ. Около тихоокеанския бряг се е образувал един огромен мегаполис наречен Сан-Сан. Името идва от от градовете Сан Франциско и Сан Диего. Причината е, че от Сан Франциско на юг почти без прекъсване се пътува през заселени huntington beachзони, градове и жилищни квартали. Особено голяма е гъстотата на населението в областа на Лос Анджелис и Сан Диего. Двата града вече са се сляли и няма ясно разграничение между тях. Най-многобройно е населението на Лос Анджелис – около 14 000 000 души. Сан Франциско има градска агломерация с население над 7 500 000 жители. Агломерацията на Сан Диего е с население от 2 800 000 души. Макар и гъсто населена, Калифорния е олицетворението на американската мечта. Най-богатия американски щат изобилства от скъпи жилищни зони, намиращи се сред гъста, вечнозелена, средиземноморска растителност. В Калифорния san diego beachсе развива действието на много голяма част от холивудските продукции. Калифорнийската атмосфера се пресъздава по екраните много живо и в повечето случаи това е самата действителност. Наистина в Калифорния (и по специално в Сан Диего) има много богати квартали, където los angeles california downtownхората все още дори не си заключват вратите и живеят сякаш в друг свят. На малко хора е известен факта, че столицата на щата не е някой от прочутите големи градове, ами по-слабо известния Сакременто. Също така, слабо е известен факта, че Лос Анджелис всъщност не е един град. Наричат го най-често с израза „Административен venice beachкомпромис”. Той представлява почти 90 града свързани в едно. Сан Бернардино, Холивуд и други всъщност са градове, а не квартали.

В Калифорния се намират някои от най-популярните американски плажове – Малибу, Пасадена, Коронадо, Пизмо Бийч, Ла Йола и много други. Те са рай за любителите на сърфа, особено през зимата, когато крайбрежието на san diego californiaКалифорния се радва на огромни вълни. Тук е на почит здравословния и активен начин на живот. По крайбрежието на Лос Анджелис и Сан Диего ще видите много хора, които в стремежа си да са добре оформени и привлекателни препускат неуморно под жаркото калифорнийско слънце. Тук се цени много високо добрата физическа форма и лекия слънчев загар. Грижата за здравето се е превърнала във философия на живота на местните жители.

san diego at nightЩата има множество природни забележителности, а разкошните плажове, макар и най-популярни, представляват само малка част от красотите на Калифорния. Парка Йосемит е един от най-красивите в Америка. Представлява долината, покрита с гъсти борови гори, заобиколена от величествени скали, по които се спускат грандиозни водопади. Уникалния животински свят не само, че привличат посетители, но и възпитава туристите в любов към природата. Тук сеsequoia forest california срещат черна мечка, койот, пума, черноопашат елен и много други видове. Най-голямата забележителност на парка са секвоите. Това са уникални дървета, които се смятат за най-дълголетните и най-високите на планетата. Голяма част от днес съществуващите секвои, са на повече от 2000 години. Някои от тях са толкова огромни, че цели тунели за автомобили и пътища са прокарани през тях.

street of los angeles south californiaДолината на смърта е друг природен феномен. Мястото е депресия под морското равнище. Това е най-ниската част на САЩ. Летните жеги са убийствени, а зимните нощи – мразовити. Тук са измерени едни от най-високите температури на света (на второ място след Ал Азизия, Либия). През зимата е приятно,но palm trees los angeles south california usaсамо през деня, с температури около 18 – 20 градуса. Долината била наречена от европейските заселници така, защото в онези времена им се струвало почти невъзможно човек да оцелее на тези сурови условия.

Най-лошата черта на Калифорния със сигурност са честите земетресения. Местните жители знаят какво значи земята да се разлюлее под краката им. Причината е, че в san francisco californiaмомента част от щата се отделя от континенталната част на Северна Америка. Откъсването на част от щата може да се проследи по разлома Сан Андрес, който преминава не далеч от Лос Анджелис. Пукнатината може да се panoramic view california usaпроследи по посока от север на юг. Друга неприятна черта на „града на ангелите” (и не само на него, но и на останалите калифорнийски градове) е, че улиците са създадени главно за придвижване с кола. Тротоарите са малки,а на много места дори липсват. Освен това, растителността, особено в Лос Анджелис е недостатъчна. Града е един от най-слабо озеленените в САЩ. А при толкова горещ климат като местния, сянката на дърветата е много важна. В Ел Ей изобилства от слънчеви и напечени улици, където единствената прохлада е под сянката на кралските палми.