Санта Барбара, Калифорния

santa barbara californiaСанта Барбара е малък град разположен в Южна Калифорния. Отстои на около 100 км от Малибу и на около 130 км от Лос Анджелис. Има население от около 100,000 жители е част от втората по големина градска агломерация в Съединените щати. Градът е разположен на 34° 25‘ северна ширина. Намира се на северозапад от Ел Ей и е сгушен в крайбрежна низина между Тихия океан и склонове на планинската верига Санта Инез, която е част от прословутите Скалистите планини. Санта Барбара е сред най-добре озеленените части на мегаполиса. Тук виреят голямо разнообразие от субтропични видове дървета и храсти, много от които са вечно зелени. Разнообразието от палми е много голямо. Санта Барбара е разположена в силно сеизмичен район и историята на града пази спомен за много силни земетресения, някои от които над 6 и дори над 7 степен по скалата на Рихтер.

Съвременната история на Санта Барбара започва през 16-ти век. През 1542 година тук пристига първият европеец – португалецът Жоао Кабрильо. Първите coast of santa barbaraпостоянни жители в раьона обаче пристигнали едва през 1782 година. Това били испански мисионери, които основали тук постоянно селище. До 1822 година Санта Барбара е в пределите на Испания, но след мексиканската война за независимост градът попада в границите на Мексико. Това обаче също не трае дълго. През 1846 година по време на мексикано – американската война градът става част от Съединените щати и завинаги остава в пределите на страната. Днес Санта Барбара е доста атрактивен град, който привлича заможни американци от всички краища на Съединените щати, както и богати чужденци, които искат да останат тук и да живеят в Южна Калифорния през цялата година заради слънчевия и топъл климат.

Самият град Санта Барбара изглежда типично по калифорнийски. Улиците са широки и абсолютно прави с перфектна инфраструктура. Сградите в централната част на града са ниски, а по улиците се усеща горещия дух на южна Испания. В периферията на Санта Барбара има множество привлекателни жилищни квартали, където големите къщи с басейни не са рядкост. Жилищните райони на града са много добре озеленени и това ги прави много приятно място за живеене. Санта Барбара разполага с много красиви плажове, гледащи на юг. Предвид по-ниските температури на водата тук плажовете рядко са претъпкани. Във водата обикновено влизат най-често сърфистите, докато плувците са много по-рядка гледка. Пясъкът за сметка на това е santa barbara california usaмного хубав със златисти нюанси. Крайбрежната алея е популярно място за разходка на местните жители. Тук ще откриете стотици палмови дървета, високи по 15 – 20 метра. Те не хвърлят много сянка, но за сметка на това създават много екзотично усещане.

Санта Барбара се радва на субтропичен средиземноморски климат. Лятото е дълго и топло, а зимата е доста мека. Температурите са най-ниски през януари, когато дневните достигат до около 18°C, а нощните около 6-7°C. От април до ноември дневните температури са над 20°C, а през август, когато са най-горещите дни в годината термометрите показват до около 25°C. Причината за мекия климат се крие в сравнително постоянната температура на океанските течения, които преминават покрай бреговете в южните части на щата.Температурата на морската вода край Санта Барбара е между 13 и 18°C през цялата година. Дните тук доста си приличат. Обикновено сутрините започват с хладно, мрачно или мъгливо време, но към обяд слънцето започва да грее доста силно и чувствително повишава температурите дори и през зимата. spanish architecture santa barbaraМного често дори и през януари могат да се видят хора, които се разхождат по къс ръкав, макар че времето през тази част от годината се затопля за кратко единствено около обяд. Като цяло климатът на Санта Барбара е сух през по-голямата част от годината. Изключение правят зимните месеци от декември до март, когато са възможни по-обилни валежи. Най-дъждовен месец през годината е февруари, когато падат около 120 мм дъжд.